Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun, MHP’nin seçim barajı hamlesini “prestij” meselesi olarak değerlendirdi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim barajı yüzde 7 olacak açıklamasını değerlendiren Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun, “MHP yüzde 7 seçim barajını istiyordu. Şuan ki oylarına baktığımızda MHP’nin yüzde 10 barajını aşması zor gözüküyor. Ama barajı aşmak aynı zamanda bir prestij meselesidir” dedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eylül başında seçim barajının yüzde 7 olacağı yönünde açıklama yapmıştı.
Cumhur İttifakı’nın seçim barajı kararı
Bahçeli, seçim barajı konusunda “Seçim barajının yüzde 5 mi, yüzde 7 mi olsun tartışmaları lüzumsuz emek ziyanıdır. Cumhur İttifakı’nın iki ana partisi kurulan bir komisyon marifetiyle, seçim sistemi ve barajın oranı hususunda samimi ve iyi niyetli şekilde görüşmeler yapmışlardır. Sayın Cumhurbaşkanımız Bosna-Hersek ve Karadağ ziyaretinin ardından uçakta bulunan basın mensuplarına barajın yüzde 7 olacağını açıklamıştır. Nitekim baraj konusundaki arayış ve çalışmalar bu açıklamayla noktalanmış ve Cumhur İttifakı’nın baraj kararı yüzde 7 olarak tescillenmiştir. Artık başka bir değerlendirmeye de gerek kalmamıştır” ifadeleriyle iktidarın tutumunu ortaya koydu.
Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin seçim barajı açıklamasını değerlendirdi.
‘Barajı aşmak prestij meselesidir’
Seçim barajının yüzde 7 bandına çekilme ihtiyacının MHP’nin prestijini kurtarmaya dönük bir hamle olduğunu değerlendirerek şunları söyledi: “Seçim barajı öncelikle HDP ve onun siyasal geleneğinden gelen bir partinin engellemesi için konulmuş bir barajdı. Ama şu tabloda artık öyle bir işlevi kalmadı. Çünkü HDP yüzde 10 barajını her halükarda aşıyor. Barajın Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi için artık bir manası kalmadı. Çünkü partiler ittifak ettikleri andan itibaren aldıkları oydan bağımsız bir şekilde ittifakın barajı aşması durumunda ki, aşabiliyorlar ve bu şekilde milletvekili seçilebiliyorlar. Parlamentoda temsil edilebiliyorlar. İşin doğrusu aslında barajı yüzde 7’ye çekmek değil, barajı tümden kaldırmaktır. Farklı partilerin ittifaka ihtiyaç duymadan da kedilerini temsil edebilecekleri hür ortam yaratmaktır. Peki, yüzde 7 neden oldu? MHP yüzde 7 seçim barajını istiyordu. Şuan ki oylarına baktığımızda MHP’nin yüzde 10 barajını aşması zor gözüküyor. Ama barajı aşmak aynı zamanda bir prestij meselesidir. Dolayısıyla barajı yüzde 7’ye çekip hem barajın varlığını korumak hem de MHP’nin de talebini yerine getirmek gibi iki yönlü bir işlevi var bu hamlenin.”
Yüzde 7 seçim barajı için 3 faktör
Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Esir Girasun ise Bahçeli’nin yüzde 7 seçim barajı çıkışını şöyle değerlendirdi: “HDP’nin yüzde 10 barajını aşması için verilen bazı taktiksel oylar var. Yüzde 7 barajının temel nedeni HDP’ye giden bu taktiksel oyların akışını engellemek. İkincisi ise Millet İttifak’ında belki bir 3’üncü bloğun oluşmasını sağlamak. Yani Millet İttifakı dışında DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nden oluşan 3’üncü bir bloğun oluşması ihtimalini güçlendirmek. Üçüncüsü ise MHP’nin kendisini gelecek dönemler için garantiye alma isteğidir. Yani, önümüzdeki dönemlerde MHP’nin oyu yüzde 7 bandına düşebilir. Bu 3 temel sebepten dolayı seçim barajı yüzde 7 olarak hesaplanmıştır diye düşünüyorum.”
PİRYOL/ÖZEL
Barajlar sel geldiğinde işe yaramıyor, kapaklar açılıyor yoksa baraj yıkılıyor. Selin önünde kimse duramaz!
Su akar yolunu bulur.