ABF, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 23 Nisan kitapçığında Alevilerin tanındığını ve bunun hiçbir samimi Aleviyi rahatsız etmeyeceğini belirtti.
Alevi Bektaşi Federasyonu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 23 Nisan’da 100 bin çocuğa dağıttığı kitapçığın içerisinde yer alan “Alevi dedesi”nin eleştirilmesine ilişkin açıklama yaptı.
Alevileri görmekten rahatsızlık duyanlara yönelik olarak, “Birileri bizi yok sayınca bizler yok olmuyoruz” ifadelerine yer verilen açıklamada, “Yüzyıllardır inancımızı bu şartlarla bugünlere getirdik. Ancak bizlere doğru atılan adımın da kıymetini bilerek, İBB ve Alevi inancına temsiliyet hakkı veren; ibadet ve ritüellerimizi tanıyan tüm belediyeler ve yapılar bizim için değerlidir” denildi.
Alevi inancına değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Alevi-Kızılbaş inancı, ritüelleri, erkânları, ibadet şekliyle diğer inançlardan farklılıklar göstermektedir. Biz Alevilerin ibadeti CEM, ibadethanesi CEMEVİ’dir. Cemimizi PİR, DEDE ve ANA’lar yürütür. Aleviliğin kendi esasına uygun HAKK’A YÜRÜME erkânı vardır.”
‘Kurumların Alevileri tanıması hiçbir samimi Aleviyi rahatsız etmez’
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 23 Nisan kolisinden çıkan kitapçığa Alevilerin yaklaşımının değerlendirildiği açıklamada, “İBB’nin 23 Nisan vesilesiyle çocuklara dağıttığı kitapçık üzerinden bugüne kadar Alevilere saldıran çevrelerce bir saldırı başlatılmış ve Aleviliğin içinden bazı kişiler de bu tartışmaya müdahil olmuştur. Oysa ki, resimde gösterilmeye çalışıldığının aksine, Alevi Dedesine bir temsiliyet verilmesi doğru ve yerindedir. Biz Alevi kurumları bugüne kadar Alevileri ve Aleviliği yok sayılmasına karşı mücadele ettik. Çeşitli kurumların Alevileri tanıması hiçbir samimi Aleviyi rahatsız etmez” denildi.
‘Halimizin sorulması ve bir metinde anılır olmak bile değerli ve kıymetlidir’
Söz konusu tartışmaların Aleviliğin İslamın içinde-dışında tartışmasına evrilmesine izin vermeyeceklerinin belirtildiği Alevi Bektaşi Federasyonu açıklamasında, “Olayı bu yönden tartışmak kötü niyetlilikle açıklanabilir. Alevi inancı ve Aleviler ilk defa bu önemde kurumlar tarafında tanınmış, temsiliyetleri önemsenmişti. Devletin yapması gerekeni yapmadığını demokrat belediyeler yapmaya çalışmaktadır. Alevilerin yaralarını, eksiklerini elden geldiğince iyileştirmeye çalışmaktadırlar. Bu anlamda da bizler için sadece aranmak, halimizin sorulması ve bir metinde anılır olmak bile değerli ve kıymetlidir. Aleviler kendilerine gösterilen iyi niyeti de, art niyeti de görebilecek bilinçte bir toplumdur. Bizlerin bunca yıldır sürdürdüğü “Cemevleri ibadethanemizdir” mücadelesinde kimlerin “evet” kimlerin “hayır” dediğini unutmadık” ifadeleri kullanıldı.
‘İbadet ve ritüellerimizi tanıyan tüm belediyeler ve yapılar bizim için değerlidir’
Aleviliğin tanınmasının bazı kesimler tarafından kabul edilemediğine değinilen açıklamada, “Hâlbuki biz 72 millete bir nazarla bakan, herkesin eşit haklarda yaşaması gerektiğine inanan bir toplumuz. Birileri bizi yok sayınca bizler yok olmuyoruz. Yüzyıllardır inancımızı bu şartlarla bugünlere getirdik. Ancak bizlere doğru atılan adımın da kıymetini bilerek, İBB ve Alevi inancına temsiliyet hakkı veren; ibadet ve ritüellerimizi tanıyan tüm belediyeler ve yapılar bizim için değerlidir” denildi.