Türkiye genelinde yaşanan kuraklık ürünün geç yetiştiği Sivas gibi Anadolu illerinde daha az hissedilirken, hasat ise Ağustos’ta yapılacak.
Türkiye genelinde yaşanan kuraklık tüm yurtta etkili olurdu. İlk hasadın başladığı bölge illerinde ise yüzde 90’lara varan verim kayıpları yaşandı.
Diyarbakır ve bölge illerinde kuraklık en çok kendini kuru tarım alanlarında gösterdi. Kuru tarım alanlarında biçerdöver girmeyen tarlalar oldu. Biçilen tarlalarda ise verim kayıpları yüzde 80 ila 90 oranına dayandı.
Kuraklık desteklerine ne oldu?
Tarımdaki girdi maliyetlerinden dolayı zor durumda olan ve bankalara, Tarım Kredi Kooperatifine borçlanan çiftçiler bu yıl kuraklıktan dolayı çok zor günler yaşıyor. Bu yılki hasattan umduğunu bulamayan çiftçiler gözlerini devletin vereceği desteğe çevirdi. İktidar kanadında kuraklık yaşayan çiftçilere dönüm başına 100 TL doğrudan destek sözü verilse de icraatta henüz bir şey yok.
Kuraklıktan etkilenme faktörleri
Kuraklığın etkileri tüm yurtta hissedilse de verim kayıpları aynı oranda yaşanmadı. Kuraklığa bağlı verim kaybı alandan alana hatta tarladan tarlaya değişiklik gösterdi. Kullanılan tohum çeşidi, gübreleme, taban-kıraç tarla farkı vs. birçok etkenden dolayı kuraklıktan etkilenme oranları farklılaştı. Bunun yanı sıra kuraklığın kendini en yakıcı şekilde hissettirdiği ve ürünün olgunlaşma dönemi erken olan bölgeler ise kuraklıktan en çok etkilendi.
Sivas’ta hububat hasadı Ağustos’ta
Diyarbakır başta olmak üzere, Adıyaman, Urfa, Batman, Mardin, Van gibi bölge illerinde ürünün diğer bölgelere göre daha erken olgunlaşması kayıpları daha da arttırdı. Güneyden Batıya doğru gidildikçe, Elazığ, Malatya, Sivas, Yozgat gibi illerde ise ürünün daha geç yetişmesi kuraklığın etkilerini de farklılaştırdı. Elazığ ve Malatya’da ekinler hasat edilmeyi beklerken, Sivas’ta ise hububat hasadına Ağustos’un ilk haftasından sonra başlayacak.
Ürünün geç yetiştiği bölgeler kuraklıktan daha az etkileniyor
Sivas’ta kuru alanlarda dahi henüz ekinler yeni yeni sararmaya başladı. Bu yıl verimin düşük olacağı tahmin edilse de kuraklığın etkileri bölge illerine göre daha az yaşanacak. Bunun yanı sıra Sivas’ta tarım alanlarının yoğunluklu bulunduğu alanlara yapılan sulama göletleri sayesinde tarlasını sulayabilen çiftçiler için bu yıl hasat verimli geçecek. Bu yılki kuraklık Doğu illeri ve Trakya bölgesi daha çok etkilerken, kuraklığa dayanıklı ve ürünün geç yetiştiği Anadolu illeri ise kuraklıktan nispeten daha az etkilenecek.
Sulama göletleri Hızır gibi yetişti
Anadolu Bölgesindeki tarım alanlarında sulu tarıma geçilmesi yönünde atılan adımlar meyvesini ermeye başlıyor. Yıllarca yağmurun insafına terk edilen bereketli Anadolu toprakları sulama göletlerinin yayınlaşmasıyla cazibe yoluyla suya kavuşuyor. Kuraklık günlerinde kıymeti daha çok bilinen sulama olanaklarının daha da yaygınlaştırılması ve bilinçli sulama tekniklerinin kullanılması topraktaki verimi daha da arttıracak. PİRYOL