Diyarbakır’daki Sivil Toplum Örgütleri aşı konusunda toplumsal duyarlılığı arttırmak için ortak çağrı yaparak, “Aşıdan değil virüsten korkun” dedi.
Diyarbakır’daki Sivil Toplum Örgütleri aşılama konusunda toplumsal duyarlılığı arttırmak için Sivil Toplum Pamdemi Koordinasyonu (STPK) kurdu.
Diyarbakır Tabip Odası başta olmak üzere aralarında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi odası (DTSO), Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi ve birçok sivil toplum kurumu pandemiyle mücadelede düşük olan aşılama oranlarına karşı yurttaşlardaki aşı duyarlılığını arttırmak için ortaklaşarak çağrıda bulundu.
Tedirgin olma aşı ol
Kurumlar adına ortak açıklamayı Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Elif Turan okudu.
Diyarbakır’da hızla yayılan salgına rağmen aşılama oranı Türkiye ortalamasının hala altında.
Aşının toplumsal sorumluluk olduğuna vurgu yapılan açıklamada yurttaşlara aşı çağrısı yapıldı.
Diyarbakır’da aşı oranı düşük
Diyarbakır Tabip Odası Elif Turan’ın okuduğu ortak açıklamada, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde ve bölgemizde de COVİD-19 salgını henüz kontrol altında değil, ne yazık ki artarak devam ediyor. Herhangi bir bilimsel veriye dayanmayan, toplumu endişeye sevk eden gerçek dışı beyanlar salgın ile mücadele başarısını olumsuz etkilemektedir. Endişe verici varyantların olduğu bir ortamda aşı oranının düşük olması başta sağlık emekçileri olmak üzere bütün toplum sağlığı tehlikeye sokmaktadır” denildi.
Aşı olmasa salgın yıllarca sürecek…
Salgını kontrol altına almada aşılamanın kritik önem taşıdığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Gelinen aşamada salgını kontrol altına almak, pandemi ile mücadelede başarılı olmak için önemli bir fırsat yakalanmış, en kritik toplumsal korunma önleminin aşı olduğu bilimsel verilerle ortaya konulmuştur. Aşı olmasa salgının sürekli artarak yıllarca süreceği, milyonlarca insanın ölüm riskiyle karşı karşıya kalacakları bilinmektedir.”
4 milyar doz aşı yapıldı
Aşıların güvenilir olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Ülkemizde ve dünyada uygulanan aşılar bilimsel süreçlerden geçirilerek onaylanmış ve öncelikle güvenirliliğinden emin olunarak uygulanmaya başlanmıştır. Bu güne kadar Dünyada 4 milyara yakın doz aşı uygulanmıştır. Toplumsal bağışıklık için en az %80-90 gibi bir aşılama oranına ulaşılması gerektiği uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Hastalığın yayılması yavaşlatılmadıkça yeni varyantlar ortaya çıkmaktadır. Çeşitli ülkelerde çıkan yeni varyantlar ancak etkili bir aşılama ile engellenebilir” denildi.
Aşılananlar hastalığı hafif atlatıyor
Aşıya karşı oluşturulan olumsuz algının bilim dışı olduğuna işaret edilen açıklamada, “Aşı karşıtlarının hurafelere dayalı, bilim dışı anlatımları gerçekliği yansıtmamaktadır. Halen uygulanmakta olan aşılar güvenli ve etkilidir. Yaygın aşılamanın olduğu birçok ülkede COVİD-19 nedeniyle hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların çok büyük kısmı aşılanmamış bireylerden oluşmaktadır. Aşılananlarda hastalık çok daha hafif geçmektedir” ifadeleri kullanıldı.
Aşılama ölümleri azalttı
Aşılamanın hastalığın seyrinde olumlu etkilerine değinilen açıklamada, “Bilimsel çalışmalar, aşının hastalığı kötü geçirme ihtimalini önemli oranda ortadan kaldırdığını göstermiştir. Ülkemizdeki sağlık çalışanlarının pandemide yaşadıkları da bunu kanıtlamaktadır. Aşılama öncesinde Türkiye’de 400’e yakın sağlık çalışanı hayatını kaybetmiştir. Aşılama sonrasında bu dramatik süreç kırılmış, ölümlerde belirgin bir azalma sağlanmıştır” denildi.
Ölen hastalar aşı olmayanlar
Açıklamada, Diyarbakır’da hastane yatışlarının büyük bölümünün aşılanmayan kişiler olduğuna dikkat çekilerek, şu ifadeler kullanıldı: “İlimizde hastanelerinde yatan hastaların çok önemli bir kısmı aşısız ya da yetersiz dozda aşılanmış olanlardan oluşmaktadır. Halen hastalık nedeniyle ölen kişilerin çok büyük bir kısmı aşı yapmamış olanlardan oluşmaktadır. Bu durum ölümlerin büyük çoğunluğunun aşılama ile durdurulabilir olduğu görülmektedir.”
Bölge illeri aşılamada sonda
Diyarbakır’da aşılama oranının düşük olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “İlimiz ve Bölgemizde yeterli bilgilendirmenin yapılmaması ve güvensizlik sonucunda COVİD-19 aşılama oranları ülkenin geri kalan bölgelerine göre önemli ölçüde düşük seyretmektedir. Sağlık alanında yaşanan bölgesel eşitsizlikler aşılama oranlarına da yansımış, bölge illeri aşılamada da son 10’u oluşturmaktadır. Buna karşın vaka sayısındaki artışta en başta gelen illeri oluşturmaktadır. Bu tablonun ortadan kaldırılması için kamu aracılığıyla yerel dinamiklerin de sürecin içine katıldığı güçlü bir aşı bilgilendirme kampanyasına ihtiyaç olduğu açıktır” denildi.
Aşılanalım salgını birlikte aşalım
Sivil Toplum Pamdemi Koordinasyonu (STPK), olarak aşılama oranını arttırmak için yapılacak faaliyetler ise şöyle sıralandı:
“-Topluma yönelik çağrılarımız, basın açıklamaları,
-Anons aracı aracılığıyla topluma yönelik çağrı ve bilgilendirme,
-Kısa mesaj, vidolar ile sosyal medya ve yerel yazılı-görsel medya acılığıyla bilgilendirme,
-Afiş ve bilgilendirme broşürlerinin dağıtılması,
-Billboardlarda aşı çağrısı yapılması,
-Aşılama birimlerine ziyaretler yapılması,
-Yerel dinamiklerle biraya gelinmesi planlanmıştır.” PİRYOL