TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu’nn (İKK), 6 yıl sonra Sur’un yasaklı mahallelerinde, Suriçi Kentsel Sit Alanında yapılan restorasyon çalışmalarına yönelik yaptığı açıklama öncesinde konuşan MMO Diyarbakır Şube Başkanı Doğan Hatun, Vali Münir Karaloğlu’na seslendi.
Yalan yanlış bilgiler aktarıyorlar
MMO Diyarbakır Şube Başkanı Doğan Hatun, Sur’daki yıkıma, sonrasında yapılan restorasyon çalışmalarına ve Sur’daki yeni yapılaşmanın ranta dönüştürüldüğüne ilişkin yaptığı konuşmasında Vali Münir Karaloğlu’na seslenerek şunları ifade etti: “Sayın Valim buradan size bilgi aktaran bürokratlar sizleri kandırıyorlar. Size yalan yanlış bilgiler aktarıyorlar. Burada UNESCO’nun Alan Yönetimi Başkanlığı, henüz tam netleşmese bile yolsuzluk iddiası ile görevden alındı. Çevre ve Şehircilik Müdürünü de biz ihbar ediyoruz. Sur’u tamamıyla iktidara yakın müteahhitlere peşkeş çekmek için bu saçma sapan projeleri yaptılar ve bu halkı buradan çıkarttılar. Aynı şekilde Diyarbakır Valiliğini de itibarsızlaştırıyorlar. Diyarbakır Valiliği buranın kamu idaresinin mülkü amiridir ve itibarsızlığın büyük çoğunluğu da sizlere yazılacaktır. Siz bunları bilerek burada kamu idareciliği yapacaksınız. Size çağrımızdır, Sur halkının kanaat önderlerini, muhtarlarını, kentin Sivil Toplum Örgütlerini bir araya getirip hep birlikte bunları değerlendirelim.”
TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Suriçi Kentsel Sit Alanında yapılan restorasyon çalışmalarına yönelik olarak Suriçi Yenikapı sokakta açıklama yaptı. Açıklamaya Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Ferit Kahraman, MMO Diyarbakır Şube Başkanı Doğan Hatun ve TMMOB üyeleri katıldı.
TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu açıklaması öncesi, MMO Diyarbakır Şube Başkanı Doğan Hatun, Sur’daki yıkıma, sonrasında yapılan restorasyon çalışmalarına Sur’daki yeni yapılaşmanın ranta dönüştürüldüğüne ilişkin bir konuşma yaptı.
‘Sivil Toplum Kuruluşu ve teknik kurumlar olarak ilk defa giriyoruz’
Sur’da 2 Aralık 2015’ten 13 Mart 2016 yılına kadar süren çatışmalı ortamı hatırlatan Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Çatışmalı süreçten sonra bir bütünen Sur’un 6 mahallesi haritadan silindi. O günden bugüne dünyanın en büyük sokağa çıkma yasağı uygulandı. Sur’un içerisine kurum olarak ilk defa geliyoruz ve 6 yıl aradan sonra ilk basın açıklamamız olacak. Gönül isterdi ki, bugün Sur’un halkıyla, Sur’un kendi dokusuyla burada yapılan yapıları görmek ve yerinde incelemek isterdik. Ne yazık ki, Sur’da ne yazık ki tarihten eser kalmadı. Yerine ne olduğu belirsiz bu ucube yapılar yapıldı. Sur2da yaşayan aileler 6 yıldır mağdur durumda. Yeni yapılarda Sur halkına hiçbir yapı teslim edilmedi. 6 mahalle Yenikapı sokaktaki şu yapılara kurban edildi. Tamamıyla ticari amaçlı yapılmış bu yapıların kime nasıl verileceği henüz netleşmemiş ve netleşmeyeceği de görülmektedir. Yalnız netleşen bir tek şey var. Şunu biliyoruz ki, bu yapılan ticari yapıların hiç birini halka teslim etmeyecekler. Bu yapılar mülk sahiplerine, Surlulara teslim edilmeyecek. Bu yüzdendir ki, 6 yıldır yasaklı ve Surlu hiç kimse 6 yıldır bu sokaklara giremiyor. Biz de kentin en büyük Sivil Toplum Kuruluşu ve teknik kurumlar olarak ilk defa giriyoruz.”
‘Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Sur’u ticari bir alana çevirdi’
Sur’daki restorasyon çalışmalarında yaşanan sorunlara ilişkin olarak Doğan, şu ifadeleri kullandı: “Tescilli yapıların sözde restorasyonu yapılıyor. Bizim asıl temel meselemiz bu. Bunun için bugün buradayız. Restorasyonu yapılan tescilli yapıların neye göre, kime göre ve nasıl yapıldığının bilgisi bizlere verilmemekte ve halktan da gizlenmektedir. Yaklaşık 6-7 firmaya ihale edilmiş, firmanın kontrolü kimde tam anlamıyla belli değil. Buradan başta Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’na sesleniyorum. Siz bu şehrin mülki amirisiniz. Başta kurumlarda size bilgi aktaran müdürlerin akıbetini bizden iyi biliyorsunuz. Birçoğu yolsuzluktan görevlerinden alındılar. Ve büyük ihtimalle araştırsanız başta Çevre ve Şehircilik İl Müdürü dahil birçok müdürün görevden alınacağını biz de siz de iyi biliyorsunuz. Sayın Valim size açık çağrımızdır. Sadece size bilgi aktaran ilgili kamu kurumlarından değil bizim gibi Sivil Toplum Kurumları’ndan da bilgi alın. Doğallığında Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü bugün Sur’u ticari bir alana çevirdi. Ve Çevre Şehircilik İl Müdürü Diyarbakır’da Suriçi’nde hiçbir tescilli yapının yıkılmadığını daima dillendiriyor. Buyurun bakın hangi tescilli yapı ayakta kalmış da hiçbiri yıkılmamış. Veyahut yapılan bu ucube yapıların hangisi Diyarbakır evine yakışır ve Diyarbakır evinin tanımına uygun bir yapıdır. Veyahut da bu yapılarda kullanılan bazalt taşlardan hangisi Karacadağ’dan getirildi? Emsal örneği var, buyurun Süleyman Nazif İlköğretim okulu ve bu da sözde tarih. Bizim bir şey söylememize de gerek yok sadece kurumların buralarda heyet şeklinde gözlemci olması için bir kapı aralayın. Biz de bu yapılan tescilli yapıların sahibiyiz, halkın sözcüsüyüz ve bu kentin sahiplerindeniz. Sadece ne olduğu belli olmayan bir Çevre Şehircilik İl Müdürü ve TOKİ’ye teslim etmeyin. Sayın Valim buradan size bilgi aktaran bürokratlar sizleri kandırıyorlar. Size yalan yanlış bilgiler aktarıyorlar. Burada UNESCO’nun Alan Yönetimi Başkanlığı, henüz tam netleşmese bile yolsuzluk iddiası ile görevden alındı. Çevre ve Şehircilik Müdürünü de biz ihbar ediyoruz. Sur’u tamamıyla iktidara yakın müteahhitlere peşkeş çekmek için bu saçma sapan projeleri yaptılar ve bu halkı buradan çıkarttılar. Aynı şekilde Diyarbakır Valiliğini de itibarsızlaştırıyorlar. Diyarbakır Valiliği buranın kamu idaresinin mülkü amiridir ve itibarsızlığın büyük çoğunluğu da sizlere yazılacaktır. Siz bunları bilerek burada kamu idareciliği yapacaksınız. Bunun hesabı elbet bir gün herkese sorulacak, kimsenin yanına kar kalmayacak. Görevden alınan kamu görevlilerine kar kalmadığı gibi mevcut yöneticilere de kar kalmayacak. Size çağrımızdır, Sur halkının kanaat önderlerini, muhtarlarını, kentin Sivil Toplum Örgütlerini bir araya getirip hep birlikte bunları değerlendirelim.”
‘Bütün yapıların altında 2 metreye yakın sular birikmiş’
Sur’daki tarihi yapılarda süren restorasyon çalışmalarına ilişkin olarak da Doğan, şunları söyledi: “Şuan burada sözde bir restorasyon çalışması var ve hangisinin mimari restorasyona uygun yapıldığının kaygısını taşıyoruz. Birkaç yapının içine girdik ve mevcut restorasyonu yapılan bütün yapıların yaklaşık bir metreye kadar bodrum katları sularla doluymuş. Buranın altyapı ihalesi kime verildi, kimler yaptı, kimler rant kazandı bu ihalede lord oldu, zenginleştiler. Bunun başında hangi kamu idaresi görevlisi vardı? Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü mü TOKİ mi, Anıtlar Koruma Kurulu mu, kimlerse bunların araştırılmasını talep ediyoruz Sayın Valim. 6 yılın ilk 2 yılı sözde altyapının yapılmasına harcanmış zaman dilimiydi. 2 yıl boyunca sonuç, şuan bütün yapıların altında 2 metreye yakın sular birikmiş. Nasıl bir altyapıdır bu? Doğalında mevcut sular ayakta kalan kültürel yapıları da temellerine kadar çürütmektedir. Tarihi Sit Alanı da bir geleceksizlikle yüz yüze bırakılmaktadır.” PİRYOL