Sığırlar da artık iletişim kurabilecek.. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, büyükbaş hayvanların kulağına cep telefonuna benzer bir cihaz asarak veterinere mesaj yollanabileceğini söyledi.
Büyükbaş hayvanlar, veteriner ile iletişim kurabilecek
Bakan Pakdemirli, ilginç projesinin detaylarına ilişkin olarak Sığırlar ‘ın, “’Merhaba, benim adım şu, ben buradayım, hayattayım, vücut ısım çok iyi, hasta değilim, kızgınlık dönemindeyim’, veterinere SMS atacak. Hemen gelecek veteriner döllemesini yapacak mesela” diye veterinere mesaj atacağını söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sığır gibi hayvanların kulağına cep telefonu benzeri bir cihaz asarak takibini sağlayacaklarını belirterek, “Veterinere SMS atacak. Orijinal fikri bana ait bir proje” dedi.
‘İçinde komple cep telefonu altyapısı olan bir küpe’
Milliyet’ten Mithat Yurdakul ile Aykut Yılmaz’a konuşan Bakan Pakdemirli, büyükbaş hayvanların takibi üzerine çalıştıklarını belirterek, “Kulak küpesi şu; her hayvanın kulağına bir tane cep telefonu asacağız. Yurtdışı toplantılarında anlatıyorum, çok hoşlarına gidiyor: ‘Bu inekten ineğe konuşmak için değil, insanların bilgi sahibi olması için’. İçinde komple cep telefonu altyapısı olan bir küpe” ifadelerini kullandı.

Cihazın pil ömrü 5 sene
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) yaklaşık 200 çiftliğinde bu cihazın denendiğini ifade eden Pakdemirli, 20 bin sığır için ikinci pilot uygulamaya geçtiklerini açıkladı. Pakdemirli, ikinci pilot uygulamanın ise uygulamanın başarılı olması halinde 18 milyon hayvanda hayata geçeceğini kaydetti.
Hayvanın tüm sıkıntıları bir SMS ile atılacak
Pakdemirli: ‘hasta değilim, kızgınlık dönemindeyim’ diye veterinere SMS atacak
Bakan Pakdemirli, ilginç projesine ilişkin konuşmasına şöyle devam etti: “Bu bir cep telefonu ama sürekli çalışan bir cep telefonu değil. Pili 5 sene dayanıyor. 2-3 günde bir uyanacak. Ondan sonra başlayacak; ‘Merhaba, benim adım şu, ben buradayım, hayattayım, vücut ısım çok iyi, hasta değilim, kızgınlık dönemindeyim’, veterinere SMS atacak. Hemen gelecek veteriner döllemesini yapacak mesela. Belli bir coğrafi bölgeyi geçmemesi gerekiyorsa, ‘bana belirlediğiniz alandayım’ diyecek. Trakya ari bir bölge mesela. Ama Trakya’ya Van’dan bir hayvan giriyorsa haberimiz olacak. Şap veya diğer hastalıklar. Türk mühendislerince yapılan, orijinal fikri bana ait bir proje. Mezbahanede hayvan kesilince haberimiz olsun diyoruz. Hayvanın kafası gidiyor, kafayla birlikte küpe duruyor. Halbuki burada vücut ısısı düşünce, sizlere ömür diyeceksiniz.”
‘Yerinde dursun, üretime devam etsin’
Pakdemirli, çobanların sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmasının da hayvancılığın geliştirilmesinde faydalı olacağını belirtti. Konuyla ilgili çalışmalar yaptıklarını ifade eden Bakan Pakdemirli, “Hazine ve Aile Çalışma Bakanlığımızla da görüşüyoruz. En azından bunların Bağ-Kur’unu ödesek diye. Şehirlere her taşınan bir kişi için yapmış olduğumuz yatırım, senede 7-8 bin lira. Bağ-Kur’unu ödeyelim, o da 5-6 bin lira zaten. Yerinde dursun, üretime devam etsin” şeklinde ifade etti.