“Maaştan vergi alınsın” şeklinde bir başlık size ters gelebilir ama önce yazının tamamını okuyun sonra düşüncelerinizi yorum kısmına yazarsınız.
Yazımda anlattığım konuda beş ayrı muhalefet partisinin yöneticilerine, belki otuz dört milletvekiline, iki sendika konfederasyonuna e-posta gönderdim, bir kısmıyla mecliste görüşme talep ettim, Abdullatif Şener hariç, sonuç sıfıra sıfır elde var sıfır.
Çoktandır maaştan, bilhassa asgari ücretten vergi alınmasın sözleri gündemde.
Ticarette faturalı, faturasız satış ayırımı var. Bu durumda faturasız satışlarda tüccar vergi ödemiyor. Çünkü satılan malzeme faturalı çıkış olmadığı için bozulan/kırılan stok kapsamında fire olarak değerlendirip gider olarak gösteriyor ve vergi ödemiyor.
Tüccarların, Kuruluşların, Üreticilerin ürettiği ürünlerin hepsini faturalı satınca gerçek gelir tespit olacak, işte o zaman gerçek vergi ödenecek.
Maliye bakanlığı gelir idaresi başkanlığı bünyesinde binlerce denetim elemanı çalıştırıyor. Sırf vergi kaçağını önlemek için ama başaramıyorlar. Bu sefer son tüketici olan halka dönüp satın aldıkları her ürün ve hizmetten vergi alıyorlar, yetmiyor vergiye zam koyuyor veya yeni vergi çıkartıyorlar. (Bir sonraki yazı başlığım vergi olacak)
Peki, bu vergi kaçakları nasıl önlenir. Asgari ücret nasıl vergisiz olur.
Vergi kaçağını önlemek için belki yüz bin veya iki yüz bin işini doğru yapan denetim elemanı gerekir ya da halkı vergi denetmeni yaparsınız. Bir de son alternatif benim önerimi değerlendirirsiniz.
Resmi veya gizli maaşlı veya fason çalışan sayısı toplamı kırk milyon kişi. Bu kişilerin vergi mükellefi yapılması gerekir. Böylelikle bu kişiler daha az vergi ödemek için fişsiz, faturası alım yapmaz.
Şimdi soracaksınız; bu kadar vergi mükellefinin kayıtlarını tutacak muhasebeci, mali müşavir var mı?
Bankalar ATM kartı veriyor, maaşını benim bankama yatır promosyon vereyim diyor. Şirketlere, muhasebe kayıtlarını tutacak muhasebe programı ücretsiz diyor. Ücretlilere de dönüp kartla yaptıkları ödemelerin dökümünü hesaptaki parasını ya telefonuna ya e-postasına veya adresine gönderiyor.
Banka kartla yapılan harcamaları ve karta aktarılan paraları kayıt altına aldığı için muhasebecinin yapacağı gelir gider hesabını kayıt altına aldığı için aylık kâr/zarar hesabını hem müşterisine hem de interaktif vergi dairesine gönderir hatta ödenmesi gereken vergiyi bile hesaplar. Ödenmesi gereken vergi çıkarsa hesaptan tahsil edebilir. İşverenlerde aynı sistem içinde çalışınca vergi kaçağı olmaz. Nasıl yani?
Son tüketici satınalmada kart kullanarak ürün hizmet almazsa bu bedel kâr olduğu için vergi ödemesi gerekir. Kimse harcadığı paranın vergisini vermek istemez.
Ürün, hizmet üretici de satışı ve alışı kart üzerinden yapmaz ise bu sefer ödeyeceği vergi artar.
Bu sistemde kimse haram yiyemez ve bu kültür yaşam felsefesi olur.
İYİLİK YAP şarkısı sözleri;
İyilik yap, iyilik bul
Kim kazanmış kötülükten
Kötünün başına gelmedik olmaz
Kimsenin ettiği kimseye kalmaz
Saygılarımla,
Adil Kılıçaslan
Yönetim Baş Denetçisi