Cem Ali
Kurban Bayramı deyinde herkesin aklına gelenler farklılaşsa da kurban paylaşımında ciddi bir adaletsizliğin yaşandığı açıkça ortada.
Yine bir Kurban Bayramı’nın öngünündeyiz. Bu yıl da pandemi, ekonomik kriz derken bir bayram da ha geldi çattı.
Paylaşım mı stok mu?
Kurban bayramlarında toplumun farklı kesimlerinden farklı farklı beklentiler oluşur. Bayrama kurban yetiştiren üreticinin derdi başka, kurbanlık almaya niyetlenen yurttaşların derdi başkadır. Herkes kendi penceresinden kurban bayramına baksa da yoksul yurttaşların et yüzü gördüğü günler olarak da bilinir bu bayram. Ancak son yıllarda işin bu yönü çok farklılaştı. 3-5 kişinin birleşip “Danaya girelim” diye planladığı işin sonu kilolarca etin derin donduruculara istif edilmesine vardırıldı. Kurban etleri fakir fukaraya ise usulen dağıtılmaya başlandı.
Kurban nasıl pay edilir?
Uzunca bir süredir kurban kesimi de etin paylaşımı da bu şekilde yürüyor. Oysa Müslüman olduğunu söyleyen insanların kurbandaki paylaşımı böyle olmamalıydı. İş sevaptan çıktı kışa ucuz et stokuna döndü. Kurban etinin 3 pay olduğu bilinir. İlk pay en başta yoksullara ayrılır. İkinci pay akraba, tanıdık, eş dost, konu komşuya dağıtılır. Üçüncü pay ise ev halkınındır ve ev halkına ayrılan pay da kısa sürede tüketilecek kadardır. Yani öyle 3-5 aylık et stokundan bahsedilmez. Ama her zamanki gibi bilmekle yapmak aynı değildir. Yani, bile bile kurban eti stokuna devam edilir. Ve herkeste birbirine bakarak durumu normalleştiriverir.
İhtiyaç sahiplerine yardım edilebilir
Bu kurbanda da farklı bir şey olmayacak. Tabii buna bir de uygun koşullarda, hijyenden uzak kesim görüntüleri eklenecek. Yani bu bayramda da ne yazık ki, istenmeyen görüntülere tanık olacağız. Her şey bir yana bayramın adı kurban diye ille de kurban keserek hayır işlemek de gibi bir şey de yok. Kurban için ayrılan tutarı herhangi bir ihtiyaç sahibine ulaştırmak da pekala mümkün. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) İnanç Yol Erkan Kurulu Kurban Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada “Kurban niyetinde olan Can’ın, ihtiyaç sahiplerine Hakk lokması sunması da makbuldür” diyerek hayır için başka bir yolun mümkün olduğunu gösteriyor.
Birkaç gün içinde her tarafta ölçüsüz hayvan kesimi yerine insanların bayramda ihtiyacı olanları hayvan kesmeden sevindirmeleri daha yerinde bir tavır olarak görünüyor.