Yapay çim sahada futbol oynayan Hacıbektaşgücü Spor Klübü, henüz bir skorbord tabelasına dahi sahip değil. Teknik direktör ya da sağlık ekibi de bulunmayan kulübün futbolcuları, aynı zamanda çeşitli mesleklerde çalışarak kendini idame etmeye çalışıyor.

Klübün yöneticisi Yılmaz Akçaoğlu, sezonu kapatmak adına acil destek çağrısında bulunarak “Verilen sözler lafta kalmasın. Hacıbektaşgücü Spor Kulübü’ne destek olunsun” dedi.
Yedi kişiyle 1978 yılında kurulan Hacıbektaşgücü Spor Kulübü, bugün Türkiye Futbol Federasyonu 1. Amatör Küme’de faaliyet sürdürüyor. Nevşehir’in gözde takımlarından biri olan Hacıbektaşgücü, futbolun piyasalaşması nedeniyle ekonomik zorluklarla mücadele ediyor.
Düzenli hiçbir geliri olmayan kulübün başkanlığını ise Yılmaz Akçaoğlu yürütüyor. Akçaoğlu, tüm yönetim kurulunun büyük emeklerle kulübü ayakta tutmaya çalıştıklarını vurguluyor. Kulübün yöneticileri de sporcuları da aslında ikinci bir meslek olarak Hacıbektaşgücü Spor’da görev alıyor denilebilir.
Yılmaz Akçaoğlu da diğer birçok sporcu gibi Hacıbektaş ilçesinde doğup büyüdü ve ardından Hacıbektaşgücü Spor’da profesyonel futbola adım attı. “Biz Hacıbektaş’tan başka bir takımda oynamayız” diyen Akçaoğlu, yaklaşık 20 yıl boyunca bu takımda top koşturdu. Ancak Akçaoğlu ve yönetimdeki diğer arkadaşları, bugünlerde en az futbolcular kadar zorlu bir mücadele içerisindeler denilebilir.
“DEPLASMANA GİDECEK BİR ARACIMIZ DAHİ YOK”
Hacıbektaşgücü Spor Kulübü, Anadolu’daki birçok kulüp gibi maddi zorluklarla mücadele ediyor. Kulübün bırakın bir çim sahasını, ne bir teknik direktörü ne de bir sağlıkçısı bulunuyor. “Kulübümüze sahip çıkan yok” diyen Yılmaz Akçaoğlu, yaşadıkları eksikleri şu sözlerle anlattı:
“Maddi anlamda sıkıntılar olunca kimse bu işe girmek istemiyor. Şu an yönetimde olan diğer arkadaşlar da benim gibi geçmişte futbola gönül veren insanlar. Mütevazi bir şekilde çaba sergiliyoruz. Ancak ilçemizin aşırı göç verme gibi bir sorunu var. Gençlerimizin çoğu üniversite için başka illere gidiyor. O nedenle şu anda 11 kişilik takımı sahaya çıkaracak bir genç kadromuz yok. Böyle olunca bizler de yakın bölgelerden arkadaşlarımızın desteğiyle hedefimizi de biraz yükselterek şampiyonluğa oynamak istedik. Açıkçası riske girerek, paramız olmadan transferler yaptık. Ancak birçok zorluğumuz var, antrenmanlarımızı dahi takım olarak bir araya gelip yapamıyoruz.
Şu anda bizi en çok düşündüren konulardan birisi de bizlerin deplasmana gidecek bir aracımız dahi yok. Bu konuda bize en çok belediye ve kaymakamlık destek oluyor. Ama belediyenin uzak mesafe için, yani deplasman maçlarımız için sağlıklı bir otobüsü yok. Eski model araçlarla maçlara gidiyoruz. Önceki yıllarda ise tanıdığımız minibüsçü arkadaşlarımıza benzin parası ödeyip bize yardımcı olmalarını istiyorduk.
Ayrıca bizim bir de ‘Elli buçuk’ isimli taraftar grubumuz var. Taraftar grubu da her maça gitmek istiyor. İlçemizde büyük bir futbol sevgisi var. Nevşehir’e maçlara gittiğimizde oradaki hakemler dahi ‘Hacıbektaş geldiği zaman buralar şenleniyor’ diyor. Ama deplasmana gittiğimizde 16 kişilik bir araca 25 kişi biniyoruz. Sonra o sporcular çıkıp sahada futbol oynuyor!”
“BU LİGİ BİTİREBİLECEK KAPASİTEMİZ YOK”
Kulübün daha iyi bir seviyeye gelmesi için destek çağrısı yapan Akçaoğlu, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Mesela Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu seçildi. Örneğin oradan en azından Hacıbektaş Belediyemize bir yarım otobüs tahsis edilse bizler için çok çok iyi olur. Bizler çok büyük bütçelerle futbol oynayan insanlar değiliz. Düşünün bir futbolcu maça geldiği zaman benzin parası ve 1500 lira cep harçlığı veriyorsun. Aslında bunlar para değil. Ama üst üste koyduğunuz zaman sezon boyunca 700 bin liraya tekabül ediyor. Birçok ilden iş insanları forma, ayakkabı, eşofman gibi ihtiyacımızı karşıladı. Mesela burada maddi durumu iyi olanlara maç başı sponsor olmalarına istiyoruz. Ancak yine de bu ligi bitirebilecek kapasitemiz yok. Kısacası bizler bir riske girdik.
İlimizin takımı Nevşehirspor dahi şu an 2. ligde. Nevşehir’de futbol geride kalıyor maalesef. Bizler futbolda Hacıbektaş’ın ismi yeter ki bir yerlerde geçsin istiyoruz. Mesela burada şampiyon olduğumuz zaman Diyarbakır’a dahi maça gidilecek ancak bu bizim için çok çok zor. Ama en azından o lige yükselme başarısını gösterip adımızı Hacıbektaş olarak duyurmak istiyoruz.”
AKÇAOĞLU: BİR AN ÖNCE BİZLERE DESTEK OLUNMASI GEREKİYOR
Yılmaz Akçaoğlu, kulüpte şu an 25 civarında futbolcu olduğunu belirterek, “Eğer dışarıdan futbolcu getirmezsek sadece ilçedeki sayımız 11’i bulmuyor” diye ekledi. Akçaoğlu, her futbolcunun kendini idame edebilmesi için çeşitli meslekler yaptıklarını da anlatarak şöyle devam etti:
“Maç başına verilen 1500 lira ile nasıl geçinecekler? Futbolcularımız içerisinde güvenlik görevlisi, tarla işçisi, öğretmen, esnaf ve amelelik yapanlar da var. Tüm futbolcular kendinden feda ederek maça geliyor. Esasında bir gönüllülük var. Mesela ben de esnafım. Haftada 2 defa antrenman yapsak, bir de maça gitsek 3 gün iş yerinden taviz veriyorum. Ama biz bu işe girdik ve yapacağız diyoruz. Ancak birilerinin bize bir an önce destek olması gerekiyor.”
“VERİLEN SÖZLER TUTULMUYOR”
Yılmaz Akçaoğlu Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yerel kulüplere yönelik hiçbir desteğinin olmadığını da söyledi. Futbolcu lisans ücretlerinin dahi yüksek maliyetlerle yapılabildiğini belirten Akçaoğlu, şunları söyledi.
“Bu konuda yine belediye, bizlere finans sağladı. Bakanlıktan bir destek gelir mi bekliyoruz. Yakın zamanda bir yetkili ile görüştüm, ‘Spor Toto’dan hiç yardım aldınız mı?’ diye sordu. 30 yıla yakındır bu işin içindeyim, hiç böyle bir şey duymadığımı söyledim. Oralardan bize para vermeyeceklerini söyledim. Çünkü ya tanıdığın ya da farklı bir tarzınızın olması gerekiyor.
“SADECE ŞAHKULU VAKFI DÖNÜŞ YAPTI”
Her yıl 16 Ağustos’ta burada Hacıbektaş anma etkinlikleri yapılıyor. Çok sayıda zengin, buralara geliyor. Esnaf olmamdan kaynaklı gelen gidenlerle de görüşüyoruz. Herkes yardımcı olacağını, destek sunacağını söylüyor ama tören bittikten sonra telefonumuzu dahi açmıyorlar. Mesela derneklerimizin başkanlarını tanıyorum, bir tek Şahkulu bize dönüş yaptı. Bizler ortaya bir rakam koymuyoruz, gönlünüzden ne koparsa deyip damlaya damlaya göl olacaktır diyoruz. Büyük ihtimalle Şahkulu kendi bütçesine göre bizlere yardımcı olacaktır.”
“BİR SKORBORDUMUZ DAHİ YOK”
Ülkedeki dezavantajlı kulüplerden birisinin Hacıbektaşgücü Spor olduğunu söyleyen Yılmaz Akçaoğlu, kulüp olarak şu çağrıyı da ekledi:
“Nevşehir’de her yerde çim saha mevcutken biz kumda oynuyorduk. Şimdi sahamız yapıldı ancak suni çim. Normalde futbolcular bu zeminde oynamaz. Çünkü düştüğün zaman sakatlanırsın. Bizim halen bir skorbordumuz yok. Sahamız çok bakımsız, soyunma odamız çok kötü. Bu zamana kadar bakanlıktan ya da devletin diğer birimlerinden hiçbir yardım görmedik. Herkes, ‘Hacıbektaş hepimizin’ diyor, o zaman herkes Hacıbektaşgücü’ne sahip çıksın diyorum. Bu laf sözde kalmasın.
Şu anda hem yöneticiyim hem çalıştıranım hem teknik direktörüm hem sağlıkçıyım. Maçta biri sakatlansa hızlı bir tedavi için soğuk spreyle müdahaleyi dahi kendimiz yapıyoruz. O malzemeler konusunda da zaman zaman bize destekte bulunanlar oluyor. Yani her şeyi kendi çabamızla yapıyoruz.” (Kaynak: PİRHA)