Prof. Dr. A. Selçuk Ertekin tarafından yürütülen “Mezopotamya Herbaryumu: Bitki Biyoçeşitliliğinin Korunması” projesiyle binden fazla bitki dijitale aktarılarak koruma altına alındı.
UNDP GEF SGP Türkiye tarafından desteklenen Yeni Yaşam Derneği bünyesinde Prof. Dr. A. Selçuk Ertekin tarafından yürütülen “Mezopotamya Herbaryumu: Bitki Biyoçeşitliliğinin Korunması” projesinin tanıtım ve kapanış toplantısı yapıldı.
Demir Hotel’de gerçekleştirilen toplantıya Yeni Yaşam Derneği aktivistleri ve akademisyenler katıldı.
Etkinlikte proje kapsamında basılan ve örneği dijital olarak yayınlanacak olan “Diyarbakır ve Çevresi Endemik Bitkileri” ile “Yerel Bitki Gastronomi Rehberi: Diyarbakır’da gıda olarak tüketilen bitkiler” adlı kitapların tanıtımı yapıldı.
“Mezopotamya Herbaryumu” tanıtım toplantısında Prof. Dr. A. Selçuk Ertekin Mezopotamya Bölgesi’ndeki bitki çeşitliliği ve endemik bitkilerin tıp alanında kullanımına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.
Mezopotamya Herbaryumu’nda binden fazla bitki dijitale aktarıldı
Projenin Yeni Yaşam Derneği ve Birlemiş Milletler küçük destek programından yararlanılarak yapıldığını ve 6 aylık bir proje sürecinin sonunda tanıtım toplantısını yaptıklarını belirten Prof. Dr. A. Selçuk Ertekin, şöyle konuştu: “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetişen unutulmuş, bilimsel bitki örneklerinin Herbaryum örneği haline getirilmesi işini kapsıyor. Bu anlamda daha önceden toplanmış, kurutulmuş bitki örnekleri Herbaryum kartonlarına yapıştırıldı ve bunların yüksek çözünürlüklü resimleri çekilerek bir Web sayfasında (Mezopotamya Herbaryumu) sergilenmeye başladı. Bunun dışında Diyarbakır yöresinde ve çevresinde yetişen gıda bitkileriyle ve endemik bitkileriyle ilgili birer kitapçık hazırlandı. Bitkilerin resimlerine, botanik özelliklerine, bitkilerin coğrafi ve tehlike durumlarına işaret eden; gıda bitkileri için nasıl tüketilir sorusuna yanıt arayan küçük bir kitapçık hazırlandı.”
‘Dijitale aktarmayı planladığımız 8 bin bitki örneği daha var’
Yeni Yaşam Derneği Başkanı Ramazan Tunç ise projenin kapanış toplantısını gerçekleştirdiklerini belirterek şunları söyledi: “Mezopotamya Herbaryumu kapsamında binden fazla bitki örneğini, biyoçeşitliliği korumak adı altında bunu dijitalleştirdik. Ve bunları aynı zamanda ileride bitki kütüphanesi oluşturmak üzere kartonlara yapıştırdık. UNDP GEF SGP tarafından desteklenen bu projemizin bölgemizdeki bitki biyoçeşitliliğini korumak ve sonraki nesiller üzerinde farkındalığını arttırmaktır. Bu farkındalığı oluştururken de iklim değişikliği ve biyoçeşitliliğe tehdit oluşturan unsurlara karşı yeni nesillerle birlikte mücadele ederek doğayı koruma yönünde projeleri yürütmektir. Projeyi başarılı bir şekilde kapattık. Şuna binden fazla bitki örneğini dijital herbaryuma aktardık ve önümüzdeki süreçte projeyi daha da geliştirmek için uygun bir fon bulabilirsek Selçuk hocamın arşivindeki 8 binden fazla örneği dijitalleştirerek sonraki nesillere aktarmayı planlıyoruz.” PİRYOL