HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu’ndan “Cemevleri konusu beni aşar” diyen İçişleri Bakanı Soylu’ya Meclis kürsüsünden yanıt: “Senin boyunu aşan bir meselede acaba ne olacak, kim yapacak bunu? Yani Almanya Hükûmeti mi gelecek, burada düzenleme yapacak, Türkiye’de?”
HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Cemevleri konusu beni aşar” sözlerine Meclis kürsüsünden yanıt verdi.
Cemevleri konusu kimin boyunu aştı?
Kenanoğlu, Bakan Soylu’ya hitaben, “Alevilerle ilgili bir hak düzenlemesi yapılacaksa bunu Hükûmet yapacak. Yani senin boyunu aşan bir meselede acaba ne olacak, kim yapacak bunu? Yani Almanya Hükûmeti mi gelecek, düzenleme yapacak Türkiye’de?” ifadelerini kullandı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Alevi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘Alevilerin inanç özgürlüğüne yasal güvence tanıyor’
Almanya’da Alevi toplumuna tanınan eşit yurttaşlık haklarına işaret eden Kenanoğlu, şunları ifade etti: “Şimdi burada Alevilerin meselesini çok konuştuk, herkes de hemen “Biz kardeşlerimizi çok seviyoruz, hepimiz iyi niyetliyiz, hepimiz iyi bakıyoruz.” falan diyerek konuşuyorlar. Şimdi, size Almanya’dan bir örnek vereceğim: En son, Almanya Kiel kentinde imzalanan anlaşmayla Almanya’da şu ana kadar 5 eyalette hak eşitliğine kavuştu Aleviler. Şimdi bu, hak eşitliği mevzusu nedir? Hak eşitliği mevzusu: Bu anlaşmayla birlikte Aleviler, diğer inanç gruplarının sahip olduğu tüm haklara sahip oldular Almanya’da; 5 eyalette bu geçerli, diğer eyaletler de çalışmalar yürütüyor. Nedir bu, Aleviler açısından ne sağlıyor?
1) Alevilerin inanç özgürlüğüne yasal güvence tanıyor.
2) Alevilerin kendilerini tanımlama hakkı güvence altına alınıyor yani “Bir başkası gidip Aleviler adına ahkam kesemez, ‘Siz aslında şusunuz, siz böylesiniz.’ diyemez, kendileri karar verebilir.” diyor.
3) Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu inanç kurumu statüsünde kabul ediliyor.
4) Alevilerin dinî etkinliklerini yapma temel hakkı yasal güvenceye kavuşturuluyor.
5) Perşembe günü, Alevilerin dinî dinlenme günü olarak kabul ediliyor.
6) Alevi bayram günleri ve bu günlerde Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun üyelerine izin hakkı tanınıyor.
7) Alevi gençlerin kişiliklerini özgürce gelişme hakkı, gençlik çalışmalarını geliştirme, gençlik yardım kuruluşları kurma ve alıştırma hakkı tanınıyor.”
‘Aleviler, okul öncesinden yüksekokul eğitimine, eğitim veren kurumları açma hakkına sahip oluyorlar’
Kenanoğlu, Alevilere Almanya’da tanınan haklara ilişkin sözlerine şöyle devam etti: “Aleviler, okul öncesinden yüksekokul eğitimine, eğitim veren kurumları açma hakkına sahip oluyorlar. Ve ayrıca, Alevilik derslerinin Alevi öğretisine uygun verilecek düzenli müfredat dersi olduğu kabul ediliyor ve bu konuda Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu tek yetkili kurum olarak kabul ediliyor, müfredatı düzenleme hakkına sahip oluyorlar. Şimdi, bu kazanımı elde eden Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu yöneticilerini buradan kutluyoruz. Diğer taraftan, Kiel Alevi Toplumu’na da hayırlı uğurlu olsun diyoruz; oradaki yönetici arkadaşlara, Kiel Alevi Toplumu’na, Alevi Kurumu’na da hayırlı olsun diyoruz.”
‘Senin boyunu aşıyorsa, Almanya Hükûmeti mi gelecek, burada düzenleme yapacak?’
Kenanoğlu’nun, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Cemevleri boyumu aşar” şeklindeki sözlerine yönelik olarak da şu ifadeleri kullandı: “Peki, Türkiye’de ne oluyor? Türkiye’de şöyle bir şey oluyor: İçişleri Bakanı bununla ilgili iki gün önce bir konuşmasında şöyle diyor: Biz şu kadar cemevi dolaştırdık. Danışmanıma söyledim, 1.600’e yakın cemevi gezdi, onların ihtiyaçlarını sordu soruşturdu. Bize orada bir kısmı dedi ki, cemevinin ibadethane statüsünde kabul edilmesini istiyoruz. Yani cemevlerinden gelen talebi dile getiriyor İçişleri Bakanı. Diyor ki televizyon programında, boyumu aşar. Yani onun boyunu çok şeyin aştığını biliyoruz; onun boyunun nelere yettiği ortalığa döküldü zaten, onların hepsi belli. Şimdi, burada şöyle bir şey var. Bu Hükûmetin bir Bakanı. Yani bugün Alevilerle ilgili herhangi bir düzenleme yapılacaksa, bir hak düzenlemesi yapılacaksa bunu Hükûmet yapacak. Yani senin boyunu aşan bir meselede acaba ne olacak, kim yapacak bunu? Yani Almanya Hükûmeti mi gelecek, burada düzenleme yapacak, Türkiye’de? Ondan sonra Avrupa’ya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gidince de ‘İç meselemizi dışarıya götürüyorsunuz’ oluyor. Yani, bu kardeşlik edebiyatı böyle lafla olmuyor arkadaşlar.” PİRYOL