PİRYOL- Mardin, Batman ve Halfeti Belediyesine kayyım atama kararına tepki gösteren Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, “Kürt meselesinin diyalog ve müzakere yöntemleri ile çözümünün konuşulduğu bir ortamda yapılan kayyım atama işlemlerinin barış umuda ciddi bir zarar verdiği şüphesizdir” diye belirtti.
Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, İçişleri Bakanlığı kararıyla Mardin, Batman ve Halfeti Belediyesine kayyım atama kararına karşı Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı.
Açıklamayı Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu Sözcüsü Abdülkadir Güleç okudu.
Diyarbakır Adliyesi önünde kayyum atamaların karşı açıklama yapan Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, seçilmiş belediye başkanlarının görevlerine iade edilmesi çağrısı yaptı.
‘RUTİN BİR UYGULAMAYA DÖNÜŞEN KAYYIM ATAMA KARARLARI…’
“Kayyım atama kararları ile demokrasiye olan inanç ortadan kalkmaktadır” başlıklı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Türkiye toplumu demokratik yönetim sistemlerinde kabulü mümkün olmayan kayyım atama kararlarına maruz bırakılmaya devam ediyor. Bilindiği gibi 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilmek istenen darbe girişimi akabinde ilan edilen Olağanüstü Hal ile birlikte çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle belediye başkanları hakkında kayyım atanması işlemlerine başlanmış, İçişleri Bakanlığı tarafından 2016 yılından bu yana çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan yüzlerce belediyenin başkanı hakkında kayyım atama kararı verilmiştir. 31 Mart 2024 tarihinde yapılan mahalli idareler seçimlerinin üzerinden henüz çok kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen, ilk olarak 03/06/2024 tarihinde Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış hakkında daha sonra da geçtiğimiz hafta İstanbul Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer ve bugün de Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Batman Belediye Eş Başkanı Gülistan Sönük ve Halfeti Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Karayılan hakkında kayyım atama kararları verilmiştir. 2016 yılından bu yana rutin bir uygulamaya dönüşen kayyım atama kararlarına karşı ulusal ve uluslararası toplumun çok farklı kesimleri tepki göstererek seçme seçilme hakkına saygı duyulması konusunda siyasi iktidara çağrılarda bulunulmuştur.”
‘KAYYIM ATAMA İŞLEMLERİNİN BARIŞ UMUDA CİDDİ ZARAR VERDİĞİ ŞÜPHESİZDİR’
Kürt meselesinin çözümünde diyalog ve müzakere vurgusunun yapıldığı açıklama şöyle devam etti:
“Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine Ek Protokol 1’in 3. maddesindeki tanımlama uyarınca Yüksek Sözleşmeci Taraflar, yasama organının seçilmesinde halkın kanaatlerinin özgürce açıklanmasını sağlayacak şartlar içinde, makul aralıklarla, gizli oyla serbest seçimler yapmayı taahhüt ederler. Bu taahhüt karşısında belediyelerin başkan ve meclis üyelerine yönelik kayyım atamaları; demokrasinin ve hukuk devletinin temeli olan serbest seçim ile seçme ve seçilme hakkına açık bir müdahale olup devletin tüm organlarının uyması gereken bir ilke olan temel hak ve özgürlüklere saygı ilkesine aykırılık teşkil etmektedir. Halkın/seçmenin iradesine bu kadar fütursuzca müdahale edilmesiyle barış ve demokratikleşme çabalarına çok ağır bir darbe vurulmuştur. Özelikle son günlerde yoğun bir şekilde tartışılan ve toplumda ciddi bir heyecan uyandıran Kürt meselesinin diyalog ve müzakere yöntemleri ile çözümünün konuşulduğu bir ortamda yapılan kayyım atama işlemlerinin barış umuda ciddi bir zarar verdiği şüphesizdir.”
‘SEÇİLMİŞ BELEDİYE BAŞKANLARI BİR AN ÖNCE GÖREVE İADE EDİLSİN’
Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu açıklamasında son olarak şu ifadelere yer verildi:
“Demokrasinin temel şartı seçmen iradesini tanımaktır. Ülkedeki siyasal, sosyal, ekonomik sorunların çözümü için öncelikle insan haklarına saygıyı bir devlet kültürü inşa etmek, barış ve demokrasiyi tesis etmek gerekir. Bizler kentin sivil toplum, meslek ve hak örgütleri olarak, siyasi iktidarı halkın iradesine yapılan bu müdahaleden vazgeçmeye ve seçilmiş belediye başkanlarını bir an önce göreve iade etmeye, tüm demokrasi güçlerini de siyasi iktidarın bu müdahalesine karşı çıkmaya davet ediyoruz.”