PİRYOL- Dede ve Pirler Alevi toplumunu ilgilendiren konuları, sorunları değerlendirmek üzere İstanbul’da bir araya gelecek.
Binali Doğan Dede, 20 Kasım’da Erikli Baba Dergahı’nda yapılacak toplantıda “Alevilik nereye gidiyor?” konusunun da ele alınacağını söyledi.
Alevi toplumunun gündeminde olan konuları masaya yatırmak üzere yaklaşık 50 dede, İstanbul’da bir araya gelecek.
Erikli Baba Dergahı’nda yapılacak toplantının çağrısını Binali Doğan Dede yaptı. 20 Kasım’da başlayacak toplantı hakkında PİRHA’dan Eren Güven ve Devrim Fındık’a konuşan Binali Doğan, geçmiş yıllarda yüzlerce dedeyle bir araya gelip Aleviliği ilgilendiren konular üzerinde tartışmalar yürüttüklerini, ancak son yıllarda benzer buluşmaların yapılamadığını söyledi.
Dede Binali Doğan, “Ülke genelinde 800 civarında cemevi var ama hiçbir dede, diğerini tanımıyor” diyerek toplantıya dair şu bilgileri paylaştı:
“Geçmişte dedeler arasında Aleviliğin sorunları tartışılabiliyordu. Mesela dedelerin yetiştirilmesi, cemevlerine tayin edilmesi gibi konular o yaptığımız toplantılar aracılığıyla oluyordu. Uzun süredir benzer toplantılar yapılamıyor. Bugün bütün dedeler birbirinden habersiz. Alevilik içerisinde gelişen olaylar var. Örneğin eksiklerimiz, yapmak istediklerimiz neler, bunları konuşacağız. Mesela köylerimizde cemevleri var ama dede yok. Cenaze erkanlarını yürütecek kimse yok. Bu konularda nasıl yardımcı olabiliriz gibi birçok konu mevcut.”
“ALEVİLER OLARAK DÜNYAYA AÇILDIK AMA ESKİSİ GİBİ TALİP İLİŞKİSİ YOK!”
50’den fazla dedenin 20 Kasım’da yapılacak toplantıya katılacağını belirten Binali Doğan, “Alevilik nereye gidiyor?” konusunun da ele alınacağını aktardı.
Binali Doğan, şöyle devam etti: “Şehirleşen Alevilikle birlikte dünden bugüne gelişen olayları ele alacağız. İyi yönde olan gelişmeler de var ama unuttuğumuz gelenekler de var. Mesela Aleviler bundan 50 yıl önce köylerinde, kendi iç dünyalarında kapalı bir toplum olarak inançlarını yaşayan pir, talip, mürşit, müsahip cemi, ibadeti işleyen bir toplumdu ama şimdi şehirlere geldik ve dünyaya açıldık. Dünya milletleri içerisinde tanındık ve ilgi odağı da olduk. Mesela Japonya’dan tutun İrlanda’ya kadar birçok yerde Alevilik üzerine araştırmalar yapanlar var. Cemevlerimiz kilisenin, havranın, caminin, sinagogun yanında yerini aldı. Bunlar güzel gelişmeler ama geride bıraktığımız bir ‘Ocak sistemi’ de var. Dedeler, geri planda kaldı. Şehirleşmeyle birlikte pir, talibi ile buluşamadı. Eskideki gibi bir talip ilişkisi yok. Dedenin önderliği olması gerekirken bunlar zayıf kaldı.”
“OCAK SİSTEMİNİN YENİDEN İŞLER HALE GELMESİNİ KONUŞACAĞIZ”
Binali Doğan, yapılacak toplantıda, ocak sisteminin yeniden inşasını da değerlendireceklerini söyledi. Dede Doğan, 20 Kasım’da yapılacak toplantının ileri tarihlerde devamının da olacağını belirterek, “Ocak sisteminin yeniden işler hale gelmesi, bir kurumsal yapı olması gerektiğini konuşacağız. Mesela bugün birçok cemevinde dede yok. Dedeleri yetiştirecek bir kuruma, bir enstitüye, ocak sistemi içerisinde ihtiyaçlarımızı nasıl gidereceğiz, geleceğe yönelik ne gibi görevlerimiz var, bunları dedelerle görüşeceğiz” diye belirtti. (Kaynak: PİRHA)