Sivaslı Canlar Derneği tarafından Berlin Cemevi’nde ‘Koçgiri Kültür ve Tarih Etkinliği’ adlı panel yapıldı.
Panelde, katliam öncesi Alevilerin siyasi, sosyo ekonomik ve inançsal açıdan durumu, katliama gelinen süreçte ittihatçı ekibin tekçi ve inkarcı politikalarının yanı sıra bölgenin inanç ve etno kültürel dokusu gibi bir çok başlık masaya yatırıldı.
Sivaslı Canlar Derneği tarafından organize edilen ve Berlin Cemevi başta olmak üzere bazı cemevleri tarafından desteklenen ‘Koçgiri Kültür ve Tarih Etkinliği’ çok sayıda kişinin katılımıyla yapıldı.
Berlin Cemevi’nde gerçekleşen etkinliğe, Sivaslı Canlar Derneği yönetici ve üyelerinin yanı sıra, Berlin Cemevi yönetimi, inanç, kadın ve gençlik kurulu temsilcileri, Berlin Dersim Cemaati temsilcileri, TBB temsilcileri ile SPD ve Die Linke eski ve yeni vekillerinin yanı sıra çok sayıda yöre derneği ile sivil toplum temsilcileri katıldı.
Sunum ve panel moderatörlüğünü Yeter Gültekin’in yaptığı etkinlik, Berlin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Musa Gönül Dede’nin verdiği gülbenk ve ardından saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından Sivaslı Canlar Derneği’nden Cemal Boyraz, Berlin Cemevi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yüksel Özdemir, SPD Milletvekili Hakan Demir selamlama konuşmalarını yaptı.
KOÇGİRİ PANELİ
Konuşmaların ardından ise Sivaslı Canlar Korosu sahneye çıkarak türküler seslendirdi.
Araştırmacı Yazar Mehmet Bayrak ve Tarihçi Dr. Zeynep Türkyılmaz’ın konuşmacı olduğu bir panel gerçekleştirildi. Konuşmacılar, panelde 1921 Koçgiri Katliamı öncesi Alevilerin siyasi, sosyo ekonomik ve inançsal açıdan durumu, Osmanlı ve İttihatçı kadroların yaklaşımı, 1. Dünya savaşı süreci, katliama gelinen süreç, katliamı organize eden ittihatçı ekibin tekçi ve inkarcı politikalarının yanı sıra bölgenin inanç ve etno kültürel dokusu gibi bir çok başlık masaya yatırıldı.
Panel’in ardından Koçgiri bölgesinin tanınmış önemli müzisyenlerinden Lale Koçgün, Öztem Kurmanci- Kırmanckive Türkçe deyişler seslendirdi.
Etkinlik daha sonra Sivaslı Canlar ve tüm müzisyenlerin katılımıyla söylenen bir türkü ve ardından konuklara hediyeler verilmesi ile son buldu. (Kaynak: PİRHA)