İstanbul 8 Mart Kadın Platformu, 8 Mart kutlamaları için, Kadıköy İskelesi’nde kadınları buluşturdu. Eşit işe eşit ücret isteyen kadınlar ‘Nefrete karşı yaşasın hayat’ dedi.
İstanbul 8 Mart Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Kadıköy-Beşiktaş İskelesi önünde bir araya geldi. Hazırladıkları dövizlerle, sloganlarla, alkış ve zılgıtlarıyla alanı dolduran kadınlar, krize, şiddete, savaşa, eşitsizliğe, karşı, “Krize ve şiddete karşı isyandayız. Tüm dünyada ayaktayız” diye haykırdı.

‘Kadın kadının yurdudur’
Eylemde “Barış için ısrar ediyoruz”, “Kadın kadının yurdudur, göçmen kadınlar kız kardeşimizdir”, “Eşit işe eşit ücret istiyoruz”, “Faturalara değil ücretlere zam”, “Adım Cemile”, “Gücümüz birliğimiz” Kürtçe ve Türkçe dövizleri taşındı.
Kadınlar sık sık “Yaşasın kadın dayanışması”, “Katledilen kadınlar isyanımızdır”, “Nefrete karşı yaşasın hayat”, “Kadınız öfkeliyiz, peşinizdeyiz”, “Kadın yaşam özgürlük” sloganları attı.
‘Görmek istemeyenlerin gözüne gözüne buradayız’
Evlendiği günden beri sistematik olarak erkek şiddetine meşru müdafaa hakkını kullanarak yaşamda kalan Name Öztürk de alandaydı. Öztürk, “Kadın dayanışması sayesinde bugün buradayım. Kadın dayanışması nasıl mı güçlü; işte buradayım, bu şekilde güçlü. Kadın dayanışmasının dini, dili, ırkı, sağcısı, solcusu, türbanlısı, açığı, sosyalisti, feministi hiçbir şekilde fark etmeden kadın dayanışması bu şekilde güçlü. Kadınlar hep birlikte buradayız, ne güzeliz, ne kadar güzeliz. Bir kez daha görmek istemeyenlerin gözüne gözüne buradayız. Yaşasın kadın dayanışması” diye konuştu.
‘Kadın cinayetlerine ve erkek şiddetine karşı ayaktayız’
Kadınlar adına yapılan açıklamada ise şunlar dile getirildi: “Bu 8 Mart’ta da meydanlarda, sokaklarda, işyerlerinde, okullarda, evlerde daha iyi bir yaşam için, eşitlik ve özgürlük için tüm baskılara ve yasaklara rağmen birbirimizden güç alarak mücadele etmeye devam ediyoruz. Emine Bulut’un ‘Ölmek İstemiyorum!’ çığlığı hâlâ hafızalarda. Evine giderken tanımadığı bir erkek tarafından öldürülen Ceren Özdemir, erkek arkadaşı olduğu bahanesiyle babası tarafından öldürülen Şeyma Yıldız, bir plazanın 20. katından atılarak katledilen Şule Çet, Gülnihal, Tuğba, Hande, Gamze, Füsun, Melike, Ebru, Şehriban, Alev… Erkek şiddetiyle katledilip yaşamı çalınan her bir kız kardeşimizin acısı içimizde öfkeye dönüşüyor. İşte bu yüzden biz kadınlar kadın cinayetlerine ve erkek şiddetine karşı ayaktayız.”
‘Cinsel istismarın affı olmaz’
Ev içi şiddete dikkat çekilen açıklamada, “Boşanmak isteyen kadınların nafaka hakkına göz dikerek biz kadınları aile içine mahkum etmeyi hedefliyor. Haklarımıza yönelik saldırılara, aile politikalarına, erkek egemen yargıya karşı ayaktayız” denildi. Açıklamada, cinsel istismara af tasarısına da “Cinsel istismarın affı olmaz! Çocuğun cinsel istismarına ve cinsel istismarı affetmeye çalışanlara karşı ayaktayız” denildi.
‘Krizin omuzlarımıza yığdığı yüke karşı ayaktayız’
Ekonomik krizin faturasının kadınlara kesildiğinin de belirtildiği açıklamada, “Ekonomik kriz her geçen gün ağırlaşan geçim yükünü evde kölece, karşılıksız emek veren kadınların sırtına yüklüyor. Ücretli emek alanında ise esnek, güvencesiz ve düşük ücretli çalışmanın yanında ilk işten çıkarılmaya çalışılan yine kadınlar oluyor. Emeğimizin sömürülmesine, krizin omuzlarımıza yığdığı yüke karşı ayaktayız” ifadelerine yer verildi.
8 Mart alanında çekilen halaylarla kutlama sona erdi.