Koronavirüsün memlekete adım attığını duyan marketlere koştu. Virüs mü geliyor kıtlık mı tam anlaşılmasa da market rafları birbiri ardına boşaldı durdu.
Nasıl bir davranış tarzıdır, öncesinde hiç yokmuş gibi yapılan, umursanmayan, arkasından geniş geniş atıp tutulan virüsün geldiği duyulur duyulmaz başladı bir alışveriş çılgınlığı. Virüs henüz bünyeye girmedi ama ayak seslerini duymak bile yetti.
Raflar boşaldı, fiyatlar katlandı

Milletin bünyesine virüsün kendisi değil ama korkusu girdi ve herkesteki fırsatçılığı dibine kadar açığa çıkarttı. Kolonya, temizlik malzemeleri, dezenfektanlar, hatta bakliyat, makarna, kuru gıda vs. stoklayan stoklayana hem de iki üç katı fiyata. Şimdi satandaki fırsatçılığa mı yanalım satın alandaki şaşkınlığa mı anlamadık gitti.
Stokçuluk hayra alamet değil
Sahi ne oldu da birden böylesine bir telaşa kapılıverdik. Oysa iki gün öncesine kadar pek de virüsten serin serin kenar geziyorduk. Birden bire ne oldu da savaştaymışız gibi, sığınağa çekilecekmişiz gibi bir stokçulukla marketlere hücum ettik. Marketlerde ikiye üçe katlanan fiyatlara rağmen bir alışveriş çılgınlığının içinde bulduk kendimizi.
Asıl virüs fırsatçılık
Sanki bir daha hiçbir şey üretilmeyecek gibi bu gözü dönmüşlük niye? Virüse umarım en tez zamanda bir çare bulunur da içimizdeki fırsatçılık daha çirkin görüntüler oluşturmadan bu derdi savmış oluruz. Yoksa bu fırsatçılığın, bencilliğin sonu hiç mi hiç iyiye alamet değil.
Sendeki fazla başkasındaki eksiktir
Tabii yine de virüsün yayılmasının önüne geçebilmek için bilinen tüm tedbirleri almakta fayda var. Ama abartmadan, içimizdeki fırsatçıları, fırsatçılığı çığrından çıkarmadan asgari ihtiyaçlarımızı da karşılamalıyız. Bunun için ilgili yetkililere de çok iş düşüyor. Marketlerdeki raflarda fiyatların katlandığını sağır sultan biliyor ve buna karşı acil bir tedbir almak, gerekli yaptırımları zamanında uygulamak gerekiyor.
Denetim şart
Virüs ne zaman etkisini yitirir bunu şimdiden kestirmek zor ama insanların virüsten korunmak için acil, asgari ihtiyacı olan ürünlerin karaborsa satılmasına kesinlikle müsaade etmemek gerekiyor. Bu konuda sıkı bir denetim şart. İşi baştan sıkı tutmadığımızda virüsün etkilerini arttırdığı bir ortamda bunu yapmak çok daha zorlaşacaktır.
Virüs gelir geçer ama fırsatçılık baki kalır, içimizdeki asıl virüse, fırsatçılığa bir aşı bulsak tez zamanda hiç fena olmayacak.