UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Titus Tüneli içine eklenen sulama kanalı tepki çekiyor.
Hatay Samandağ’da bulunan ve 2014 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenen Titus Tüneli’nin yapımının 100 yıl sürdüğü tahmin ediliyor.
Tünelin kapalı bölümünün uzunluğu 130 metre, açık alanıyla birlikte toplam uzunluğu ise 1380 metredir. Genel olarak açık ve kapalı alanlarda tünelin yüksekliği 7, genişliği ise 6 metredir. Tünel Vespasian, Titus ve Antoninus Pius zamanlarında yapıldığı kaydediliyor.

Ucubelerin sonu gelmiyor
Hatay Samandağ’da sel ve taşkınlardan korunmak amacıyla yapılan Titus Tüneli, görenleri kendine hayran bırakıyor. Tünele sonradan eklenen sulama kanalı ise ‘yüzlerce yıl önce Titus Tüneli başarılmışken, günümüzdeki bu ucubelik neden?’ sorusunu akıllara getiriyor.
MÖ 300’lü yıllarda I. Selevkos Nikator tarafından kurulan ve antik çağın mühendislik eserlerinden olan Titus Tüneli, tamamen el yapımı olmasıyla dikkat çekiyor.
PİRHA’dan Diren Keser’in haberine göre, Titus Tüneline dair yazdığı yazıda gezgin Zeynep Yelda Bayrak ‘Ferhat’ın dağları delmesi bir efsanedir ama Romalı kölelerinki gerçektir’ diyor.
Titus Tüneli, Musa Dağı’nın eteklerindeki kalker kayalar yüzbinlerce çekiç darbesiyle nakış işler gibi işlenmiş ve günümüze kadar ulaşan nadide eserlerden. Roma İmparatoru Vespasian’ın hayali, binlerce kölenin çalıştırılmasıyla oğlu Titus tarafından tamamlanıyor.
Bir yanda “Titus Tüneli” diğer yanda ucubeler
Tünele girer girmez yüzümüze binlerce kölenin elleriyle kazıdığı tünel, serin bir rüzgar eşliğinde çarpıyor. Karşılaştığımız ve adının Deniz olduğunu öğrendiğimiz lise öğrencisi, tarihe dokunmanın güzelliğini anlatırken, ilkokul öğretmeni annesinin ise ‘yüzlerce yıl önce Titus Tüneli başarılmışken, günümüzdeki bu ucubelik neden?’ sorusu kayalarda yankılanıyor.
Titus Tünelinin etrafında yaşamlarını sürdürenler için bahçelerin sulanması adına tünelin içine boru döşenip, beton dökülmesi, gelişen teknoloji ile yüzyıllar öncesi yoğun emek ürünü yapının muhteşem güzelliğini kıyaslamamıza neden oluyor.

Titus tüneli
Titus Tüneli veya Vespasianus Tüneli; Hatay iline bağlı Samandağ ilçesi sınırları içerisinde bulunan, yapımı yüzyılı aşkın bir zaman sürdüğü düşünülen tünellerdir. Dağdan gelerek yaşamı tehdit eden sellerden korunmak ve sellerin bölgedeki limanı doldurmasını önlemek amacıyla Roma imparatoru Vespasianus tarafından MS 1. yüzyılda yaptırılmıştır. Tümüyle dağ içine oyulan tünel; 1380 metre uzunluğunda, 7 metre yüksekliğinde ve 6 metre genişliğindedir. Tünel inşasında Roma lejyonları ve köleler çalışmıştır. Dünyanın elle yapılan en büyük tüneli olarak bilinen Titus Tüneli, 2014 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenmiştir. Antik çağın mühendislik eserlerinden ve insanoğlunun şaheserlerinden olan Titus Tüneli, tamamen el yapımı olması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir. Ferhat’ın dağları delmesi bir efsanedir ama Romalı kölelerinki gerçektir. Musa Dağı’nın eteklerindeki kalker kayalar delinerek Vespasian’ın çılgın projesi hayata geçirilmiştir.