ABD’de Rutgers Üniversitesi’nden yapılan araştırmada, aşırı sıcakların gelecekte 1.2 milyar kişinin yaşadığı bölgeleri etkileyeceği sonucu çıktı.
Phys.org sitesinin haberine göre, New Jersey eyaletindeki Rutgers Üniversitesi’nden bilim insanları, sera gazı atıkları dikkate alındığında gelecekte aşırı sıcaklar ve rutubet nedeniyle oluşacak ısı stresinin her yıl 1.2 milyar kişinin yaşadığı bölgeleri etkisi altına alacağı öngörüsünde bulunuyor.
Aşırı sıcaklar tehdit ediyor
Araştırmaya göre, küresel hava ısısının sanayi öncesi döneme göre 1.5 derece artması halinde aşırı sıcaklıkların 500 milyon insanın yaşadığı alanları etkileyeceği belirtiliyor. Sıcaklık artışının 2 dereceyi bulması halinde ise 800 milyon kişinin aşırı sıcaklardan zarar göreceği öngörülüyor.
80 yıl sonra sıcaklık 3 derece yükselebilir
2100 yılında ısının 3 derece yükselebileceği ve bu durumda 1.2 milyarlık dünya nüfusunun aşırı sıcaklıkların etkisine maruz kalacağına dikkat çekilen araştırmada, küresel ısınmanın etkilerine dikkat çekilerek, dünyanın 19. yüzyılın sonlarındaki ısı değerlerine göre şu anda 1.2 derece daha sıcak olabileceği üzerinde duruluyor.
Sıcaklıklar artıyor
Küresel ısınmadan kaynaklı buzulların hızla erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesi beklenirken, deniz seviyeleri, Grönland ve Antarktika’daki büyük buzulların erimesiyle yükselişini sürdürüyor.
Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından yapılan bir çalışmada ise 2019 yılının şimdiye kadar ölçülen en sıcak ikinci yıl olduğu vurgulanırken, 2019’un sanayi devrimi öncesine göre ortalama 1.1 derece daha sıcak olduğu belirtildi.
İklimin etkileri
Dünya Meteoroloji Örgütü’nün 2019 Küresel İklimin Durumu raporuna göre ise hava ve iklim olaylarının sosyo-ekonomik kalkınmaya, halk sağlığına, göçlere ve gıda güvenliğine etkisi gözardı edilemiyor.
Kasırgalarda artış gözleniyor
Öte yandan, tropikal kasırgaların 2019’da ortalamanın çok üzerinde seyretmesi nedeniyle, Kuzey Yarımkürede 72 kasırga yaşanırken, 2018-2019 geçişinde Güney Yarımküre ise ortalamanın üzerinde olarak 27 kasırga yaşandı.