PİRYOL- Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Bilim eğitim Vakfı 6-7-8 Aralık 2024 tarihlerinde Diyarbakır’da bir ilki gerçekleştirerek, iş fikri geliştirme kampı olan “Hackathon” etkinliği düzenleyecek.
DTSO Bilim Eğitim Vakfı tarafından Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Gençlik ve Değişim Derneği işbirliğinde, Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler İşgücü Piyasası Destek Programı kapsamında yürütülen “Dijital Tasarım Alanlarında NEET’lerin İstihdamının Arttırılması Projesi” bünyesinde 6-7-8 Aralık 2024 tarihlerinde Diyarbakır Girişimci Destek Merkezi bünyesinde “Kültürel Miras ve Dijitalleşme Hackathonu” düzenlenecek.
“NEET’lerin ticari ve sosyal fikirler geliştirilmelerini destekliyoruz”
Etkinlik hakkında bilgi aldığımız DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Ok “Bu formatta bir etkinliği ilk kez düzenliyoruz. Eğitim çalışmalarımıza katılan NEET gençler, kentte kültürel miras ve dijitalleşme alanında çalışanlar, kültür sanat alanındaki girişimler, yazılımcılar ve uzmanları bir araya getirerek ticari ve sosyal fikirler geliştirilmelerini destekliyoruz. Bizler de katılımcıların geliştireceği fikirleri heyecanla bekliyoruz.” dedi.
Ok, “Diyarbakır’ın somut ve somut olmayan kültürel zenginliğinin farkındayız. Bunu turizme ancak yenilikçi araçlar ile kazandırabiliriz. Bu etkinlikte de bu kültürel zenginliklerimizden ilham alan yenilikçi fikirler geliştirmek istiyoruz. Bu fikirler ticari anlamda yeni girişimler de olabilir, sosyal ve kültürel açıdan Odamızın, vakfımızın, STK’ların, kamu kurumlarının ve belediyelerin geliştirebileceği sosyal ve kültürel çalışmalar da olabilir. Kısaca yenilikçi fikirlere ihtiyacımız var ve bunu da ancak yerelde bu alanlara ilgi duyan gençleri, farklı alanlarda çalışanları ve uzmanları bir araya getirerek geliştirebiliriz.” şeklinde belirtti.
“Yatırımcılara ve Kurumlara Yeni Modeller Sunacağız”
Ok, ilk kez düzenlenecek olan etkinliğin Diyarbakır Sanayi Mektebi ve Girişimci Destek Merkezi tarafından organize edildiğini belirterek, “Son 5 yıldır kentte kadınlar ve gençlere yönelik mesleki eğitim, güçlendirme programları ve kültürel miras odaklı çalışmalar yapıyoruz. Hali hazırda projelerimiz kapsamında web tasarım, animasyon, grafik tasarım, kısa film, senaryo, moda tasarım gibi farklı alanlarda nitelikli eğitim programları düzenledik. Özellikle gençlerin daha nitelikli eğitimler alarak kentte yaratıcı ve yenilikçi alanlarda fikirler geliştirebileceklerini düşünüyoruz. Gençlere ilimizin kültürel miras değerlerini aktararak, buradan beslenmelerini destekleyerek yaratıcı fikirler, projeler ve eserler geliştirebileceklerine inanıyoruz. Bu çalışma bu şekliyle bu alanda ilimizde kültür sanat, sinema, yeni medya, görsel tasarım, yazılım ve bilişim gibi farklı alanlara ilgi duyan gençleri bir araya getirerek, ortak çalışma yapmalarını destekleyecek ve hem yatırımcılarımız hem de kurumlarımız için yeni modeller sunacak.” şeklinde ifade etti.
“Başarılı ilk 3 grup ödüllendirilecek”
Ok, Hackathon etkinliğine Diyarbakır ve bölge illerinden başvuru alarak Happy Hacking Space yazılım Topluluğu işbirliğinde çalıştıklarını ve etkinlik kapsamında öncelikle katılımcılara kentin kültürel miras değerleri ve iş geliştirme modeli konusunda eğitimler verileceğini belirtti. Ok, “ Gençlerin oluşturduğu gruplara teknik danışmanlar ve iş geliştirme uzmanları destek verecek ve 3 gün boyunca gruplar halinde fikirlerini geliştirmeleri sağlanacak. Sonrasında geliştirilen iş fikirleri kentteki kamu kurumlarımız, belediyelerimiz ve yatırımcılarımızın katılımı ile düzenlenen etkinlikte gruplar tarafından sunulacak ve başarılı ilk 3 grup ödüllendirilecek.” şeklinde belirtti.
Ok, etkinlik sonrasında geliştirilen ticari ve sosyal fikirlerin olgunlaşması için destek vermeye devam edeceklerini belirterek, bu tarz etkinlikleri Girişimci Destek Merkezi bünyesinde bundan sonra da sürdüreceklerini, kentte daha inovatif alanlarda iş fikirleri geliştirmek isteyen gençleri desteklemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.