PİRYOL- Spectrum House’un araştırmasına göre, toplumun yüzde 24’ü, Kürt sorunun diyalog-müzakere, yüzde 16,6 anayasal reform, yüzde 13,1 kültürel haklarla çözülebileceğini düşüyor.
Spectrum House Düşünce ve Araştırma Merkezi, Kürt meselesinin güncel tezahürlerini anlamaya odaklanan kamuoyu araştırmasını paylaştı. Araştırma, 25 Kasım- 3 Aralık tarihleri arasında, 26 ilde 18 yaş ve üzeri 2 bin 28 katılımcıyla gerçekleştirildi.
Araştırmada, “Yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusana katılımcıların yüzde 53’ü “Evet”, yüzde 40,9 “Hayır” yanıtını verdi. Araştırmada “Kürt meselesinin Türkiye için ne kadar önemli bir sorun olduğunu düşünüyorsunuz?” sorusuna yüzde 25,5 “çok önemli bir sorun” olarak gördüğünü belirtirken yüzde 40,7 oranı ise önemsiz bir sorun olduğu yönünde görüş bildirdi.
Araştırmanın devamında ise “Farklı kimlikteki biriyle Türk, Kürt, arkadaş, komşu olabilirim ifadesine ne derece katılıyorsunuz?” sorusuna “Katılıyorum” diyenlerin oranı 42,1 iken, katılmayanların oranı ise 8,1’de kaldı.
KÜRTLERİN KİMLİK TALEBİ
Araştırmada “Sizce, Kürt meselesinin en önemli sebebi nedir?” sorusuna çeşitli faktörler yer alırken en dikkat çekici yanıt ise yüzde 19,2 oranında “Kimlik talebi” olarak belirlendi. “Sizce Kürt meselesini hangi parti çözer?” sorusuna katılımcıların yüzde 26,7’si “AKP”, yüzde 39 “CHP”, yüzde 5,8 “DEM Parti” yüzde 43,9’u “Hiçbiri çözemez” yanıtını verdi.
TÜRKİYE’DE KÜRT SORUNUN ÖNEMİ
Araştırmada, “Kürt meselesinin çözülmesi için hangi adımların atılması gerektiğini düşünüyorsunuz?” sorusuna, katılımcıların yüzde 24,5 “diyalog ve müzakere”, yüzde 21,8 “şiddet ve terörle mücadele” yüzde 16,6 anayasal reformlar, yüzde 13,1 “kültürel hakların geliştirilmesi” yönünde görüş bildirdi. “Hiçbir adım atılmamalı” diyenlerin oranı ise yüzde 15,3 olarak ölçüldü.
TÜRKİYE’NİN SURİYE’DE BULUNMASI
Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere dair soruların yer aldığı araştırmada, “Ortadoğu’daki savaşın çözümünde Türkiye’nin nasıl bir rol alması gerektiğini düşünüyorsunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 39,8’inin “diyalog” yöntemini, yüzde 26,2’sinin ise “askeri güç kullanımı” yöntemini işaret ederken “Hiçbir rol almamalı” diyenlerin oranı ise yüzde 20,8 olarak yer aldı.