Alevi Hareketi, kentlerdeki hak arama mücadelesi ile Alevilerin hak arama yol ve yöntemlerindeki yeni arayışları tartıştı.
PSAKD Ataşehir Şubesi’nin düzenlediği çalıştayda bir araya gelen Alevi Hareketi temsilcileri, yöneticileri Alevilerin hak temelli mücadelesinde yeni yöntem arayışlarını somutlaştırmaya çalıştı.
Cemevlerinin Alevilerin mücadelesindeki anlamı ve önemi üzerine başlayan tartışmalar, Alevilerin sokaktan koparak cemevleriyle sınırlanan faaliyetlerine odaklanırken, yeni mücadele yöntemlerinin geliştirilmesi ve Alevilerin siyasette yeni bir kanal açmasına evrildi.
‘Biz bir siyaset merkezi haline gelmek durumundayız’
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Tarsus Şube Başkanı Cuma Erçe, Alevilerin siyasetle ilişkisine yeni bir boyut ekleyerek, “Derneklerin siyaset yapmaları gerekiyor. Aleviliğin siyasetini yapmalıdırlar. Biz bir siyaset merkezi haline gelmek durumundayız, siyaset üreten bir yer haline dönüşmeliyiz. Fakat birilerinin siyasetini değil bir yerlerden medet uman değil, siyaset üreten siyasette belirleyici rol oynayan bir noktada olmalıyız” dedi.
PSAKD Ataşehir Şubesi’nin düzenlediği ‘Alevilerin Hak Mücadelesinde Yeni Yol ve Yöntem Arayışları Çalıştayı’nın ikinci gününde Alevi hareketinin bugünkü durumu ve geleceğin örgütlenme modellerine yönelik değerlendirmelerde bulunuldu.
Alevilerin mücadelesinde yeni yol ve yöntemler
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ataşehir Şubesi tarafından gerçekleştirilen ‘Alevilerin Hak Mücadelesinde Yeni Yol ve Yöntem Arayışları Çalıştayı’ yapıldı.
‘Alevi hareketinin bugünkü durumu ve geleceğin örgütlenme durumu’ başlığı altında yeni dönemde nasıl bir mücadele hattı ve nasıl bir örgüt modelinin uygulanması gerektiği konuşuldu.
Çalıştayın ikinci gününde PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, AABK Onursal Başkanı Turgut Öker, Demokratik Alevi Dernekleri Üyesi Zeynel Kete, PSAKD Tarsus Şube Başkanı Cuma Erçe, PSAKD Tokat Şube Başkanı Muharrem Erkan ve PSAKD Ataşehir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Gülüm konuşmacı olarak katıldı.
Alevi hareketinin sorunları
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan yaptığı konuşmada, PSAKD’nin çalışmalarına değinerek, “Sahada çok belirgin mücadele verdik ancak o üç tane büyük mitingin örgütlere dönüşünü sağlayamadık. Çok sığ tartışmalar çerçevesinde Aleviler siyasete müdahalede bulunuyor başlıkları altında maalesef o çalışmalar heba etti. Alevilerin hak mücadelesi durup dururken beş kişiyle olmadı büyük Alevi kurultayları sonucu şekillendi” diye belirtti.
‘Aleviler sınıf değiştirdi’
Alevi Hareketi olarak büyük mücadeleler verdiklerini ve büyük bedeller ödediklerini ifade eden Kaplan, Alevi ve Pir Sultan Abdal kadroları olarak özveriyle çalıştıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hepimiz hata yaparız. Örgütü yönetirken herkes hata yapmıştır insanoğluyuz. Ama bile bile hata yapmayacaksın. Sokaktan Alevilerin çekilmelerini sokaktaki örgütlerimizin sokağa çıktıklarında yanındaki mahalleden birinin gelmesinin nedeni Aleviler sınıf değiştirdi. Buna göre örgütlenme yapılmalı.”
‘Cemevleri Alevilerin şehirlerdeki kalesi olabilir’
Cemevleri konusunda 90’lı yıllarda yeterince tartışma yürütüldüğüne vurgu yapan Kaplan, kırdan kente göçle birlikte Alevilerdeki değişime değinerek, “Şehir koşullarında Alevilik, cemevlerimiz ne getirir ne götürür tartışıldı. Bu tartışmanın sonucu, cemevleri Alevilerin şehirlerdeki kalesi olabilir, yapılmalıdır, yapan örgütlere destek verilmelidir. Cemevlerimiz kalelerimiz olabilir. Ama sorunlarımız var. Cemevlerimizin sokak hayatı kesildi. Açıklamaları cemevi bahçesinde yapıyoruz. Cenaze erkanı, hayır yemekleri için gelenleri biz örgütlü Alevi sayıyoruz. Oysa cemevlerine baktığımızda mahallede, sokakta neler oluyor haberimiz yok” diye konuştu.
‘Her şeye rağmen tüm dünyada Alevi örgütlenmesi var’
Alevi Hareketi ‘nin, özeleştirel yaklaşımlarda abartıya kaçılmasının yaratacağı sorunlara işaret eden AABK Onursal Başkanı Turgut Öker ise şöyle konuştu: Yaygın dergilerde Aleviliğin bitişi diye, Alevilik sönmüş diye manşetler atayım derken her şeye rağmen şu anda tüm dünyada Alevi örgütlenmesi var. Dünyada Alevilerin örgütlü olmadığı Alevilerin kendini tanımadığı bir coğrafya yok. Ama biz şimdi geldiğimiz noktada sağlıklı bir şekilde birbirimizi kör etmeden bu gidişat nasıl bir gidişattır, amaçlarımız bu muydu bizim, bu gidişat üzerinden bir soru sorarak amaçlarımız bu muydu dememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
‘Yeni bir örgütlenme tarzına ihtiyaç var’
Yeryüzünde tüm toplumsal kesimlerin sorunların olduğunu dile getiren Öker, şöyle konuştu: “Alevi dünyası toplumsal noktalardan bağımsız değil, toplumsal muhalefet anlamında bir geri çekilme durumu bütün dünyada yaşanıyor. Cemevi avlularında açıklama yapmak zorunda kalıyoruz, sokağa neden çıkmıyoruz. Bu bir geçiş süreci, eleştirel yaklaşımlar varsa eleştiriler bir tarafa kendi değerlerimizi ayaklar altına alınacak yaklaşımlara karşı da duruş sergilememiz gerekiyor. Bir dönem örgütlenmesi yaşandı, amacına ulaştı ve şimdi de yeni bir örgütlenme tarzına ihtiyaç var. 30 yıllık çalışmalarımızda gelecek 30 yıla aktaracak çalışmamız yok, o anlamda katılıyorum. Bu Aleviliğin bitişi olmayacak.”
‘Aleviliğin siyasetini yapmalıyız’
Alevi örgütlerinin siyasi partilerin arka bahçesi olmasına müsaade edilmemesine vurgu yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Tarsus Şube Başkanı Cuma Erçe, Alevilerin siyasetle ilişkisinin doğru kurulması gerektiğine dikkat çekti. Erçe, “Alevi örgütlerinin siyasetle ilişkisini doğru kurması gerekmektedir. Derneklerimiz siyasi partilerin arka bahçesi olmamalıdır ya da yükselme tahtasına dönüştürülmelidir. Ama derneklerin siyaset yapmaları gerekiyor. Aleviliğin siyasetini yapmalıdırlar. Biz bir siyaset merkezi haline gelmek durumundayız, siyaset üreten bir yer haline dönüşmeliyiz. Fakat birilerinin siyasetini değil bir yerlerden medet uman değil, siyaset üreten siyasette belirleyici rol oynayan bir noktada olmalıyız. Ne yazık ki birilerinin belediye meclis üyesi olabilmesi için Alevi kurum başkanları imza verdi. Bu bizim anlattığımız siyaset tarzı değil. Çözümsüz değiliz, çözüm kendi ellerimizde” ifadelerini kullandı.
Aleviliğin yeni örgütlenme tarzları
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Tokat Şube Başkanı Muharrem Erkan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ataşehir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Gülüm de Alevilerin yeni örgütlenme tarzları geliştirilmesi üzerine değerlendirmelerde bulundu.
‘Alevilerin olduğu her yerde seçim bölgesel olmalıdır’
Eşit yurttaşlık meselesi üzerinden Aleviliğin sorunlarının dile getirilmesi gerektiğine işaret eden Gülüm, “Alevilik bir kimlik meselesidir diyenler buradan uzaklaştı. Bir şekilde içten asimilasyonun geliştiği bir hale geldik. Çözüm nasıl olacak. Birincisi seçim meselesi değişmelidir. Alevilerin olduğu her yerde seçim bölgesel olmalıdır. Alevi örgütleri her şeyi kendi gibi görme şeklinden uzaklaşmalıdır. Alevi demografisinin değiştiğinden yanayım” dedi.
Çalıştay izleyicilerin görüşlerini dile getirmesiyle son buldu. (Kaynak: PİRHA)