PİRYOL- Dünya Çocuk Hakları Günü’ne dair yapılan açıklamalarda, uluslararası sözleşmelerin uygulanması çağrısı yapıldı. Diyarbakır’da çocuklar için iki oluşum deklere edildi.
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla birçok kentte açıklama yapıldı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, dernek binasında açıklama yaptı.
İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, “Çocuk hakları ihlalleri nedeniyle Türkiye’nin zayıf olan çocuk hakları karnesi daha da düşüyor. Öyle ki nüfusun yaklaşık 1 bölü 3’ünü oluşturan çocuklar özelinde çok daha fazla yıkıcı etkileri olan sorun alanları büyüyor. Tahakküm üreten ilişkiler, yapısal ve çıplak şiddet, yoksulluk, yoksunluk, ırkçı, cinsiyetçi ve her türlü ayrımcı muamelenin yanı sıra, küresel iklim krizinin olumsuz etkileri çoğalıyor” diye konuştu.
Kürt çocuklarının ayrımcılığa maruz kaldığına dikkati çeken Nuray Çevirmen, “Son olarak belediyelere atanan kayyım protestolarında onlarca çocuk polis şiddeti ve işkenceyle gözaltına alınmıştır” dedi.
Nuray Çevirmen, “Çocuklara karşı işlenen suçlarda çocukların yüksek yararının gözetilerek cezasızlık kültürü ortadan kaldırılmalı. Çocuklara anadilde eğitim hakkı tanınmalıdır. Çocuk hakları örgütleri ile iş birliği yaparak, uygulanabilir bütüncül bir çocuk koruma politikası oluşturulmalı. Çocuk haklarına dair sözleşme başta olmak üzere insan hakları belgeleri üzerine inşa edilen İstanbul Sözleşmesi’ne tekrar taraf olunmasını acilen talep ediyoruz” diye kaydetti.
Amed Çocuk Hakları Ağı, kuruluşunu deklere etti. 16 kurumun içerisinde yer aldığı ağın kuruluşuna dair, Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda açıklama yapıldı. Çocuklar için Adalet Derneği üyesi Av. Özlem Ender, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana gerçekleştirdiği saldırılarda en az 5 bin çocuğun yaşamını yitirdiğini, Suriye’de 2011’den bu yana 30 binden fazla çocuğun yaşamını yitirdiğini anımsattı. Özlem Ender, “Kürdistan’da son 13 yılda mayın, çatışma ve savaş artıklarının patlaması sonucu en az 45 çocuk yaşamını yitirdi, en az 135 çocuk da yaralandı” diye kaydetti.
Özlem Ender, “Bizler Amed’de bulunan çocuk kurumları olarak Amed Çocuk Hakları Ağı’nı kurduğumuzu ilan eder, çocuk hakları alanında yaşanan tüm ihlallere yönelik birlikte hareket edeceğimizi belirtiriz. Kürdistan’da çocuk hakları meselesini temel gündemine alacak ve kurumsal bir işleyişle yerelden genele bir etki yaratacak olan ağımızın başta BM Çocuk Hakları Sözleşmesinde yer alan ilkeler olmak üzere Kürdistan’ın özel koşularına uygun oluşturulacak ilkeler çerçevesinde çalışmalar yürüteceğini belirtmek isteriz” ifadelerini kullandı.
ÖHD’DEN ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu da kuruluşunu ilan etti. Dernek binasında yapılan açıklamaya ÖHD Eş Genel Başkanı Ekin Yeter’in yanı sıra çok sayıda avukat katıldı. Avukat Zelal Karabulak, komisyona dair Kürtçe aktarımda bulundu.
Komisyon üyesi Büşra Eylül Özgürtekin, Türkiye’de Kürt çocuklarının anadillerinde eğitimi sadece seçmeli ders olarak alabildiğini söyledi. Büşra Eylül Özgürtekin, bütün çocukların kendi kimliklerinde yaşama hakkını derhal tesis edilmesi gerektiğini vurguladı.
Büşra Eylül Özgürtekin, “Komisyon yaşam hakkı başta olmak üzere bütün çocukların ulusal ve uluslararası mevzuatlardan kaynaklanan haklarını korumak, gözetmek ve kamu otoritelerinin çocukların haklarına erişimi hususunda yükümlülük ve sorumluluklarını denetlemek, kentteki bütün sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde çalışarak çocukların adalete erişimini kolaylaştırmak, çocuk katılımını öncelemek ve mevcut veya olası her türlü ihlalin önüne geçmek üzere kurulmuştur. Komisyon çalışmalarını yürütürken Birleşmiş Milletler Genel Çocuk Haklarına Dair sözleşmenin 4 temel ilkesini esas alacak, Türkiye’nin sözleşmeye koymuş olduğu çekinceleri kaldırmasına yönelik çalışmalar yapacaktır. Özelde Kürt çocukları genelde bütün dünya çocuklarının adil, özgür ve eşit bir dünyada huzurla yaşaması idealine kavuşuncaya kadar hak mücadelemizi daha güçlü bir yerden sürdüreceğimizi bildiriyoruz” diye konuştu.
DİYARBAKIR BAROSU’NDAN AÇIKLAMA
Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, baro binasında açıklama yaptı. Diyarbakır Barosu Başkanı Abdulkadir Güleç, iktidarı uluslararası sözleşmelere uymaya çağırdı. Baro Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Metin Arkaş, 6 Şubat 2023 depreminin üzerinden 21 ay geçmiş olmasına rağmen depremden etkilenen çocukların barınma, beslenme, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını kaydetti. Arkaş, Kuzey ve Doğru Suriye’de ve Gazze’de yaşanan saldırı ve çatışmaların çocuklar açısından ciddi ihlallere neden olduğunu vurguladı. (Kaynak: MA)