Covid-19 salgını sürecinde öğrencilerin büyük bölümü eğitimden yeteri kadar yararlanamazken, öğrenciler çocuk işçiliğe itilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Pandemide eğitimin tablosu
Türkiye’de Covid-19 pandemisi sağlığı, sosyal yaşamı olduğu kadar eğitimi de etkiledi. Pandeminin birinci yılında salgının eğitime etkisi çeşitli raporlara konu oldu. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun verilerine göre Covid-19 pandemisi dünyada 190’dan fazla ülkede 1,6 milyardan fazla çocuğun eğitimini etkiledi. Dünya üzerindeki çocukların yüzde 90’ının eğitimi salgından etkilendi. COVİD-19 nedeniyle 10 milyona civarında çocuğun eğitimi riske girdi. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve UNICEF’e göre Covid-19 salgını çocuk işçilerin sayısında artışa neden oldu.
Uzaktan eğitimin hali
Türkiye’de uzaktan eğitim imkanından yararlanamayan ve eğitimden uzak kalan çocukların sayısı yüz binlerle ifade ediliyor. İnternete erişim ve tabletten yoksunluk konusunda sorunlar yaşayan çocuklar bir yıl boyunca eğitim alamadılar. Eğitim Sen’in araştırmalarına göre, öğrencilerin en çok %20’si çevrimiçi derslere katılmakta. Çevrimiçi derslere katılımın sınıf listesinin %20’sinin altında kaldığına dair öğretmenler görüş bildiriyor. Öğrencilerin derslere katılımının yüzde 21 ila yüzde 40 arasında olduğunu ifade eden öğretmenlerin oranı ise yüzde 18’de kaldı. Liselerde düzenli eğitim alan öğrencilerin oranının yüzde 12’de kalması Covid-19 pandemisinin eğitime etkisine çarpıcı bir gösterge olarak kaydedildi.
Pandemi kırsal kesimlerdeki çocukların eğitimini daha fazla etkiledi
Covid-19 pandemisinde uzaktan eğitimden yaralanamayan öğrencilerin oranının oldukça yüksek olması bir yana özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ve kırsal kesimlerde öğrencilerin eğitimden uzak kalma oranı daha da yüksek oranlara çıkıyor. Eğitim Bilişim Ağı’na (EBA) erişimde kırsal alanlarda yaşanan internet sorunu ve tablet yoksunluğu eğitimden uzak kalan öğrencilerin oranını ciddi şekilde arttırdı. Uzaktan eğitim sürecinde kırsal alandaki öğrencilerin tarım ve hayvancılık işlerinde çocuk işçi olarak çalıştırılmalarının da önünü açtı. Okula gidemeyen çocuklar köylerde ya tarlalarda çalıştı ya da hayvan peşinde koşturdu. PİRYOL