Alevi kurumları, İBB’nin 23 Nisan için 100 bin çocuğa dağıttığı koli içerisinde yer alan ve tepkilere konu olan kitapçığa sahip çıktı.
İBB 23 Nisan’da çocuklar için koli dağıttı ancak koliden çok içindeki “Cumhuriyet ve Demokrasi” kitapçığı tartışma konusu oldu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 23 Nisan dolayısıyla 100 bin çocuğa dağıttığı bayram kolisinde yer alan broşür sosyal medyada ve havuz medyasında büyük yankı yaptı. Söz konusu broşüre duyulan tepkiler karşısında Alevi kurumları ise birbiri ardına açıklama yaparak İBB’ye sahip çıktılar.
23 Nisan kolisinde neler vardı?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan dolayısıyla 100 bin çocuğa bayram kolisi gönderdi. İBB, kolisinin içinde eğitici oyunlar ve hikâye kitaplarının yanı sıra bir de “Cumhuriyet ve Demokrasi” isimli bir kitapçık yer aldı. Çocuk dergisi, boya kalemleri ve zekâ oyunları, bulmacalar, boyama aktiviteleri, hikâyeler, eşleştirme oyunları vs.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve 100 bin çocuğa yollanan 23 Nisan kolisi içinde yer alan “Cumhuriyet ve Demokrasi” broşüründe Alevilerin de temsil edilmesi sosyal medyada ve havuz medyasında öne çıkan gündemlerden biri oldu. Alevi kurum temsilcileri ise söz konusu tepkilere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı ve İmam Rıza Ocağı Pirlerinden Dede Celal Fırat, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi ve PSAKD Diyarbakır Şubesi eski Başkanı Cafer Koluman, İBB’nin 23 Nisan kolisinde yer alan ve tartışmalara konu olan kitapçıktaki resme ilişkin birer açıklama yaptılar.
‘Bu resim Alevilerin net bir tavırdır’
Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Pir Celal Fırat, “Resimde Cemevi olsaydı” başlıklı açıklamasında kitapçıkta yer alan “Demokrasi İçin ‘Sandık’ Şarttır Ama Yeterli Değildir” ve “Yöneticilerin seçimle belirlenmesi, Demokrasinin olmazsa olmaz koşuludur ancak Demokrasi sadece sandıktan ibaret değildir” ifadelerini alıntılayarak, kuvvetler ayrılığı vurgusu yaptı. Fırat, “Yüzlerce seçim geçiren bir ülkede seçim sandığının Alevilere inanç ve yaşam özgürlüğü getirmediğini hepimiz biliyoruz, her seçimden sonra rafa kaldırılan Alevilerin hak ve özgürlüklerini gündeme getirme şekli olarak gördüğümüz bu resim Alevilerin net bir tavırdır” dedi.
‘Bu resimde Camii, Kilise, Sinagog ve Cemevi olsaydı yine karşı çıkacaktınız’
Alevilerin varlığına ve farklılığına saygı duyulmasına işaret eden Fırat, tartışmalara konu olan fotoğrafla ilgili şunları ifade etti: “Peki, bu resimde ne var bu resimde Türkiye halklarının inanç önderleri var bu resimde büyükşehir belediye seçimlerinde Alevi oylarını alan bir belediye başkanının Adaleti hissetme duygusu var, ancak özde ölçülü davranmayı bilmeyen, öngörülü olmaktan korkan hatta adaleti öğrenme korkusu yaşayanlar bu resimde, Alevi Dedesinin de olmasına hayret ediyorlar, hatta korkuyorlar, oysa adaletli olmak bir yaşam dengesidir, üzerinde düşünülecek hassasiyet derecesi tüm halkların yaşam özüne uygunluğuyla samimi olduğuna inanılır. Bu resimde Camii, Kilise, Sinagog ve Cemevi olsaydı yine karşı çıkacaktınız, Çünkü yok saymak ve gerçekleri görmemek gibi bir hastalığınız yani İsteme bozukluğunuz var.”
‘Bu resmi de “isteme bozukluğunuza” göre yorumluyorsunuz’
Alevilere yönelik inkâr, imha ve asimilasyon politikaları sürdüğünü belirten Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizleri hâkim Sünni İslam inancı içinde eritmeye çalışan zihniyetin bu resme karşı çıması çok normal. Alevi kimliğini oluşturan inançsal yapı içinde inanç önderliği konumu olan Alevi Dedeleri bu topraklarda katliamlara uğradılar sesiniz çıkmadı. Birçok dönem çalıştaylarla sözde ve Ahlak Bilgisi adı altında verilen Sünni İslam içinde Aleviliğe çarpıtılmış iki ünite eklenmesine Alevi sorunlarına çözüm bulunacağı kandırmasıyla Anayasal zorunluluk haline getirilen “Din Kültürü ve tüm okullarda dağıtılmasına sesiniz çıkmadı. Alevileri ve farklı olan diğer toplumları yok sayma, zorunlu din dersleriyle sünnileştirme katliamlarına seyirci kalmak ve derinleşmesine planlarla asimilasyon uygulamak hep bu isteme bozukluğunuzun sonucudur. Bu resmi de “isteme bozukluğunuza” göre yorumluyorsunuz. ”
Alevilerin mücadelelerinin sonucu
Alevilerin talepleri uğruna verdikleri mücadelelere değinen Fırat, son olarak şunları ifade etti: “Alevi kurumlarının tüm demokratik talepleri bu ülkede olması gereken taleplerdir bunun için yıllarca mücadele ettiler toplumu siyasete yön verecek kadar örgütlediler bu nedenle artık hiçbir parti ya da hükümet Alevilerin siyasetçilerden ve devletten beklentilerini kendi çizdiği faşist, tek tipçi çerçevesine alamaz. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da buna vurgu yaparak noktayı koymuştur…”
PSAKD Genel Merkezi’nden tartışmalara ilişkin açıklama geldi
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi ise söz konusu tepkilere ilişkin yaptığı açıklamada Alevilerin demokrasiye bağlılığına vurgu yaptı.
‘Aleviler, kimin hınzır paşalık yaptığının da bilincindedir’
Alevilik üzerinden samimiyetsiz yaklaşımlarla yürütülen tartışmalara değinilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Gün geçmiyor ki bizim ve kimliğimizin üzerinden birileri kendini var etmesin. Bu günlerde yine birileri sözde Alevi kimliğini savunmak adına İstanbul Büyük Şehir belediyesinin 23 Nisan dolayısı ile dağıttığı kitapçık üzerinden adeta fırtına koparmaktadır. Cambaza bak kurnazlığı ile bir taraftan iktidara göz kırpılmakta bir yandan ise Alevi kimliğini ”makul” bir kalıba sokma çabası gösterilmektedir. Bahsi geçen kitapçıktaki temsili resimde adeta Alevilik görünür kılınmıştır. Bu, İBB’nin iyi niyetli bir çalışmasıdır. Yıllarca bizi yok sayan, Madımak davasında, sözde zaman aşımı için ”hayırlı olsun” diyen zihniyete, yine Madımak katilinin serbest bırakılmasına karşı bir söz etmeyenler, bu gün bir tas su da fırtına kopartıp iktidara şirin görünmek istiyor. Demokrasi, Laiklik ve parlamenter Cumhuriyet taraftarı belediyelerin özellikle son yerel seçimlerden sonra Alevilere ve kurumlarımıza olan pozitif ve iyi niyetli yaklaşımlarını biliyoruz. Zira Aleviler, kimin hınzır paşalık yaptığının da bilincindedir.”
‘İBB’nin çalışmasını bahane ederek iktidara göz kırpmak samimiyetsizliktir’
Alevilerin demokrasiye bağlılığına dikkat çekilen açıklamada, “Bizim tarihimiz demokrasiye verdiğimiz destek ve emeklerle doludur. Alevilerin demokrat belediyeler ile arasında, seviyeli ve eşit taraflar olarak kurduğu ilişkilerin bozulmasına izin vermeyeceğiz. Şunu açıkça belirtelim ki, son seçimlerde çağdaş, eşitlikçi, demokrasi yanlısı belediyelerin kazanılması için tavrımız gayet net olmuştu. Bu gün de tavrımızda bir değişiklik olmadığı gibi yerel yönetimlerin devamı için desteğimiz sürecektir. Alevileri görmesi gereken devletin kendisi olmalıyken bunu sadece HDP ve CHP’li belediyelerin yapıyor olmasından neden rahatsızlık duyulmaktadır. Kimliğimize karşı bir saldırı ya da hakaret varsa kim olduğuna bakmadan gerekli tavrı almasını da bilen bir halkız. Bu bağlamda diyoruz ki; İBB’nin çalışmasını bahane ederek iktidara göz kırpmak samimiyetsizliktir” denildi.
‘Aleviler bu toprakların inkâr edilemez bir gerçeğidir’
PSAKD Diyarbakır Şubesi eski Başkanı Cafer Koluman ise İBB’nin 23 Nisan kolisi vesilesiyle başlatılan tartışmalara ilişkin şunları söyledi: “Aleviler Vardır, Alevilik Haktır şiarından hareketle Alevi örgütleri yaşadıkları topraklarda, Eşit yurttaşlık mücadelesi verdiler ve hala da bu mücadele devam etmektedir. Bu mücadele kapsamında İnanç özgürlüğü istediler ve Alevi inancının tanınarak ayrımcılığın giderilmesini istediler. Aleviler bu toprakların inkâr edilemez bir gerçeğidir. Dolayısıyla ibadetleri Cem’dir, ibadethaneleri de Cemevi’dir. Alevilik inancı başka bir inancın mütemmim cüzi olmayıp kendine özgü, felsefi ve doğa inancıdır. Tüm mücadele ve taleplerimize rağmen bu inancımız tanınmamakta ve dolayısıyla Cemevlerimiz de tanınmayarak yasal statüye kavuşturulmamaktadır. Merkezi hükümet yıllardır Alevi kimliğini yok sayarak türlü asimilasyon politikalarına başvurmuş ve Aleviliği Türk İslam politikası içinde eritmeye çalışmaktadır. Ama gelinen noktada bu politikasında başarılı olamamıştır. Çünkü Alevilerin eğrisiyle doğrusuyla itaat etmeme, boyun eğmeme ve kendi inancının tanınması anlamında bir mücadele geçmişi vardır.”
‘Bu broşür Alevi inancının yerel yönetim bazında tanınmasıdır, desteklenmelidir’
İBB’nin broşüründen Aleviler olarak memnuniyet duyduklarını belirten Koluman şöyle konuştu: “İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 23 Nisan kutlamaları için bastırdığı broşür yerinde bir çalışmadır. Bu broşür Alevi inancının yerel yönetim bazında tanınmasıdır dolayısıyla desteklenmelidir. Yapılan bu çalışma yerel yönetimin önemine bir kez daha dikkat çekmekte ve yerel yönetimin güçlendirilmesi konusunda derhal yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Bu çalışmadan rahatsız olan anlayış yıllarca bu ülkede egemen olan anlayıştır. Egemen anlayış çok kimlikli bir yapıya, inançların ve halkların barış ve özgürlük içerisinde bir arada yaşama kültürüne karşı oldukları için, tek kimlikli bir yapı istedikleri için Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’na saldırmışlardır. Bu saldırıları kınıyoruz. Ekrem İmamoğlu’nun yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.”
‘Alevi örgütleri de Ekrem İmamoğlu’na mutlaka destek çıkmalıdır’
İmamoğlu’nun yanında olduklarını belirten Koluman, sözlerini şöyle noktaladı: “Temennimiz Ekrem İmamoğlu’nun bu saldırılar karşısında geri adım atmaması, kentte yaşayan tüm İnanç ve kimliklere eşit bir şekilde yaklaşım göstererek, kadim kent olan İstanbul’a örnek bir model olmalıdır. Alevi örgütleri de Ekrem İmamoğlu’na mutlaka destek çıkmalıdırlar.”