Diyarbakır Sağlık Platformu’nun Sağlık İl Müdürlüğü bahçesinde, yıllık izinlerle ilgili yapmak istediği açıklama polislerce engellendi.
Güvenlik güçlerince kurum bahçesinde izin verilmeyen açıklamayı, sağlıkçılar da kurum dışındaki kaldırımda yapak istemedi. Yazılı olarak basınla paylaşılan açıklamada; sağlıkçıların yıllık izin haklarının durdurulmasının çözüm olmadığı belirtilirken, yeni sağlık çalışanı alımı yapılması, güvenlik soruşturmasına takılan sağlık çalışanlarını ve ihraç edilen sağlıkçıların göreve iadesi talep edildi.
Sağlık çalışanlarının yıllık izinlerinin iptali ile ilgili Diyarbakır Tabip Odası, SES, Diş Hekimler Odası, Diyarbakır Eczacılar Odası, Shuder, Dermez ve Diyarbakır Veteriner Hekimler Odası’ndan oluşan Sağlık Platformu yazılı açıklama yaptı.
Açıklamaya izin çıkmadı
Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılanması planlanan basın açıklaması emniyetin izin vermemesinden kaynaklı yapılamadı.
Sağlık Platformu’ndan paylaşılan bilgide, açıklamanın emniyet güçleri tarafından keyfi sebeplerle engellendiği belirtildi. Sağlık Platformu’ndan, SES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkabı Yıldız Ok Orak ve Diyarbakır Tabip Odası Başkan Elif Turan, açıklamanın engellenmesine tepki gösterdi.
Sağlık Platformu’nun Sağlık İl Müdürlüğü bahçesinde yapılması engellenen açıklamasına ilişkin SES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Yıldız Ok, yaptığı değerlendirmede, polisin keyfi tutumuna değindi.
‘Sağlık sistemi aslında tıkanmış durumda’
Ok, açıklamanın içeriğine ilişkin şöyle konuştu: “Bugünkü açıklamanın içeriğinde sağlık çalışanlarının izinlerinin durdurulması vardı. Herkesin yıllık izinle ilgili tatil planı vardır ve bu planlar bir anda kesildi. Çünkü mevcut sağlık çalışanları ile bu iş yürümüyor. Sağlık sistemi aslında tıkanmış durumda. Ama bunun çözümü sağlık çalışanlarının izinlerini durdurmak değil, çünkü 2 yıldır sağlık çalışanları hiç dinlenmeden çalıştılar. Çok yoğun ortamlarda ve koşullarda çalışıyorlar. Bunun çözümü yeni sağlık çalışanı alımı yapmak, güvenlik soruşturmasına takılan sağlık çalışanlarını biran önce başlatmak ve ihraç edilen arkadaşlarımızın geri dönmesidir. Bununla ilgili bir basın metni hazırladık.”
‘İçeride izin verilmeyen açıklamayı dışarıda da yapmıyoruz’
Muhataplarının Sağlık İl Müdürlüğü olmasından kaynaklı açıklamayı İl Müdürlüğünün bahçesinde yapmak istediklerini belirten Ok, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sonuçta kendi kurumumuzdur ve onun bahçesinde yapmak istedik ama güvenlik güçleri buna izin vermedi. Kurum bahçesinde açıklamaya izin vermiyoruz diye engellendik. Bira ay önce de orada vefat eden sağlık çalışanı arkadaşımızı anma açıklamamıza de izin verilmemişti. Güvenlik güçleri, açıklamanın kurumun bahçesinde yapılmasına kesinlikle izin vermeyeceklerini ama bahçe dışında yapabileceğimizi ifade ettiler. Biz gösterdikleri alan da dışarıdaki kaldırımdı. Biz de caddeye bakan kaldırımda açıklama yapmak istemedik. Biz de içeride izin verilmeyen açıklamayı dışarıda da yapmıyoruz deyip açıklamamızı yazılı olarak kamuoyu ile paylaştık.”
‘Kurumumuzun bahçesinde açıklama yapamayacaksak demokrasi bitmiş demektir’
Açıklamanın engellenmesine dönük olarak ise Ok, şöyle konuştu: “Orası bizim yıllardır hizmet ettiğimiz kurumumuz ve orası sağlık çalışanlarının emeğiyle orada. Orası hepimize ait ve biz kendi kurumumuzun bahçesinde de bir açıklama yapamayacaksak ki, açıklamamızın içeriğinde özlük haklarımızın dışında herhangi bir şey de yok. Yani, açıklamada yasal olarak sorun teşkil edecek hiçbir şey yok. Sağlık çalışanları olarak kurumumuzun bahçesinde de bir açıklama yapamayacaksak bu ülkede demokrasi bitmiş demektir. Gerçekten artık son noktaya gelmişiz demektir.”
Sağlık Platformu’nun engellen yazılı açıklaması ise yazılı olarak paylaşıldı.
‘Kontrolsüz normalleşme’
Covid -19 salgının ülkede 4. pikini yaşadığının belirtildiği açıklamada, “ Ne yazık ki pandemi yönetimi ilk günden beri ekonomik kaygılar ile yürütülmekte, bilimsel yöntemler ve sağlık meslek örgütlerinin önerileri dikkate alınmamaktadır. Sağlık meslek örgütleri tarafından, “kontrolsüz” normalleşmenin, ekonomik ve siyasi kaygılarla alınan kararların pandemide yeni bir alevlenme yaratacağı belirtilmiş; ancak uyarılarımıza kulak tıkanmıştır. Yeterince aşılama sağlanmadan alınan bilimdışı kararlar, kontrol altına alındığı savunulan salgının kritik eşiğe gelmesine sebep olmuştur. Pandeminin başından beri alınan bütün yanlış kararların sonucunda görüldüğü gibi, yaşanan yeni pikte de çözüm, sağlıkçıların omuzlarına yüklenmiştir. Sağlıkçıların yıllık izinlerinin kaldırılması, salgını yönetemeyen sağlık idaresinin emekçilere köle gözüyle baktığının göstergesidir. Açık bir hak gaspıdır” denildi.
‘Yıllık izinler yasaklanmamalı’
Sağlık emekçilerinin çalışma koşullarına değinilen açıklamada, “Büyük bir özveriyle çalışan, büyük bedeller ödeyen sağlık emekçileri, bu süreçte mesai arkadaşlarını kaybetmiş, binlercesi artan iş yükü ve stres nedeniyle tükenmişlik düzeyine gelmiştir. Salgının yükünü sağlık çalışanlarına, yönetememenin suçunu vatandaşlara yükleyen anlayış; halkın ve sağlık çalışanlarının sağlığı için virüs kadar tehlikeli olmuştur. Bu yönetim anlayışının sonucu olarak, sağlık çalışanlarında istifalar ve yurtdışında çalışmak için başvurular çok fazla artmıştır. Bu sağlık yönetimi bünyesinde çalışmaya devam eden sağlık emekçilerinin büyük bir kısmı da stresle ve strese bağlı rahatsızlıklar ile karşı karşıyadır. İş yükü sürekli artan ve pandeminin başından beri dinlenemeyen sağlık emekçilerinin yıllık izinleri yasaklanmamalıdır” denildi.
‘Sağlık personeli alımı arttırılmalı’
Salgının kontrol altına alınması için sağlık meslek örgütlerinin önerilerinin dinlenmesine vurgu yapılan açıklamada, “ Sağlıkçıların emekleri ve dinlenme hakları üzerindeki keyfiyetçi yaklaşımdan vazgeçilmelidir. Binlerce sağlık emekçisi KHK ile hukuksuz bir şekilde işten çıkarılmıştır. Bütün arkadaşlarımız derhal işlerine iade edilmelidir. İşgücü eksikliği bahane edilerek sağlıkçıların izinleri iptal edilirken, OHAL komisyonlarının pandeminin başından beri toplanmaması ve arkadaşlarımızın işe iadesinin sağlanmaması büyük bir çelişkidir. Sağlık personeli alımı arttırılmalı, güvenlik soruşturmalarında bekleyenlerin başlangıçları yapılmalıdır” ifadelerine yer verildi.
‘Tükenmiş olan sağlık emekçilerinin yıllık izin hakları iade edilmeli’
Açıklamada son olarak salgındaki 4’üncü pikin sorumlusunun sağlıkçılar olmadığına dikkat çekilerek, “ Salgını değil algıyı yönetmeye çalışmanızın bedelini sağlık çalışanlarına ödetemezsiniz. Derhal bu yanlış karardan dönülmeli, tükenmiş olan sağlık emekçilerinin yıllık izin hakları iade edilmelidir” ifadeleri kullanıldı. PİRYOL