Rawest Araştırma, Diyarbakır, Mardin, Urfa ve Van’da koronavirüsle mücadele kapsamında 738 kişi üzerinden ulaştığı bulguları paylaştı.
Bölgenin 4 büyük ilinde koronavirüse karşı önlemler ve vatandaşların değişen değişmeyen alışkanlıkları Rawest’in saha araştırması sonuçlarına yansıdı.
Rawest Araştırma,18-21 Mart 2020 tarihlerinde; Diyarbakır, Mardin, Urfa ve Van illerinde 738 kişi ile CATI yöntemi ile görüşerek, koronavirüs tedbirlerini araştırdı.
Görüşmelerin yüzde 31’i Diyarbakır, yüzde 13’ü Mardin, yüzde 34’ü Urfa ve yüzde 22’si Van’da yapılırken, araştırmaya katılanların yüzde 25’i üniversite, yüzde 45’i lise ve yüzde 39’u lise ise ortaokul ve ilkokul mezunu.
Araştırmaya erkek katılımı yüzde 52, kadın katılımı ise yüzde 48 oldu. Görüşmeye katılanların yaş aralığı ise 18-29 yüzde 38, 30-49 yüzde 40 ve 50 yaş üzerinde ise katılım yüzde 22.
Kadınlarda endişe daha fazla
Araştırmaya katılanlara “Koronavirüsü hakkındaki endişe durumunuz nasıl?” sorusuna yüzde 5 çok az endişeliyim, yüzde 11 az endişeliyim, yüzde 11 Ne endişeli ne de değil, yüzde 42 endişeliyim, yüzde 31 ise çok endişeliyim yanıtını veriyor.
Araştırmaya katılan her 4 kişiden yaklaşık 3’ü ortalamanın üstünde bir endişe taşırken, kadınların ise erkeklere göre daha endişeli olduğu ortaya çıktı.
Korona el yıkama alışkanlığını değiştiriyor
“Koronavirüsü el yıkama alışkanlığınızı nasıl etkiledi?” sorusuna araştırmaya katılanlardan yüzde 19 normal bir şekilde elini yıkadığını, yüzde 49 sık sık yıkadığını, yüzde 32 ise çok sık yıkadığını belirtti.
Bu verilere göre, koronavirüs salgını her 5 kişiden 4’ünün el yıkama alışkanlığını etkilemiş görünüyor.
“Koronavirüsü dışarı çıkma alışkanlığınızı nasıl etkiledi?” sorusuna ise yüzde 2 çok daha fazla çıkıyorum, yüzde 2 biraz fazla çıkıyorum, yüzde 16 normal rutinde çıkıyorum, yüzde 49 az çıkıyorum, yüzde ise hiç çıkmıyorum yanıtını verdi.
Virüsün alışkanlıklar üzerindeki etkisi
“Koronavirüs sebebiyle sosyal ortamlarda bulunma durumunuz nasıl değişti?” sorusu ise araştırmaya katılanların yüzde 1’inde çok daha fazla bulunuyorum, yüzde 2’sinde biraz fazla bulunuyorum, yüzde 9’unda normal rutinde bulunuyorum, yüzde 33’ünde daha az bulunuyorum, yüzde 55’inde de hiç bulunmuyorum yanıtını aldı.
Araştırmaya göre koronavirüs salgını, yaklaşık her 10 kişiden 9’unun sosyal ortamlarda bulunma alışkanlığını değiştirmiş. Kadınların sosyal ortamlarda bulunma davranışı ise erkeklere nazaran daha fazla azalmış görünüyor.
Fiziksel temas azalıyor
Araştırmaya katılan vatandaşların “Koronavirüs sebebiyle insanlarla temasınız ne şekilde değişti?” sorusuna yanıtı ise şöyle: Yüzde 2 hiç kaçınmıyorum, yüzde 25 az kaçınıyorum, yüzde 7 normal rutinde temasım devam ediyor, yüzde 38 biraz fazla kaçınıyorum, yüzde 28 ise çok daha fazla kaçınıyorum.
Araştırma sonuçlarından yansıyanlara göre, Covid 19 salgını, her 3 kişiden 2’sinin insanlarla temasını azaltmış.
Koruyucu önlemler konusunda hala sorun var
“Dışarı çıktığınızda, Koronavirüsten korunma amacıyla eldiven/maske gibi koruyucu önlemler alıyor musunuz?” sorusuna verilen yanıtlarda ise yüzde 27 hiç önlem almadığını, yüzde 7 çok fazla önlem aldığını, yüzde 66 ise önlemler konusunda ortalama bir tutum içinde olduğunu belirtti.
Buna göre, koruyucu önlemler konusunda ciddi bir zafiyet söz konusu.
Koronavirüs salgınına karşı beslenme alışkanlığında ise sahadan yansıyan veriler şöyle: Hiç özen göstermiyorum yüzde 3, Az özen gösteriyorum yüzde 9, Normal rutinde yüzde 57,
Biraz fazla özen gösteriyorum yüzde 22, Çok daha fazla özen gösteriyorum yüzde 9. Bu sonuçlara göre salgın dönemin her 3 kişiden 1’inin beslenme alışkanlığında daha fazla özen göstermeyi beraberinde getirmiş.
Sağlık Bakanı başarılı mı?
Araştırmada, “Sağlık Bakanı’nın Korona virüsü sürecinde gösterdiği performansı nasıl buluyorsunuz?” sorusuna verilen yanıtlar ise şöyle: Yüzde 26 çok başarılı, yüzde 37 başarılı, yüzde 18 ne başarılı ne de başarılı değil, yüzde 13 pek başarılı değil, yüzde 6 ise hiç başarılı değil.
Araştırmaya katılanlara göre, yaklaşık olarak, her 3 kişiden 2’si Sağlık Bakanını başarılı bulurken, AK Partililerin %89’u HDPlilerin %45’i bakanı başarılı buluyor. HDPlilerin %31’i ve AK Partililerin %3’ü ise bakanın başarılı olmadığını düşünüyor.
Şeffaflık
“Devlet kurumlarının Koronavirüs vakaları konusunda şeffaf olup olmadıkları hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusu ise araştırmaya katılanlarda şu karşılığı buluyor: Yüzde 7 çok fazla şeffaf, yüzde 26 şeffaf, yüzde 16 ne şeffaf ne de şeffaf değil, yüzde 37 yeterince şeffaf değil, yüzde 14 hiç şeffaf değil.
Araştırmaya katılanların yarısı kurumların şeffaf olduğunu ifade ederken yarısı ise şeffaflık konusunda yetersizliğe işaret ediyor.
“Devlet kurumlarının Koronavirüs vakaları hakkında paylaştıkları bilgilere ne kadar güveniyorsunuz?” sorusuna verilen yanıtlar ise şöyle: Çok güveniyorum yüzde 11, Güveniyorum yüzde 30, Ne güveniyorum ne de güvenmiyorum yüzde 22, Çok az güveniyorum yüzde 26, Hiç güvenmiyorum yüzde 11.
Araştırmaya katılanların çoğu kentlerinde korona vakası olduğunu düşünüyor
Kurumlara güven yüzde 41’de kalırken, “Sizce şehrinizde Koronavirüs vakası var mıdır?” sorusuna verilen karşılık ise şöyle: Bilmiyorum/Fikrim yok yüzde 23, Ölüm de vaka da yoktur yüzde 3, Vaka vardır ama ölüm yoktur yüzde 50, Hem vaka hem de ölüm vardır yüzde 24.
Araştrımaya katılan vatandaşların 4’te 3’ü, yaşadıkları şehirde Koronavirüs vakası olduğunu düşünüyor.
Virüse karşı yapılan alışveriş
Araştırmada son bir hafta içinde, koronavirüse karşı önlem kapsamında alınan ürünlerin oranı ise şöyle: Temel gıda yüzde 77, Sabun yüzde 73, Kolonya yüzde 69, Islak mendil yüzde 62, Tuvalet kağıdı yüzde 60, Kağıt mendil yüzde 58, Et/tavuk yüzde 56, Dezenfektan yüzde 38, Maske yüzde 35, Eldiven yüzde 33.