Nüfusu 200 bine yakın Iğdır Devlet Hastanesinde, yeterli sağlık çalışanı ve ekipmanları olmadığından hastalar çevre illere sevk ediliyor.
Erzurum ve Van’a gönderilen hastaların bazıları yolda hayatını kaybediyor. HDP Iğdır milletvekili Habip Eksik, “Mecliste birçok önerge vermenize ve gündeme getirmemize rağmen Iğdır devlet hastanesinin eksikleri ve ilimizin sağlık sorunları giderilmiyor” dedi.
Iğdır devlet hastanesinde birçok ünite mevcut değil. Çevre illere sevk edilen vatandaşların birçoğu tedavi olmadan dönerken, bazı vatandaşlar da maddi durumları elverişli olmadığından ötürü tedavi olmaya gidemiyor.
“Eksikliklerin giderilmesini istiyoruz”
Erzurum ve Van’a sevk edilen Iğdırlılar sabahın erken saatlerinde kalkıp yol alıyor. Kimi vatandaşlar erken saatler de çevre illere gitmelerine rağmen sıra bulamadıklarından dolayı tedavi olmadan dönüyor. Kendi şehirlerinde tedavi olmak isteyen Iğdırlılar devlet hastanesindeki eksiklerin giderilmesini istiyor. Özellikle de kronik rahatsızlığı olan hastalar yolda daha çok sıkıntı yaşıyor. Sağlık hizmeti sorunu üzerine konuştuğumuz vatandaşlar “Yolda hayatımızı kaybetmek istemiyoruz. En ufak bir rahatsızlığımızda bile bizleri çevre illere sevk ediyorlar. Hem maddi hem de manevi olarak zorluk çekiyoruz. Iğdır’ın sağlık sorunları çoktur. Sağlık Bakanlığı Iğdır Devlet hastanesinin sorunlarıyla ilgilenip bir an önce çözmelidir. İlimize sağlık alanlarında yatırım yapılmasını istiyoruz.” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.
Deprem raporuna rağmen hastane boşaltılmıyor
Sadece Iğdır merkezle sınırlı olmayan sağlık sorunu Iğdır’ın Tuzluca ilçesi ve merkeze bağlı Karakoyu köyünde de mevcut. Nüfusu 4 bine yakın olan Karakoyu köyünde ne Aile Sağlık Merkezi var ne de Sağlık ocağı. Tuzluca devlet hastanesinin de deprem raporu olmasına rağmen boşaltılmıyor. Tuzluca devlet hastanesinin yapımı için ödeneğin çıktığını söyleyen HDP Iğdır milletvekili ve aynı zamanda Meclis Sağlık Komisyon üyesi Dr. Habip Eksik, “Hastanenin temelleri bile atılmadı. Bakalım kaç yıl sonra hastanenin temeli atılacak. Olası bir depremde yıkımla karşı karşıya olan Tuzluca devlet hastanesi biran önce boşaltılmalıdır” diye belirtti.
3 bin nüfuslu köyde neden Sağlık Merkezi yok?
Karakoyu köyünden iktidara oy çıkmadığı için sağlık hizmeti götürülmediğini söyleyen Eksik, şöyle konuştu: “Karakoyu köyüne hiçbir sağlık hizmeti gitmiyor. Karakoyu köyünde dört, beş ay görev yaptım. Eskiden Sağlık evi vardı ama Şu an yok. Hemşiresini çektiler şu an hemşire görevlendirmesi yapılmıyor. En azında bir hemşire ve bir ebe görevlendirmeli. Iğdır İl Sağlık Müdürlüğünün köylere ve beldelere yaklaşımı ırksal ve inançsal özeliklere göre değişiyor. Kürt ve Sünni oldukları için oralara hak ettikleri hizmeti sunmuyorlar. 3 binden fazla nüfusu olan bir köye Aile Sağlık Merkezi açılmalı.“
“Saatlerce bekliyoruz”
Karakoyun köyü sakinleri de köye biran önce sağlık ocağının yapılmasını istiyor. Köylüler bir aşı için merkeze gitmek zorunda kaldıklarını belirterek, “ Köy araçları sıkıntılı sadece sabah erken saatlerde kalkıyor. Akşamüzeri de dönüş yapıyor. Merkeze gittiğimizde masraflarımız daha çok oluyor. Yemek, yol, su gibi. 10 dakikalık bir aşı için 8 saat merkezde kalmak zorunda kalıyoruz. Yüzlerce çocuğumuz var. Bunların düzenli olarak aşıları yapılmalı. Köyde sağlık ocağı olmadığı için bazen çocuklarınızın aşılarını yapamıyoruz.”
Ayrıca köylerle birlikte nüfusu 25 bine yakın olan Tuzluca’da da sadece 1 ambulans var. Vatandaşlar ambulans yetersizliğinden dolayı saatlerce beklemek zorunda kalıyor. Merkeze uzak olan köylerde de köylüler kendi imkanlarıyla hastalarını Hastaneye götürmek zorunda kalıyorlar.