ADFE Genel Başkanı Celal Fırat, şarkı sözlerinden dolayı sosyal medyada linçe uğrayan sanatçı Sezen Aksu’ya yönelik açıklamasında, “Devletin sanatçıları tehdit etmesi, sanata sansür koyması ve bu şiddete halkı katması faşizanlıktır” dedi.
Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı ve Garip Dede Dergahı Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat, sanatçı Sezen Aksu’nun şarkı sözleri nedeniyle linç edilmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
ADFE Genel Başkanı Celal Fırat Dede, sanatçı Sezen Aksu’nun 2017’de yayınlanan “Şahane bir şey yaşamak” şarkısının sözleri nedeniyle sosyal medyada linç edilmesine yönelik bir açıklama yaptığı açıklamada sanatçı ve toplum ilişkisine vurgu yaparken, sanatsal üretim üzerindeki baskıların son bulmasına dikkat çekti.
ADFE Genel Başkanı Celal Fırat, “Sanatçılar toplumsal önderlerdirler. Toplumsal sorunların bozukluklularına, bilginin saptırılmasına gericiliğe, yozlaşmaya ve bireyin kayıp değerlerine vurgu yaparak, bunların çözümü için eser üretirler. Devletin sanatçıları tehdit etmesi, sanata sansür koyması ve bu şiddete halkı katması faşizanlıktır. Ve sanatsal yaratıcılığı tekeline alarak “benim istediğim gibi sanat yap “ mantığı AKBİL mantığıdır, bu tek düzenlilikle toplumu daha hızlı yozlaştırmak ve uyuşturmak demektir…” ifadelerini kullandı.
Sanatçı ve toplum
Fırat, “Sanatçı akbil değil” başlıklı yazılı açıklamasında sanatçı Sezen Aksu’nun linçe konu edilen şarkı sözlerini “Binmişiz bir alamete, Gidiyoruz kıyamete/Selam söyleyin o cahil Havva ile Âdem’e” alıntılayarak şu ifadeleri kullandı:
“Bu sözleri herkes kendine göre yorumlar sanat zaten budur… Çağdaş uygarlık düzeyini yakalamak yaratıcı düşüncenin önünü açmak gerekir. Sanat eğitimini okullarda yasaklayan, okul öncesi çocukları sübyan okullarında gericilikle terbiye eden, yükseköğretim ve mesleki eğitim süreçlerinin tamamının içini boşaltarak din temalı anlaşılmaz, düşünce geliştirmez ve hayal kurulmaz bir sanat anlayışını zorunlu kılan devlet, sadece şiddet ve gericilik sanatı yaratmıştır. Saray kültürüyle, kendi sanatçı listesini oluşturan, çocukların taciz ve tecavüzüne, kadınların katledilmesine ve her alanda ki toplumsal yozlaşmaya karşı susan ve bunu vasat sanat anlayışıyla her yer güllük gülistanlıkmış gibi halka sunan sanatçılar, saray sanatçılarıdır. Ve her gün sağlık, eğitim, cinsel yaşam, evlilik, moda, yemek, kişisel bakım adı altında bireylerin özel hayatını kamusal alan içinde tartışan, tür, içerik ve söylem düzleminde ahlaksızlık çoğaltanların sanat anlayışına ses çıkarmayan kim. Oysa sanatçılar yaşadıkları toplumun bir parçası olarak, eserlerinde insanlık sorunlarını, toplumsal sorunları ele alarak, etki yaratmayı sosyal politik bir tavır oluşturmayı hedeflerler.”
‘Devletin sanata sansür koyması ve bu şiddete halkı katması faşizanlıktır’
Sanatçıların toplu içinde tuttuğu yere işaret eden Fırat, sözlerine şöyle devam etti: “Sanatçı yaratıcıdır, bu özel bir yetenek ve sağduyudur, onlar sanatı ve sanatı oluşturan tüm imgleri somutlaştırarak hayallere, umutlara yapısallık kazandırdılar. Böylece kişiler, olmayan bir şeyi hayal edebilmeyi, düşünmeyi herkesten farklılaşarak öngörülü olmayı sanatçının ufkundan yararlanarak öğrenirler ve kişiliklerine ait verileri sanatçıların eserlerinden toplarlar. Örneğin; Aleviliğin sözlü geleneği yaratıcılığa, yaşam kurallarına, düşünmeye, düşünce yaratmaya vurgu yapar ve böylece inanca pratiklik, bireye bilgesellik, eğitsel ve düşünsel bir kimlik kazandırır. Yani sanatçılar toplumsal önderlerdirler. Toplumsal sorunların bozukluklularına, bilginin saptırılmasına gericiliğe, yozlaşmaya ve bireyin kayıp değerlerine vurgu yaparak, bunların çözümü için eser üretirler. Devletin sanatçıları tehdit etmesi, sanata sansür koyması ve bu şiddete halkı katması faşizanlıktır. Ve sanatsal yaratıcılığı tekeline alarak “benim istediğim gibi sanat yap “ mantığı AKBİL mantığıdır, bu tek düzenlilikle toplumu daha hızlı yozlaştırmak ve uyuşturmak demektir…”
Sezen Aksu: Sen beni sezemezsin/Dilimi ezemezsin
Öte yandan sanatçı Sezen Aksu ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yeni bir şarkı sözü ile kendisine yönelik tepkilere yanıt verdi.
Sanatçı Aksu, facebook hesabından yaptığı paylaşımda, “Malumunuz olduğu üzere konu ben değilim, konu memleket. Kendimi bildim bileli çeşitli insanlık hallerini gözlemliyor ve söze döküyorum biliyorsunuz” ifadelerinin ardından 2010 yılında yazdığı şarkı sözlerini hatırlattı:
HOP DEDİK
O ne dedi? Bu ne dedi? Kim ne dedi?
Harcanan hayatlar bunlar
Vermişler ateşe yedi düveli
Hababam kaynıyo’ kazanlar
Hadi buyurun, biz gönüllüyüz
İple çekiyoruz vaktimizi
Kim en günahsızsa gelsin
Gelsin ilk o vursun bizi
Dizilmişler bi’ de dizi dizi
Hiçbirinde yok tek bi’ yara izi
Ateşe de yürürüz evelallah
Aşk yaksın yakacaksa bizi
Hadi siz düşünün, top bizde
Mangal gibi yürek çok bizde
Alevere dalavere yok bizde
“Yok” dedik, “Yok” dedik
Kırılıp dökülüyoruz lakin
Direniyoruz sakin sakin
E siz de dilinize biraz hâkim
“Hop” dedik, “Hop” dedik
Ya seyirci ya yanansın
Ortası yok, sınanansın
Ya emniyet şeridinde
Ya uçurtmaya uyansın.
Aksu ardından 21 Ocak 2022’de yazdığı şu dizelerle şarkı sözlerinden dolayı kendisine tepki gösterenlere yanıt verdi:
AVCI
Sen beni üzemezsin
Zaten çok üzgünüm
Nereye baksam acı
Nereye baksam acı
Ben avım sen avcı
Vur bakalım….
Sen beni sezemezsin
Dilimi ezemezsin
Nereye baksam acı
Nereye baksam acı
Kim yolcu kim hancı
Dur bakalım…
Beni öldüremezsin
Sesim, sazım, sözüm var benim
Ben derken ben herkesim
Aksu, son olarak ise şu ifadeleri kullandı: “Sonuç olarak 47 yıldır yazıyorum…. Yazmaya da devam edeceğim.” PİRYOL