Her gün farklı olaylar duymaktan yoruluyorum. Sanki uzaydan gelmiş gibi oluyorum, bu topraklarda hiç yaşamadım hissindeyim.
Bütün eğitimim, tecrübelerim, yaşadıklarımdan çıkardığım dersler tarihi bilgiler gibi.
Kur’an’da yazanları bilmiyormuşum gibi söylenenlerle sanki başka din mensubu olduğumu düşünüyorum.
Çok şükür “Doğrudan Demokrasi Okulu” ile tanıştım ve kâbustan uyandım.
Topluluktaki insanlar yolumu aydınlattı, düze çıktım. Hayallerimi gerçekleştirebileceğim.
Parasız ekonomi, tartışmaya açık düşünce havuzu, herkes özgürce hedeflerini gidiş yolunu ve ispatlayıcı formülü anlatabilir ve karşı tarafta eksik noktaları anlatabilir.
Sıra geliyor uygulamanın planlanmasına, kontrol noktalarının belirlenmesine.
Önerilerim herkese açıktır. Yanlış olduğunu düşündüklerinizi e-posta adresime bildirin ki yolumu şaşırmayayım.
İnsanlar tembellik yapmasa, devlet kurumunun yönetimini yetkinliği belirsiz, üretmeden tüketen insanlar grubuna bırakmasa.
Topluluk oluşturup anayasa, kanunlar ve yönetmeliklerdeki kavramları güncellese.
Yenilenmiş anayasa ve kanunlar topluluk kuralları olarak topluluk üyelerinin tamamının (oybirliği) onayı ile uygulamaya geçse.
Topluluk üyeleri hem işveren hem işçi olduğu üretim sistemi kurulsa, kölelik bitse.
Biliyormusunuz üretim maliyeti içindeki işçilik maliyeti makineleşme ve otomasyon büyüklüğüne göre % 1 ile % 5 arasındadır. Yazıyla yüzde bir ile yüzde beş arasındadır. Geri kalan işçilik maliyeti üretim saha içi ve saha dışı nakliye, yöneticilerin planlama ve program hatası, hammadde gecikmesi, pazarlama eksikleri, devletin zorunlu tuttuğu bilgi kayıtları, hukuk zorlamaları, para denilen kâğıda sahip olma maliyetidir (kredi faizi).
İşverenlerin asgari ücret yüksek nasıl altından kalkacağız düşüncesi yerine üretim modelini nasıl yapayımda yüzde beş işçilik maliyetini yakalayayım düşüncesine geçmesi zorunludur.
Aslında mavi yakalılar ve beyaz yakalılar geliri paylaşmayı öğrenebilseler aslında mutluluğu yakalayacaklar.
Üretim tesisi büyüklüğü sadece çalışan sayısına göre değişir ama yatırım maliyeti bir yıllık üretimden elde edilecek gelir kadardır.
Şimdi diyeceksiniz ki atıyorsun. Peki küçük sanayi sitesinde küçük dükkanda tek kişi çalışıyor ürettiğini satabildiği zaman işler iştahlandırıyor ve beraber çalışacağı bir kişi daha alıyor. Bu durumda sermaye üreten, üretim makinasıdır. Üreten iş sahibi kadar kazanç elde eder ve bir yılda üretim makinası, hammadde sermayesini elde eder.
Haydi Kur’an’da belirtildiği gibi paylaşalım, açgözlü olmayalım, çevremizle mutlu ve kültürel zenginliğe kavuşalım.
Saygılarımla,
Adil Kılıçaslan
Yönetim sistemleri baş denetçisi