Sivas Karabel bölgesinde CK Gold Maden Şirketi tarafından çıkarılan krom madeninin yıkanması amacıyla yapılan yapay göletin her an patlayabileceği riski taşıdığı için köylüler endişe içinde.
Maden şirketinin yaptığı yapay gölet herhangi bir deprem veya bir sel tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı için dere kenarında bulunan bazı köyleri suyun altında bırakabileceği belirtildi. Büyük Köyü Muhtarı Mehmet Canpolat, göletle ilgili olarak “Su tahliye edilecekti ama olmadı. Senelerdir canlı bomba gibi bekliyor” dedi.
Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Büyük köyü, Beypınar köyü ile birlikte 15’e yakın köyün yer aldığı Karabel bölgesinde CK Golda Maden Şirketi, krom madenini ayrıştırmak için yapay gölet yaptı. Bu göletin, herhangi bir deprem veya sel durumunda köyleri su altında bırakabileceği belirtiliyor.
Büyük Köyü Muhtarı Mehmet Canpolat, 7-8 senedir açılan göletin ‘canlı bomba’ olarak durduğunu, herhangi bir patlama gerçekleştiği zaman çevrede bulunan birçok köyün sular altında kalacağını ifade etti.
Gölette uzun zamandır bir çalışma yapılmadığı, olduğu şekilde terk edildiği belirtilirken, şirket yöneticilerinin konuyla ilgili hiçbir çalışma yapmadıkları da köylüler tarafından ifade edildi.
“SU TAHLİYE EDİLMEDİ, SENELERDİR CANLI BOMBA GİBİ BEKLİYOR”
Daha önce bilirkişi raporuna göre suyun tahliye edilmesi için karar çıktığı halde herhangi bir sürecin başlamadığını söyleyen Mehmet Canpolat, maden firmasıyla ilgili olarak, “Kaç kez söylememize rağmen ‘boşaltacağız, eski haline getireceğiz’ dedikleri halde hiçbir çalışma yapılmadı. Su kısım kısım tahliye edilecekti ama olmadı. Buralar senelerden beridir bir bomba gibi bekliyor” diye konuştu.
“MADENLER YASAL ÇERÇEVE İÇERİSİNDE İŞLETİLMELİ”
Karabel Dernekleri Federasyonu Yardımcısı Şükrü Keklik de, yapay göletin olabilecek zararlarıyla ilgili konuşarak, valilik ve bilirkişi heyetinin raporundan çıkan sonuca göre suyun boşaltılacağını söyledi.
Yetkililerin sorunla ilgilenmesi gerektiğini söyleyen Keklik, şunları kaydetti: “Biz madenlere karşı değiliz. Madenler yasal çerçeve içeresinde işletildiği sürece çalıştırılmasında bir mahsur yok. Bir yıl önce buraya vali ve bilirkişiler gelerek buranın (yapay göletin) boşaltılmasını istediği halde konuyla ilgili herhangi bir yetkili kişi müdahale etmedi. Dolayısıyla bu şirketlerin burada ÇED raporu almaları bizim için bir soru işareti. Bizler kendi doğup büyüdüğümüz yerde yaşamak istiyoruz. Buradan sivil toplum örgütlerine sesleniyoruz. Özellikle Sivas Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yarım’ın buraya gelmesini, buradaki insanların sorunlarını, neler düşündüklerini görmesini istiyoruz.” (Kaynak: PİRHA)