97 yılında bir kamyoncu ile tanıştım. Sohbet sırasında hayatını anlattı. Adını Veysel (oğlumun adı) koyalım.
-Veysel’in konuşması; “Önceden sadece kamyon şoförüydüm. Tanış olduğum Kamyon galerisi sahibi yine böyle sohbetteyiz. Sana sıfır kamyon çekeyim. Yarı yarıya ortak olalım. Kamyonun parasını ben vereceğim.
– Şoförlüğünü, müşteriyi sen bul, maaşını da konuşalım. Maaşın her aylık kazancımızdan ödenecek. Yarı ortaklık hisse parasını ise maaş ödendikten, masraflar çıktıktan sonra kalan kârdan senin payına düşenle ödersin. Süresi önemli değil yarı hisse borcunu ne zaman kazanırsak ödersin” dedi.
– “Ortaklık borcunu bitirmek için canla başla çalıştım.”
– “Ortaklık borcunu ödedim, kısa bir süre geçti. Bu sefer benim hissemi de sana satayım” dedi.
– Kabul ettim onun hissesini de yarısı peşin kalan yarısını taksit, taksit ödedim.
– “5 yılda kamyonun sahibi oldum. Kamyonu satıp sıfır kamyon aldım.”
– “Hayatta böyle insanlarda var.” Dedi
BU SİSTEMİN BEREKET SİSTEMİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜNCE ANLADIM. Örnek rakamlarla anlatayım.
Kamyon 800 bin TL olsun. Aylık kazancı düşük söylüyorum. Masraflar ve maaş çıktıktan sonra Ayda 20 bin TL kazanç kalsın. Veysel’in hissesine ayda 10 bin lira kalır. Düz hesap 40 ay yarı hisse için çalışır hem de aylık maaşını alır. Yani yaklaşık 3 buçuk sene çalışır kamyonun ortağı olur.
Kamyon galerisi sahibinin kazancı 3 buçuk senede kamyonun parası kadar olur.
Bir senede kalan hisse teklifine kadar ortak olduğu için 120 bin lira kazanır. Kalan hissesini de 400 bin liraya sattığında, toplam kazancı;
800 bin TL (ortaklık borcu tahsilinde kazandığı para + 120 bin TL ara dönem + 400 bin TL kalan hisse satışı = 1 Milyon 320 bin TL. Galericinin manevi kazancı ise Toplam nakit + Hayırsever insan değeri. Kamyon galerisi sahibinin sermaye geri dönüş süresi 3 buçuk yıl.
Veysel’in sermayesi; emek kamyon sahibi olma süresi; 5 yıl.
Bu hesaplamayı enflasyon hesabı katmadan yaptım.
Hani Kazan-Kazan dedikleri sistemin gerçek hali.
20 kişi 20 bin’er TL para koysa 400 bin TL’ye konfeksiyon atölyesi açsa! 4 vardiya toplam 60 kişi aynı yukarıda örnek olay gibi emek ortağı olsa! Maaşlarını aldıktan sonra para paylaşılsa!
Makineler 24 saat çalışacağı için en geç 1 yılda ortaklık parasını öderler. 1 buçuk yılda tamamını öderler. 20 bin TL sermaye koyan kişi 1 yılda 20 bin TL’yi geri alır. Kalan ortaklığı sattığında 6 ayda 10 bin TL kâr yani toplamda 30 bin TL + sevap kazanır, hayır duası alır. Banka faizi yerine hem yüksek kazanç hem bereketli hem itibarlı kazanç elde edilir.
Maden veya Taş ocağı işi daha kârlı. Az maliyetle çok maden veya kırma taş çıkar. Belki 6 ayda geri döner.
YAZILARIMDA BİRLİK OLUN DERKEN HEM KAZANIN HEM İYİLİK PAYLAŞIN DEMEK İSTİYORUM. Bu örneği diğer meslek grupları içinde uygulayabilirsiniz.
SERMAYE DEDİKLERİ ASLINDA ZEKÂ İLE EMEĞİN (BİLGİNİN) BİRLEŞİMİDİR.
KİMSE İŞSİZ KALMAYACAK, GÖZÜ BAŞKASININ MALINDA OLMAYACAK. DEVLETTE BİLE KRİZ DİYE BİR SIKINTI YAŞANMAYACAK. ÇÜNKÜ ÜRETİYORUZ. DEVLET CUMHURİYETİMİZİN İLK YILLARINDA KURULAN FABRİKAYI HALKA HİSSE SATIŞI GELİRİYLE YENİ FABRİKA KURUNCA, DEVLETİN GELİRİ AZALMADIĞI İÇİN HALKIN CEBİNDEN VERGİ ADINDA PARALARI ALMAZ.
Karl Marx’ın dediği gibi; Proleterlerin (emekçi/işçi) zincirlerinden başka kaybedecekleri şeyleri yok, kazanacakları bir dünya var. Bütün ülkelerin emekçileri birleşin!
Saygılarımla,
Adil Kılıçaslan
Baş Denetçi