Asgari ücret uygulamasında Avrupa ülkeleri içinde son sıralarda yer alan Türkiye, 22 ülkeden sadece Letonya ve Bulgaristan’ı geçebildi.
Türkiye’de kabul edilen 2020 asgari ücreti, 22 AB ülkesinin bulunduğu sıralamada 20’nci sırada yer aldı.
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verileri açıklandı. Türkiye’de bu yılı itibarıyla uygulanmaya konulan asgari ücret Avrupa Birliği (AB), ülkeleri arasında sondan 3’üncü oldu.
Asgari ücrette Avrupa ülkeleri içinde nal topluyoruz
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2020 yılı ücretin AB üyesi ülkelere kıyaslamıştı. Ve çok iyi bir seviyede olduğu iddiasını öne sürmüştü.
Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer’in haberine göre, Eurostat’ın resmi verilerinde Türkiye’de 2020 itibariyle uygulanmaya konulan brüt 2 bin 940 TL, net 2 bin 324 TL olan asgari kazanç, AB üyesi ülkeler arasında ancak sondan üçüncü sırada yer alabildi.
Asgari ücrette AB ülkeleri içindeki halimiz
28 AB ülkesi arasından asgari ücret uygulanan 22 ülke ile yapılan karşılaştırmaya göre Türkiye 448 Euro’luk yeni asgari ücretle sadece Letonya ve Bulgaristan’ı geçebildi. Asgari maaş Letonya’da 430 Euro, Bulgaristan’da 312 Euro. Avrupa Birliği üyesi ülkelerinden Danimarka, İtalya, Güney Kıbrıs, Avusturya, Finlandiya ve İsveç’te ise resmi asgari ücret uygulanmazken, çalışanların ücretleri toplu sözleşmelerle belirleniyor.
Asgari ücrette Lüksemburg önde
AB üyesi ülkeler arasında brüt asgari ücretin en yüksek olduğu ise 2 bin 143 Euro (yaklaşık 14 bin 36 TL) ile Lüksemburg. Lüksemburg’daki asgari ücret Türkiye’dekini yaklaşık 5’e katladı. İrlanda, Hollanda, İngiltere, Belçika, Almanya ve Fransa’da Türkiye’nin yaklaşık 3.5 katı civarında asgari maaş uygulanırken, Türkiye asgari ücrette ancak Letonya ve Bulgaristan’ı geride bırakabildi.
10 milyon çalışan, 40 milyon insan açlık içinde
Türkiye’de 6 milyon kişi asgari ücret, 4 milyon kişide ona yakın bir maaşla çalışıyor. 10 milyon kişi asgariye çalıştığı Türkiye’de açlık sınırı ise 2.219,45 TL. 4 kişilik bir ailenin gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı olan yoksulluk sınırı ise 7.229,49 TL olarak kaydedildi.
şuan 9,5 katı.