ADFE Genel Başkanı Celal Fırat, Alevi kurumları ile Alevi toplumu arasındaki bağların güçlendirilmesine ilişkin, “Ancak daha güçlü ve sonuç alıcı bir örgütlenme için toplumuzun kurumlarımıza eleştiri, öneri ve emekle yer almaları Alevi hareketini büyütecektir” dedi.
Fırat, Garip Dede Dergahı Vakfı olarak GADEV Alevi Akademisini kurduklarını belirterek, “GADEV Alevi Akademisi Alevi hareketini geliştirmek için önemli kadrolar yetiştirecek, yanı sıra Akademik alanda çalışan öğrencilerimizi de destekleyerek birçok ilişki ağı geliştirecektir” ifadelerini kullandı.
ADFE (Alevi Dernekleri Federasyonu) Genel Başkanı ve Garip Dede Dergahı Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat, Alevilerin eşit yurttaşlık talebi ve Alevi kurumlarının durumuna ilişkin PİRYOL’un sorularını yanıtladı.
‘Diyanet lağvedilsin’
PİRYOL: Alevilerin temel taleplerinden biri eşit yurttaşlık talebini nasıl değerlendiriyorsunuz. Diyanet Kurumunun olduğu bir yerde eşit yurttaşlık talebini laiklik ilkesiyle bağdaştırmak mümkün mü?
Celal Fırat: Eşit yurttaşlık talebi sadece Aleviler için değil bu ülke de yaşayan bütün ötekiler için elzem bir taleptir. Biz Aleviler olarak her zaman bu talebimizin arkasında durduk ve temel mücadele sebebi haline getirdik. Biz eşit yurttaşlık talebini dile getirirken sadece Aleviler için değil, ülkemizde ki bütün kimliklerin, bütün inançların ve tüm farklı yaşam tarzlarının tanınmasını ve eşitliliğini istiyoruz. Hem insan hakları bağlamında hem de Türkiye Cumhuriyeti anayasası açısından Eşit yurttaşlık temel bir haktır ve tartışılamazdır. Biz bu ülke de var olduğumuz sürece tüm halkların eşit yurttaşlık talebi için mücadele etmeye devam edeceğiz. Diyanet İşleri Başkanlığı, sadece bir inancı temsil etmekte ve holdingleşen bir yapıyla karşımızda durmakta. Biz bir kesimi temsil eden, laiklik ilkesine aykırı olan ve her fırsatta ülkede yaşayan farklı inançlara saldıran bu kurumun lağvedilmesini savunuyoruz. DİB’in lağvedilmesi ardından dünyada birçok yerde örneği olan inanç özgürlüğü modelini ülkemize uyarlamamız zor olmayacaktır. Eşit yurttaşlığının Aleviler açısından tamamlanması için inanç özgürlüğü ilkemiz olmasa olmazımızdır. Gerçek asılana uygun laiklik bizim temel talebimizdir.
Alevi toplumu kurumlarında yer almalı hem de eleştirmeli
PİRYOL: Alevilerin varolan örgütlülüğünü yeterli buluyor musunuz? Alevi örgütlülüğünün kitle bağlarının zayıf olduğu ve Alevilerin varolan taleplerinin toplumsallaştırılması noktasında eksikliler olduğu yönündeki eleştiriler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Celal Fırat: Türkiye’de ve Avrupa’da 90’larla birlikte büyüyen bir Alevi örgütlüğü ile karşı karşıyayız. Hem Avrupa’da hem de Türkiye’de binlerce cemevi açıldı ve bu kurumlar Alevilerin ibadethanesi oldu. AİHM ve Türkiye’de ki birçok yargı kararına rağmen Cemevlerinin ibadethane statüsü için gerekli yasal düzenlenmeler yapılmadığı gibi kamunun fiiliyatta da bunu kabul etmediğini görüyoruz. Aleviler devamlı bir saldırı ile Asimilasyon kıskacı altına alınmak istendiği için cemevlerimiz bir yandan örgütlüğümüzün mücadelesinin örgütlendiği yerler haline geldi. Bize karşı yapılan her türlü tehditte, hakarete ve asimilasyon politikalarına rağmen ayakta kalmaya çalışan kurumlarımız var. Elbette ki Alevi hareketinin eksiklerinin olmadığını iddia etmiyoruz. Ancak var olan süreçte bu hareket Alevilere karşı yapılan her türlü saldırıya karşı ses olmaya devam ediyor. Özelikle anti-demokratik uygulamalar, pandemi ve ekonomik kriz örgütlü kurumlarımızı çok zor durumda bıraktı. Kurumlarımız toplumumuzun lokmaları ile ve destekleri ile ayakta durmakta ve başka bir kaynağımızın olmadığı da tüm toplum tarafından bilinmektedir. Alevilerin ve Türkiye’nin dağ gibi birikmiş sorunlarını çözebilmesi için kurumlarımızın da çabası önemli olmaktadır. Bu konu da geçmişte olduğu gibi geniş kitlesel bir hareketliliğin olması gerektiğinin farkındayız. Gerçek demokrasi ve Alevilerin haklarının alınabilmesi için demokrasi güçleri ile ortak bir paydada buluşmanın zorunluğu olduğunu biliyoruz. Alevi hareketinin bütün zorluklara rağmen kendisini buna göre örgütlemesi bir araya gelmesi, ortak bir hareket bir harekat planının sağlanması önümüzde duran en büyük görevdir. Bütün ekonomik sorunlara, anti-demokratik baskılara ve saldırılara rağmen kurumlarımızda gönüllülük temelinde bu hareketi yürüten arkadaşlarımızla bu süreci yürütmeye çalışıyoruz. Ancak daha güçlü ve sonuç alıcı bir örgütlenme için toplumuzun kurumlarımıza eleştiri, öneri ve emekle yer almaları Alevi hareketini büyütecektir. Alevi hareketi her geçen gün büyümeye ve mücadeleyi sürdürmeye devam ediyor ve edecektir.
‘GADEV Alevi Akademisi Alevi hareketini geliştirmek için önemli kadrolar yetiştirecek’
PİRYOL: 2022 yılında Aleviler ne yapmalı, örgütlülüklerini geliştirme konusunda hangi adımları atmalı?
Celal Fırat: Bizler Alevi Dernekleri Federasyonu olarak birçok alanda çok çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl başladığımız Alevi köyleri ziyaretlerimize bu yılda devam edip, toplumumuza dokunmaya devam edeceğiz. Ayrıca gelecek neslin toplumuzun açısından önemi tartışılmazdır. Biz de bu neslin en doğru şartlarda eğitim alması ve sağlam bir gelecek kurmaları için önemli adımlar atıyoruz. Garip Dede Dergahı Vakfı olarak GADEV Alevi Akademisini kurduk. GADEV Alevi Akademisi Alevi hareketini geliştirmek için önemli kadrolar yetiştirecek, yanı sıra Akademik alanda çalışan öğrencilerimizi de destekleyerek birçok ilişki ağı geliştirecektir. Alevilerin en temel kaygısı gelecek ve eşit yurttaşlık kaygısıdır. Öncelikle haklarımız ve demokratik bir Türkiye için Alevi kurumlarının bir yol haritası çıkarması, Türkiye’nin demokrasiden kesimleri ile birlikte hareket etmenin, buluşmanın araçlarını yaratma görevi ile karşı karşıyayız. Bizler yaşanabilir bir ülke olmak için mücadeleye her zaman olduğu gibi bu yılda büyüterek devam edeceğiz… PİRYOL/ÖZEL