Türkiye’nin ilk ve tek solo Alpinisti Erdek Cennet, Anadolu Parsı unvanı için Hazar Baba dağına 17’inci tırmanışını gerçekleştirdi.
Türkiye’nin ilk ve tek solo Alpinisti Erdek Cennet, Anadolu Parsı unvanı için başlatmış olduğu 81 il 81 zirve tırmanışlarını sürdürüyor.
Bugüne kadar 17 tırmanış gerçekleştiren alpinist Cennet, pandemi kısıtlamalarından dolayı planladığı yoğunlukta tırmanışlarına devam edememiş olsa da her şeye rağmen Anadolu Parsı unvanı projesinden kopmadan yoluna devam ediyor.
Türkiye’nin ilk ve tek solo alpinisti olarak tırmanışlarını sürdüren Erdek Cennet, solo olarak kamp yükü ile Ağrı dağı (5.137 mt.) zirvesinde yüzde 11 oksijen miktarında 3 gün 2 gece kalarak dünya rekoru gerçekleştirmişti. Ardından art arda 3 günde 3 ilde 3 zirve gerçekleştiren solo alpinist Cennet, 81 ilde 81 zirve solo tırmanışlarına devam ediyor.
Hazar Baba dağı tırmanışı
Proje kapsamında 17. İl Elazig-17. Zirve Hazar Baba dağı (2.347 mt. İrtifadaki) tırmanışını başarıyla gerçekleştiren Cennet, tırmanışa ilişkin şunları söyledi: “ Hazar Baba dağı çeşitli efsaneleri de olan 2347 metre ile Elazığ ilimizin Sivrice ilçesi içerisinde bulunan Hazar golünü çevreleyen en yüksek rakımlı dağ olması nedeni ile 17. zirvemi bu dağa yapmaya karar verdim. Zirveye Balıkesir’den Diyarbakır’a oradan Elazığ-Sivrice, ardından Hazar Baba kayak merkezi civarına değerli Alpinist dostum Mehmet Fatih Aktürk ile beraber ulaştım. Rota boyunca Hazar gölünün eşsiz manzarası ve serinliği bana eşlik etti. Rota başlangıcın yaklaşık 1.800mt.İrtifada başladım. 5 km süren etkinliğim büyük çoğunlukla yüzde 70’e varan tırmanış ile gerçekleşti.”
Nefes kesici manzara
Hazar Baba dağı tırmanışında gördüğü manzaraya ilişkin olarak ise Cennet, şunları aktardı: Kazandıkça gördüğüm doğa güzellikleri nefesimi kesti. Çok güzel tabloluk manzaralara sahip. Hem Hazar gölünü hem de onu çevreleyen diğer dağları görebiliyor olmanın mutluluğunu yaşadım. Zirve tırmanışımı 1800mt. irtifadaki karaçalı bölgesinden başladım. Muhteşem görsellerle dolu olan sırt hattından zirveye ulaştım. Zirve etkinliğimi günübirlik olarak tamamlamış olduğum için çok mutluyum. İnsan böyle anlarda zamanın durmasını istiyor. Hazar baba dağının 1800 mt. irtifasında kayak turizmi de yapılıyor, kış sporları için de elverişli olması Hazar baba dağının önemini ortaya koyuyor.
Anadolu Parsı unvanı için…
Spor tırmanış hakemliği de yapan alpinist Cennet, projenin amacına ilişkin olarak da şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti Devletimizde bulunan 81 ilimizdeki en yüksek rakımdaki zirvelerine solo tırmanışlar yaparak bu il ve zirvelerimizi yerli ve yabancı turistler ile Alpinizm, Dağ, Kırsal ve Ekoloji turizmine turizme kazandırıp sporun ana duygusu olan doğa ile iç içe sağlıklı yaşam, birliktelik, dostluk ve kardeşlik duygularını en üst seviyeye çıkartarak katkı sağlamaktır. Dünya yüksek irtifa dağcılığındaki en zorlu ve en prestijli işlerden birisi; Himalaya sıradağları üzerinde, 14 adet 8000 mt. irtifada dağlar vardır, 14 zirveyi tamamlayan alpinistlere ‘Koleksiyoner’ unvanı veriliyor. Eski Sovyetler Birliği topraklarındaki 7000 metreden yüksek olan 5 tane dağa tırmanan alpinistlere “Kar Leoparı” unvanı veriliyor. Bu tırmanışlara atfen verilen çok prestijli olan bu unvanları almak, birçok uluslararası dağcının hedefidir.”
Türkiye’nin dağcılık prestijine katkı
Türkiye’de bir ilk olan 81 ilde 81 zirveye solo tırmanış projesini başarılı bir şekilde gerçekleştirecek olan solo alpinistlere “ANADOLU PARSI” unvanı verileceğini aktaran Cennet, Türkiye de bir ilke imza atarak bu proje ile birlikte ekonomik, sosyal ve dağcılık turizmi açısından Türkiye’nin prestijinin zirvelere taşınacağını söylüyor.
‘Sağlıklı yaşam için farkındalık yaratacak’
Solo Alpinist cennet projemin önemi konusunda da şunları söyledi: “İnsanlar arasındaki iletişimsizliğin çözülmesi, dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlenmesi, insanların daha sosyal, huzurlu ve daha sağlıklı bir yaşama kavuşması yönünde farkındalık yaratacaktır, Dağcılık ve özellikle yüksek irtifa dağcılığı bu projenin gerçekleşmesi açısından en uygun spor dalı olmasından dolayı çok önemlidir.”
Her ilde en yüksek zirveye tırmanmayı planlayan Cennet, aksilikler yaşanması durumunda da alternatif zirveleri programına dahil edeceğini belirtiyor.
Sağlık, özgüven, dostluk…
Cennet projenin hedeflerini ise şöyle tarif ediyor: “Dağcılığın insanlara verdiği özgüven ve sağlıklı yaşam konularında farkındalık oluşturmak. Dağcılık, Kırsal, Eko Kültür vs. turizmlerin yaygınlaşmasını ve gelişimine katkı sağlamak. Dağcılık sporunun vermiş olduğu dikkat, konsantrasyon, huzur, girişimci ve sağlıklı bir neslin yetişmesini sağlamak. İnsanlar arasındaki sevgi, saygı ve dostluk bağlarını geliştirmek. Yerli ve yabancı turistler aracılığı ile turizminin gelişimine katkı sağlamak. Dağcılık ve doğa sporları gibi yarışması olmayan sporlara yapılan yatırımların sonunda dostluk, birlik, beraberlik ve sevgi ön plana çıkmaktadır.”
Eğitimler:
Türkiye’nin ilk ve tek solo alpinisti Cennet’in aldığı eğitimler ise şöyle:
Türkiye Dağcılık federasyonu tarafından verilen eğitimler
1-Yaz Temel Eğitimi/ Eskişehir
2-Yaz Gelişim Eğitimi / Isparta
3-İleri Kaya Eğitimi / Niğde
4-Yaz Arama Kurtarma Eğitimi / Isparta
5-Kış Temel Eğitimi / Gümüşhane
6-Kış Gelişim Eğitimi / Erzurum
7-İleri Kar buz Eğitimi /Rize
8- Kış Arama Kurtarma Eğitimi / Bursa
Spor tırmanış eğitimleri
1-Spor Tırmanış Temel Eğitimi
2-Spor Tırmanış İleri Seviye Eğitimi
3-Spor Tırmanış Hakem Eğitimi
Sağlık eğitimleri
İlk Yardım ve Arama Kurtarma Eğitimi-AFAD/Bursa+ Tdf
4-Savunma sanatı Karate-Do / Kata – Turuncu Kuşak eğitimi
5-Sualtı tüplü dalış 1 yıldız scuba driver eğitimi
6- Kırsal turizm Konaklama ve Seyahat Eğitimi
7- Grafik ve Fotoğraf Eğitimi
8- Web Tasarım Eğitimi
9- Netcad Temel – Coğrafi Bilgi Sistemleri Eğitimi
10- İngilizce A1 Seviye Eğitimi
11- Amatör denizcilik eğitimi
12- Yat kaptanlığı Eğitimi
13- Amaör Telsizci Eğitimi
14- Balıkesir Halkoyunları Harmandalı Eğitimi
15- Tango dansı eğitimi
16- Türk Sanat Müziği konseri
17- İHA-1 Ticari Pilot Eğitimi
18- Radyo ve Telsizle Haberleşme Eğitimi
17’inci zirve ile Anadolu Parsı unvanı projesi sürüyor
Diyarbakırlı alpinist Erdek Cennet’in Anadolu Parsı unvanı için bugüne kadar yaptığı tırmanışlar şöyle:
1.il Van 1.zirvem Artos dağı 3550 mt.
2.il Bitlis 2.zirvem Süphan dağı 4058 mt.
3.il Kayseri 3.zirvem Erciyes dağı 3917 mt.
4.il Kahramanmaraş 4.zirvem Berit dağı 3054 mt.
5.il Balıkesir 5.zirvem Çatal dağ 1320 mt.
6.il Rize 6. Zirvem Kaçkar dağı 3937 mt.
7.il Ağrı 7. Zirvem Ağrı dağı 5.137 mt.
8.il Manisa 8. Zirvem Spil dağı 1.517 mt.
9.il Isparta 9. Zirvem Dedegül dağı 2.998 mt.
10.il Şanlıurfa 10. Zirvem Karacadağ 1.950 mt.
11.il Mardin 11. Zirvem Turcel dağı 1.350 mt.
12.il Kütahya 12. Zirvem Murat dağı 2.312 mt.
13.il Uşak 13. Zirvem İtecik dağı 1.258 mt.
14.il Denizli 14. Zirvem Karçı dağı 2.308 mt.
15.il İzmir 15. Zirvem Boz dağ 2.159 mt.
16.il Antalya 16. Zirvem Kızlar Sivrisi dağ 3.070 mt.
17.il Elazığ 17. Zirvem Hazar Baba dağı 2.347 mt. PİRYOL