Kripto para alım satımına denetim geliyor. Ekim’de Meclis’e sunulacak düzenlemede kripto varlıklara vergi ve sermaye şartı getirilecek.
Kripto paraya yeni düzenleme
Avrupa ve ABD’den örnek alınacak düzenleme için Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, yatırımcının korunması, kara paranın önlenmesi, kripto para alım satımında denetimi güçlendireceği açıklamasında bulundu.
Ekim’de Meclis’e sunulacağı açıklanan düzenleme için Bakan Gül, “Biz serbest kambiyo, kur rejimi olan bir ülke olduğumuz için biraz daha sıkı bir düzenleme getiriyoruz” ifadelerini kullandı.
Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine göre, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi belirli tutarın üzerindeki değerler için vergi alınırken, şirketlerde ise sermaye şartı aranacak.
Kripto paraya sermaye şartı
Yasada kripto varlık çeşitleri de tanımlanırken, ihraç, dağıtılması, alım satım yapanların uyması gereken ilkeler, varlık saklama hizmetinin hangi şartlarda kimler tarafından yapılacağı kararlaştırıldı. Kripto varlık şirketlerinin Sermaye Piyasası Kurumu gözetiminde faaliyette bulunması, asgari sermaye şartının getirilmesi öngörülüyor.
Kripto varlıkları denetim yetkisi Mali Suçları Araştırma Kurulu’nda
Düzenlemede sistemdeki şirketlere altyapıya uyum için süre verileceği kaydediliyor. Aracı kurum sahiplerinde belirli kriterler aranacak ve güvenlik soruşturmaları, teminat gösterilmesi gibi koruyucu adımlar devrede olacak. Düzenlemede denetim yetkisi de Mali Suçları Araştırma Kurulu’na veriliyor. BDDK ise tüketicinin korunması, piyasa bütünlüğü ve rekabete yönelik gözetim mekanizmasını oluşturacak.
Kripto varlıklar için AB’nin düzenlemesi 2024’te
Kripto varlıkları yasaklayan ülkelerin demokrasi problemi olan ülkeler olduğuna dikkat çeken Bakan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Batı Avrupa, Amerika’da serbest mekanizmalar var. Biz biraz daha sıkı bir düzenleme getiriyoruz. Serbest kambiyo rejiminin olduğu bir yapıda üç aşağı beş yukarı Batı Avrupa veya Amerika benzeri düzenleme yapma arayışı içerisindeyiz. Avrupa Birliği’nin bununla ilgili esas düzenlemeleri 2024’te olacak.”
Ne olmuştu?
Merkez Bankası’nın kripto paraların ödemelerde kullanımını yasaklayan yönetmeliği Nisan’da yaşama geçmişti. Merkez, kripto paranın herhangi bir düzenleme, denetime tabi olmaması, piyasa değerinin aşırı oynak olması, yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması nedeniyle ödemelerde kullanımının büyük risk olduğuna dikkat çekmişti. PİRYOL