PİRYOL- Mersin’de yaşanan tacize karşı protestoya katılan 3 kadın öğrenciye yurttan atılma cezası verilerek soruşturma başlatıldı.
Kadın öğrencilere verilen savunma kağıtlarına rağmen yurt müdiresi, kendilerinin böyle bir işlem başlatmadığını, emniyet tarafından bir süreç yürütüldüğünü öne sürdü.
PİRHA’dan Fatoş Sarıkaya’nın haberine göre, Mersin Üniversitesi Müfide İlhan KYK Kız Yurdu’nda kalan iki öğrencinin sözlü tacize uğramasının ardından yurt önünde eylem yapılmıştı. Eyleme katıldıkları için 3 kadın öğrenciye yurttan atılma cezası verilerek soruşturma başlatıldı.
Kadın öğrencilere verilen savunma belgesinde şu ifadeler yer aldı:
“09.10.2024 tarihinde giril güzergahı üzerinde toplu halde eylemde bulunduğunuz tespit edilmiştir. Bu davranışınız Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Hizmetleri Yönetmeliğinin 24. Madde 2 fıkrası c bendi gereği ‘Yurttan çıkarma cezası’ ile tecziye edilmenizi gerektirmektedir.”
MÜDİRE İNKAR ETTİ, BELGE VE BEYANLAR ORTAYA ÇIKARDI
Konuya ilişkin yurt müdiresi ile görüşen DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, “Yurt müdiresi, kendilerinin dahli içerisinde herhangi bir öğrenciye soruşturma başlatılmadığını ifade etti ancak öğrenciler yurt müfettişleri ile birebir görüştüklerini bize ilettiler ve kendilerine verilen savunma kağıtlarını gördük. Bunu müdireye ilettiğimde emniyetin böyle bir süreç başlatmış olabileceğini dile getirdi” dedi.
“YURT YÖNETMELİĞİ ANAYASA’NIN ÜZERİNDE TUTULAMAZ”
Perihan Koca, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Hizmetleri Yönetmeliğinin 24. Maddesine dayandırılarak böyle bir işlem başlatılmış. 24. Madde çok geniş bir madde, tam olarak neye göre belirlemişler orası oldukça flu. Burada görüyoruz ki yurt yönetmeliği Anayasa hükümlerinin üzerinde tutuluyor. Kabul edilebilir bir yanı yok. İktidarın yaptığı gibi, sanıyorum emniyetin baskısıyla barınma sorunun bu kadar derin yaşandığı, kadınların güvende olmadığı bir ülke gerçekliğinde anayasal haklarını kullanan kadın öğrencilerin bu şekilde cezalandırılmaya çalışılmaları, tehdit unsuru olarak önlerine konulması kabul edilebilir değil. Bu konunun peşini elbette ki bırakmayacağız. Olayın takipçisi olup, ayrıntılara ulaştıktan sonra konuyu Meclis’e taşıyacağız.” (Kaynak: PİRHA)