58. Ulusal 32. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri coşkulu bir şekilde sona erdi.
Nevşehir’de 16 Ağustos’ta başlayan 58. Ulusal 32. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri sona erdi.
Dergâh önünde buluşan Aleviler, 12 kazan aşureyi pay etti. Etkinliklere farklı illerden birçok Alevi kurumu ve yurttaşlar katıldı.
Hacı Bektaş Veli etkinlikleri
Can TV yayınına katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, anma törenlerinin siyasallaştığını ifade etti.
‘Bu sene devlet fazlasıyla el attı’
Devletin etkinliklere müdahil olmasını eleştiren Kenanoğlu, “Hacı Bektaş Veli felsefesini, bu inancı yansıtan bir tören değildi. Kültür merkezinde olan etkinlik tekrardan halkın içine alınmalı. Bu sene devlet fazlasıyla el attı. Ayrı bir etkinlik yaptılar. Git gide kendilerini hissettirmek istiyorlar. Bunun karşısında dikkatli olmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.
‘Halkındır ve halkın olmalı’
Alevilerin Hacıbektaş Dergahı’na yaptıkları yalın ayak yürüyüşün önemine değinen Kenanoğlu, “Hacı Bektaş Veli anması, resmi tören olamaz. Devlet erkanı ya da bir partinin elinde olamaz. Halkındır ve halkın olmalı. Bu sene Alevi kurumları “Dergahlarımızı istiyoruz” başlığıyla başı açık, yalın ayak üç koldan yürüdüler. Bu önemliydi ve törenlere damgasını vurdu. Kültür merkezine verilen ismi ise doğru bulmuyorum. Bu inancın pirleri, mürşitleri, anaları varken; bir siyasetçinin ismini vermeyi, yozlaşma ve inançtan uzaklaşmakla ilgili olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
‘Kardeşlik dediğin karşıdaki inanca saygıyla olur’
Anma törenlerini takip eden gazeteci Recai Aksoy da, Can TV’ye yaptığı değerlendirmede Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 18 Ağustos günü planladığı fakat tepkiler üzerine iptal edilen programa ilişkin, “Diyanet’in planladığı “Muharremiye” etkinliği gibi bir şey bizde yok. Aleviler, farklı inançlara, halklara saygı duyar. Ama Muharrem ayında, Diyanet İşleri Başkanı’nın buraya gelip camide etkinlik düzenlemesi kabul edilebilir bir şey değil. Aleviler gidip de bir camide cem yapıyor mu? İster kabul edin, ister etmeyin ama Hacı Bektaş Veli Dergâhı Alevilerin kutsal mekânıdır ve buradaki etkinliği sen yapamazsın. Kardeşlikten bahsediyorlar ama kardeşlik dediğin karşıdaki inanca saygıyla olur” dedi.
‘Hacı Bektaş Veli’nin felsefesi insanlık felsefesidir’
Hacıbektaş felsefesine değinen Aksoy, şunları söyledi: “Kendine zorla benzetmek isteyen, asimile eden bir anlayışa sahipler. Diyanet’in bu girişimine Alevi kurumlarının birlikte tepki göstermesi iyi bir şey. Birlikteliklerini umarım devam ettirirler. Haksızlığın, adaletsizliğin sürdüğü bir ülkede yaşıyoruz. Tam demokratik, laik bir ülke için Aleviler, Sünniler, Hıristiyanlar ve farklı inanç mensupları ile farklı etnik gruplar birlikte mücadele etmeliler. Hacı Bektaş Veli’nin felsefesi insanlık felsefesidir. İnsanı, canlıları, doğayı önde tutan bir felsefedir. Alevi-Bektaşi toplumunun laik anlayışı, diğer inançlara saygı duyması çok önemli.”
Hacı Bektaş etkinlikleri konserle sona erdi
Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri, kapanış konserleriyle sona erdi. Konser öncesi semah dönülürken; İlkay Akkaya, Gülten Benli, Ender Balkır, Mustafa Eke, Müslüm Eke’nin de yer aldığı sanatçılar sahne aldı. (Kaynak: PİRHA)