Diyarbakır Kayapınar’da hizmet veren Mişa kafede hesap ödemek yok. Müşteriler dilerse TİPBOX’a bahşiş atıp uygulamaya destek oluyor.
Diyarbakır’da insanı ve insani değerleri önceleyen projenin ne kadar süreceği ise hem işletme sahibi Aydın Erkut’un maddi gücüne hem de müşterilerin bahşişlerle projeye desteğine bağlı.
Diyarbakır’da 10 gündür Aydın Erkut adlı işletme sahibinin başlattığı hesapsız projenin dünyada bir örneği de yok. Erkut, bir zamanlar inşaat işleri ile uğraşırken, patronunun iş makinesini kendisine bağışladığını ve bu sayede ekonomik açıdan önemli rahatlama sağladığını ve bu projeyi de patronunun fedakarlığından esinlenerek yaptığını söyledi.

Diyarbakır Mişa kafede hesap ödemek yok
Hiç kimseden 5 kuruş destek almadan da projeyi aylarca sürdürebilecek maddi güce sahip olduğunu bahşiş kutusuna atılacak her desteğin projenin daha fazla sürmesine katkı sağlayacağını ifade eden Erkut, projenin amacına ilişkin olarak şunları söyledi: “İhtiyacı olan olmayan bugün buraya geldiği zaman canı limonata çekiyorsa çay içmesin. Limonata içmek isteyen gönül rahatlığıyla içsin. Kimse cebindeki paraya göre yiyip içmesin. Herkes ihtiyacına göre, canı çektiğince yiyip içsin istiyoruz.”
‘Daha az kazanalım ama daha çok insana hizmet verelim’
Paranın her şey olmadığını insan kazanmanın ve toplumun rahatça yaşamını idame ettirmesine katkı sunmanın daha anlamlı olduğuna dikkat çeken Erkut, işletmecilere de seslenerek şunları ifade etti: “İşletmecilerin de biraz silkinmeleri gerekiyor. Çok para kazanmaktansa çok misafirimiz olsun. Çok müşterimiz olsun ama daha az kazanalım. Çok para yerine daha çok insan kazanalım. Kafelerde, restoranlarda fiyatlar uçmuş durumda. Daha az kazanalım ama daha çok insana hizmet verelim.”
Ye, iç hesap yerine bahşiş bırak
Aydın Erkut, Diyarbakır’ın Merkez Kayapınar ilçesinde bir yıl önce kafe işletmeye başladı. Erkut, kafeye gelen bir müşterisinin hesap ödemekte zorlanması üzerine işyerindeki fiyat listesini kaldırdı. Mişa kafeye gelen müşteriler kafede sunulan hizmetten sınırsızca yararlanıp istedikleri kadar yiyip, içiyor ama hesap ödemeye gelince de gönüllerine göre bahşiş bırakıp çıkıyorlar.

Bu kafede 10 gündür hesap ödeme yok
Hayat pahalılığına tepki olarak fiyat listesini kaldırdıklarını ve bahşiş uygulamasına geçtiklerini ifade den Erkut, “Açıkçası müşterimizin hesap ödemekte zorlanması vicdanımıza dokundu ve böyle bir uygulamayı başlattık. Şu zamanda insanlarımız ekonomik olarak zor durumda ve her şeyin fiyatı uçmuş durumda. Hayat pahalılığına bir tepki olarak fiyat listesini kaldırdık ve yerine bahşiş kutusu koyduk. 10 gündür müşterilerimizden hesap almıyoruz ve onun yerine müşterilere bahşiş kutusuna gönüllerinden koptuğu kadar bir destekte bulunmalarını rica ediyoruz.”
Yediğine, içtiğine göre değil, gönlüne göre bahşişini bırak
Kafede hiçbir şekilde yiyip içmede bir sınır olmadığını ve kafede verilen hizmetten herkesin dilediğince yararlanabileceğini kaydeden Erkut, vatandaşların günlük gelen zamlar yüzünden dışarıya çıkamadıklarını söyledi. Yurttaşların rahatça dışarıya çıkabilmeleri ve bir kafede dilediklerince hizmet alabilmelerini sağlamak için bu uygulamayı başlattıklarını ifade eden Erkut, sözlerine şöyle devam etti: “İstiyoruz ki, insanlarımız maddi imkansızlıklar yüzünden evde kalmasınlar. Rahatça dışarı çıkıp dolaşabilsin, oturup bir yerde bir şeyler yesin, içsinler. Kafeye oturduklarında ceplerindeki paraya göre değil dilediklerince yiyip içebilsinler. Kafemizde yeme içmede bir sınır yok. İsteyen çayını kahvesini içer, dileyen yemeğini yer, içeceklerini içer. Dondurmasını, pastasını sınırsız bir şekilde tüketebilir. Kafeden çıkarken de yediğine, içtiğine göre değil de gönlüne göre bahşişini kutuya atar.”

Hesapsız kafeyi bahşişler ayakta tutacak
10 çalışanla Mişa kafede hizmet verdiklerini belirten Erkut, sabah 08:00 gece 24:00 arasında 2 vardiya şeklinde hizmet verdiklerini ve Pazar günleri kapalı olduklarını söyledi. “Hesap ödeme bahşiş bırak” projesini tüm gücüyle sürdürmeye kararlı olduğunu vurgulayan Erkut, Bahşiş kutusuna atılacak her desteğin projenin daha fazla sürmesine katkı sunacağını belirtti.
Önce para değil önce insan
Herkesin kafede ihtiyacı kadar yiyip içebileceğini ve gönlünden geçtiği kadar da bahşiş bırakabileceğini belirten Erkut, projeyle zor zamanda insanlara destek olmayı amaçladığını ifade ederek, “Diyarbakır’a özel bir uygulama ama her yerde yaygınlaşmasını isterim. Çünkü parayı değil insanı öncelemek bizi insani değerlerimize daha çok yakınlaştırır diye düşünüyorum” dedi.
Dünyada bir ilk: Hesap yok bahşiş var
Diyarbakır Kayapınar’da uygulamaya konulan projenin dünyada tek olduğunu belirten Erkut, projenin dünyada bir benzerinin İtalya’da olduğunu sonradan öğrendiğini ama orada da hesabın indirimli ödendiğini ve bahşiş uygulamasının ilk olduğunu kaydetti. PİRYOL