Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan “görevden affını” isterken, yerine Nureddin Nebati’nin ataması yapıldı.
Atama kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Atama, Anayasa’nın 104 ve 106’ncı maddeleri gereğince yapıldı.
Hazineye yeni bakan atandı
Söz konusu atamaya göre, “görevden affını” isteyen ve talebi kabul edilen Lütfi Elvan’ın yerine Hazine ve Maliye Bakanlığına Nureddin Nebati atandı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine atanan Nureddin Nebati için sosyal medya hesabından tebrik mesajı yayımladı. Altun, mesajında, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine atanan sayın Dr. Nureddin Nebati’yi tebrik ediyor, yeni görevinde başarılar diliyorum. Görevi devreden Sayın Lütfi Elvan bakanımıza bugüne kadarki hizmetleri dolayısıyla teşekkür ediyorum.” İfadelerine yer verdi.
Hazine’de Albayrak’ın eli güçlendi mi?
Hazinenin başına atanan Nureddin Nebati, Berat Albayrak’a yakınlığı ile bilinirken, Fetullah Gülen ile yayınlanan fotoğrafı ile de çokça konuşuluyor. Nebati’nin kabinede yer almasıyla birlikte Berat Albayrak’ın Bakanlar Kurulu’ndaki gücünün de arttığı yorumları yapılmaya başlandı. Çifte maaşlı bürokratlar kervanında bulunan Nebati’nin Türk Telekom Yönetim Kurulu ücreti ve altı maaş ikramiye ile aylık 33 bin 849 TL aldığını ortaya çıkmıştı. Nebati’nin Bakan Yardımcısı olarak aldığı 27.917 TL maaşla birlikte, toplamda 61 bin 766 TL maaş aldığı biliniyordu.
Bakan Nebati’nin ekonomi yönetimi yaklaşımı
Nebati’nin ekonomi yönetimi üzerine görüşleri ise şöyle: “Sadece faiz ve döviz kuru ikilisini esas alan bir makroekonomik yaklaşım yerine düşük faiz yüksek üretim hacmine dayanan temel politika ekseninde yüksek istihdam, yüksek ihracat, düşük cari açık ve düşük dış borç hedeflenmektedir. Düşük faiz avantajı ile birlikte ihracat artışından elde ettiğimiz geliri ithalatımızın en büyük kalemleri olan enerji, hammadde ve ara malı yatırımlarına yönlendireceğiz. Bu sayede hem enflasyon üzerindeki kur baskısını azaltacağız hem de istihdamın artmasını sağlayacağız.”
Nureddin Nebati kimdir?
Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine atanan Nureddin Nebati, 1 Ocak 1964’te Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde doğdu.
Siyaset Bilimi uzmanı olan Nebati, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi. Nebati, yüksek lisansını aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde Uluslararası İlişkiler alanında yaptı. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında doktora unvanı alan Nebati, farklı üniversitelerde Siyaset Bilimi, Türk Siyasal Hayatı, Devlet ve Siyaset Sosyolojisi dersleri verdi.
Nebati, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Merkez Yönetim Kurulu ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Disiplin Kurulu üyeliklerinde bulundu. Nebati, MÜSİAD Yüksek İstişare Heyeti üyesi olarak görev aldı. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunları Vakfı ve Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti, ENSAR, TÜGVA, ÖNDER, UTESAV, TDED, BEK, İDD, İDV ve benzeri vakıf ve derneklerde üyeliği bulunan Nebati, ÜTEV Vakfı Başkanlığı, Parlamenterler Arası Kudüs Platformu Türkiye Başkanı olarak görevler üstlendi.
Nebati, AK Parti 4. Olağan Kongresi’nde Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi seçildi ve MYK Üyesi olarak AK Parti Genel Merkez Mali ve İdari İşler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 24. Dönem’de İstanbul, 25. Dönem’de Şanlıurfa, 26. Dönem’de İstanbul Milletvekili seçildi.
Nebati, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilmeden önce Bakan Yardımcılığı görevinde bulunuyordu.
İyi düzeyde İngilizce bilen Nebati, evli ve 4 çocuk babasıdır.