PSAKD Diyarbakır Şubesi ve Cemevi 16 aydır kesik olan elektriklerini açtırabilmek için üyelerine yönelik yardım kampanyası başlattı.
Diyarbakır Cemevi’nin 16’ncı ayına giren elektrik kesintisi sorunu devam ediyor. Cemevi’nin kesik olan elektriğinin açılmasına dönük girişimler sonuçsuz kalırken, Diyarbakır Cemevi kesik olan elektrikler için yardım kampanyası başlattı.
Diyarbakır Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin, ihtiyati tedbir talebiyle DEDAŞ’a açtığı davada, Diyarbakır 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, İhtiyatı Tedbir Talebinin reddine hükmetmişti. Mahkeme kararının ardından Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde hukuk süreci devam ediyor.
Cemevi’nin elektrik borcu için yardım kampanyası
Cemevi’nin borçlarından dolayı elektriklerinin kesilmesinde hukuk süreci devam ederken, PSAKD Diyarbakır Şubesi Yönetimi bir kampanya başlattı. Üyelerine mesaj yoluyla iletilen kampanya sürecine ilişkin, “Merhaba Canlar; Cemevi’nin kesik olan elektrik sorununu çözmek için yardım kampanyası başlatılmıştır. Yardımlarını ulaştırmak isteyen canlar aşağıdaki telefon numaralarından bilgi alabilirler. Tüm canların yardımlarını bekliyoruz. Yönetim Kurulu iletişim numaraları: Aydın Atlı: 0 505 400 23 17, İmdat Aksoy: 0 532 549 81 12” şeklinde çağrı yapıldı.
‘Borçlarımızı yapılandırabileceğimiz miktarı yardım kampanyası ile toplamaya çalışacağız’
Cemevi’nin kesik olan elektriğinin açılması için bir yarım kampanyası başlatma kararı alan PSAKD Diyarbakır Şubesi Başkanı Aydın Atlı, şöyle konuştu: “Diyarbakır’da yaşayan dedelerimizle, köy muhtarlarımızla yarın genel bir toplantı yapıp üyelerimizden bu konuda katkı sağlamak amacıyla bir kampanyası düzenlemeyi planlıyoruz. Cemevimizin elektrik borçlarının ödemesini yapabilmek için böyle bir yönteme başvuracağız. Tabii üyelerimize yönelik başlattığımız kampanya ile tüm borçlarımızı kapatabileceğimizi düşünmüyoruz. Ama ilk elden en azından elektriklerimizi açtırabileceğimiz, borçlarımızı yapılandırabileceğimiz bir ön taksiti biriktirebilmeyi amaçlıyoruz.”
‘2 buçuk günde bin TL mazot giderimiz oldu’
16 aydır kesik olan Cemevi’nde etkinlik yapamadıklarını belirten Atlı, şunları söyledi: Biran önce elektriklerimizin açılaması lazım, çünkü 15-16 aydır hiçbir etkinlik yapamıyoruz. Geride bıraktığımız iki buçuk günde taziyemiz vardı ve bu sürede jenaratör bin için TL mazot giderimiz oldu. Bu da burada yaşayan Alevi canlarımız için ciddi bir maddi külfettir. Onun için bu işin biran önce halledilmesi noktasında ne kadar para toplayabilirsek önemli. Şuan faizlerle birlikte 200 binin üzerinde bir elektrik borcu var ve bunun hepsini biranda kapatmak mümkün değil. Şu aşamada ilk elden borçların yapılandırılması için 15 bin TL gibi bir parayı üyelerimize dönük olarak başlattığımız yardım kampanyası ile bir araya getirebilirsek en azından kesik olan elektrikleri açtırabiliriz diye düşünüyoruz.”
‘Bölge Adliye Mahkemesi’nde bir ay içinde sonuç çıkar diye bekliyoruz’
PSAKD Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Cemevi eski Başkanı Cafer Koluman ise Cemevi’nin elektrik borçlarından dolayı başlattığı hukuki sürece ilişkin şunları söyledi: “Aboneliğin sağlanması konusunda tedbir talepli açtığımız davanın ara kararında söz konusu talebimiz reddedildi. Şuan ise Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi’nde verilecek kararı bekleme aşamasındayız. Bir ay içinde buradan bir sonuç çıkar diye bekliyoruz.”
‘Kalıcı çözüm Cemevleri’nin ibadethane statüsüne kavuşturulmasıdır’
Yardım kampanyasına geçici bir çözüm üretmek adına başvurulmuş olabileceğini ancak bunun kalıcı bir çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydeden Koluman, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Çünkü şuan insanlar çaresizlik içinde ibadetlerini yerine getirmeye çalışıyor. Taziyeler oluyor ve insanlar zor durumda kalıyor. Bu sorunu aşmak adına yardım kampanyası geçici bir çözümdür nihayetinde ve bu şekilde kalıcı bir çözüme ulaşılmaz. ‘Taşıma suyuyla değirmen dönmez’ misalindeki gibi, yardım kampanyası da bir yere kadardır. Yardım kampanyası şuan için geçici bir çözüm olarak görülse bile ileride aynı sorunlarla yine karşılaşacağız. Önemli olan bu sorunu kalıcı bir çözüme kavuşturabilmektir ki, bu da Cemevlerinin ibadethane statüsüne alınmasıyla mümkündür.”
‘Bölge Adliye Mahkemesi’nden tedbire ilişkin çıkacak kararı bekliyoruz’
Alevilerin ibadethanesi olan Cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulması gerektiğini ifade eden Koluman, “Nasıl ki, diğer ibadethaneler bu tür borçlardan muaf tutuluyorlarsa Cemevlerinin de bu statüye kavuşturulması gerekiyor. Biz bunu en başından düşündük. Dava sürecine girmeden de düşündük. Bu konuda kamu kurumlarına bir başvuru sürecini tükettik. Ve sonrasında da sorunumuzu çözmek için yargı yoluna başvurduk. Bu konuda AİHM kararları, Yargıtay’ın ve yerel mahkemelerin emsal kararları vardı. Şuan ise Bölge Adliye Mahkemesi’nden tedbire ilişkin çıkacak kararı bekleme sürecindeyiz.” diye konuştu.
‘Biz bu dosyayı Anayasa Mahkemesine kadar taşımayı düşünüyoruz’
Bölge Adliye Mahkemesi’nden tedbire ilişkin olumlu bir sonuç almadıkları taktirde yargı sürecini sonuna kadar götürmeye kararlı olduklarını belirten Koluman, “Eğer buradan da olumsuz bir karar gelmesi halinde esasa ilişkin olarak son raddeye kadar hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz. Biz bu dosyayı Anayasa Mahkemesine kadar taşımayı düşünüyoruz. Tabii bu yargı sürecinin tüketilmesi aşamasında da biriken borçları yapılandırma yoluna giderek takside bağlamak gibi de geçici bir çözüm üretme çabası var. Tabii her taksit ödeme zamanında bu tutarın toplanması konusunda yardım kampanyaları girişimlerinde bulunulacaktır. Ama bu nereye kadar?” ifadelerini kullandı.