Almanya genel seçimleri geride bıraktı. Sandıktan birinci parti olarak Sosyal Demokrat Parti (SPD) çıkarken, Yeşiller ve FDP ise 3’lü koalisyon için anahtar partiler konumuna yükseldi.
Almanya’da Federal Seçim Kurulu, genel seçimlerin geçici resmi sonuçlarını açıkladı. Sosyal Demokrat Parti (SPD) oyların yüzde 25,7’sini alarak genel seçimleri önde tamamladı.
Almanya seçimlerinde zafer SPD’nin
Maliye Bakanı Olaf Scholz’u başbakan adayı gösteren SPD, 2017 seçimlerine göre oyunu 5,2 puan artırarak sandıktan birinci parti çıktı.
Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ise yüzde 24,1’lik oy oranıyla seçimlerde ikinci sıraya geriledi. 2017’deki seçimlere göre oyları 8,9 puan azalan CDU/CSU, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yapılan genel seçimlerde en düşük oyu aldı.
Almanya’daki genel seçimlerde Yeşiller Partisi ise oy oranını 4 yıl önceki seçimlere göre 5,8 puan arttırarak 14,8 ile üçüncü parti oldu. Yine, seçimlerde oy oranını 0,7 puan yükselten Hür Demokrat Parti (FDP) de yüzde 11,5 oy oranını yakalayarak dördüncü sıraya yerleşti.
Aşırı sağcı parti olan Almanya için Alternatif (AfD) partisi ise 2017’ye göre oy oranında 2,3 puan düşüşle 10,3 ile beşinci parti oldu. Yine, Sol Parti de bir önceki seçimlere göre 4,3 puan oy kaybı yaşayarak sandıktan 4,9 oy oranıyla altıncı parti çıktı.
Almanya Federal Meclisinde yeni dönem
Yaklaşık 60,4 milyon seçmenin bulunduğu Almanya’da Federal Seçim Kurulu, 20. Dönem Federal Meclisin oluşması için yapılan genel seçimlerin geçici resmi sonuçlarını açıklarken, 740 sandalyenin 206’sını SPD (Sosyal Demokrat Parti), 196’sını CDU/CSU (Hristiyan Birlik Partileri), 118’ini Yeşiller, 92’sini FDP (Hür Demokratik Parti), 83’ünü AfD (Almanya için Alternatif) , 39’unu ise Sol Parti (Die Linke) aldı.
Yeni koalisyon pazarlıkları için öne çıkan partiler
Almanya’daki seçimleri yüzde 25,7 oy oranıyla önde tamamlayan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hristiyan Birlik partilerini (CDU/CSU) az farkla geride bıraksa da tek başına hükümeti kurma yeterliliğine sahip olamadı. O yüzden önümüzdeki dönem Almanya için uzun soluklu koalisyon pazarlıklarına sahne olacak. Meclis’te oluşan yeni aritmetiğe göre, Yeşiller Partisi ve liberal Hür Demokratlar Partisi (FDP) koalisyon hükümeti için anahtar partileri konumuna yükseldi.
Almanya’da 3’lü koalisyon döneminin sancıları
Almanya’daki siyasi analizler ise seçmen desteğinde ciddi düşüş yaşamış CDU/CSU’nun liderliğinde bir koalisyona pek şans tanımazken, halkın değişim beklentisi içinde olduğuna işaret ediyor. Bu koşullarda geriye kalan tek seçenek SPD’nin Yeşiller Partisi ve Hür Demokrat Parti’yi koalisyona ikna etmesi olarak öne çıkıyor.
Yeşiller ve FDP yeni koalisyon ortakları olarak siyaset sahnesinde pazarlık güçlerini arttırırken, FDP’nin siyaseten CDU/CSU’ya daha yakın olması ve Yeşiller’in önceliklerinin SPD ile örtüşmesi aşılması gereken bir handikapa işaret ediyor.
SPD FDP’yi ikna edebilecek mi?
SPD’nin, Yeşiller ve Hür Demokratlarla oluşturacağı üçlü koalisyon seçeneği öne çıkarken, SPD ve Yeşillerin geleceğe dair vizyonlarının ve politik hedeflerinin örtüşmesi işini kolaylaştırırken, FDP’nin kimi politikalarının bu partilerle ters düşmesi ise koalisyon için epey bir mesaiye ihtiyaç olduğunu gösteriyor. FDP’nin serbest piyasa ekonomisini savunması ile SPD ve Yeşillerin sosyal devlet uygulamalarını önceleyen politikalarının koalisyon pazarlıklarında karşı karşıya geleceği ve ciddi çekişmeler yaşanacağı açık.
Büyük koalisyon boş hayal
SPD ve CDU/CSU arasında bir büyük koalisyon ise gerçekleşme ihtimali en zayıf seçenek olması bir yana halkın beklentilerine karşılık gelmekten çok uzak bir noktada duruyor. PİRYOL