Diyarbakır Barosu Didem Arslan Yılmaz’ın Kürtçe konuşan konuğunu yayından almasını ve Kürtçeye yönelik tanımlamalarını kınadığını açıkladı.
Diyarbakır Barosu sunucu Didem Arslan Yılmaz’ın Kürtçeye yönelik tutumunu kınadı. Açıklamada, “Kürt diline yönelik bahse konu bu tanımlamaları kınıyoruz” ifadeleri yer aldı.
Diyarbakır Barosu sunucu Didem Arslan Yılmaz’ın Kürtçe konuğunu yayından almasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
‘Çözüm sürecinde Kürt dilinin inkarından kısmen vazgeçilmişti’
Diyarbakır Barosu’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Bilinmeyen Bir Dil Değil; Kürt Dili” başlığıyla şu ifadeler yer aldı: “Uzun yıllar Kürt Dilinin kullanımı ve Kürt Kültürüne yönelik sistematik bir inkar ve asimilasyon politikalarından sonra, özellikle çözüm süreci ile birlikte kamusal alanda Kürtçe’nin kullanımı önündeki engellemelerden kısmen de olsa vazgeçilmiştir. Yeterli görülmemekle birlikte, ana dilde savunma hakkına yönelik yasal düzenlemenin yapılmış olması, başta Mardin Artuklu Üniversitesi olmak üzere bir kısım üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümünün ve TRT’de Kürtçe yayın yapan bir kanalın açılması gibi kısmi müspet gelişmeler yaşanmıştır.”
‘Yasakçı anlayış, inkar ve asimilasyon uygulamaları devam ediyor’
Kürt diline karşı inkarın arttığına vurgu yapılan açıklamada, “Son yıllarda, Kürt Dilinin kamusal hizmetlerde kullanımının yasal mevzuata bağlanması gerekliliği ve ana dilde eğitim hakkına yönelik talep ve tartışmalar yürütülürken, Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutuklu ve hükümlülerin, Kürtçe şarkı eşliğinde halay çekmiş olmaları nedeniyle, sadece Türkiye’de yaklaşık 25 milyon insanın ana dili olan Kürt diline ilişkin kamusal makamların “bilinmeyen ve anlaşılmayan bir dil” şeklindeki tanımlamanın yapılarak soruşturmaya konu edilmesi, yine bir TV programında Kürt dilini kullanmaktan kaynaklı engellemelerin ve ayrımcı yorumların kabulü mümkün değildir. Bu ve benzeri uygulamalar geçmişteki yasakçı anlayışın, inkar ve asimilasyon uygulamalarının maalesef devam ettiğini göstermektedir” denildi.
‘Kürt diline yönelik bahse konu bu tanımlamaları kınıyoruz’
Kürt diline yönelik inkar söyleminin kınandığının belirtildiği açıklamada, “Daha önce Mahkeme ve TBMM tutanaklarında, Kürt diline ilişkin “bilinmeyen dil” gibi tanımlamaların yapıldığı herkesin malumudur. Ülkemizde yaklaşık 25 milyon insanın ana dili olan ve Dünyanın en zengin dillerinden biri olan Kürt diline ilişkin kamusal alanda bu ve benzeri tanımlamaların yapılması, haklı olarak toplumda büyük bir rahatsızlığa ve tepkiye yol açmaktadır. Diyarbakır Barosu olarak, Kürt diline yönelik bahse konu bu tanımlamaları ve uygulamaları kınıyoruz. Kürt Dilinin varlığını koruması ve gelişiminin sağlanması önündeki kamusal alandaki keyfi uygulamalara son verilmesini, bu ve benzeri uygulamalarda sorumluluğu bulunanlar hakkında gerekli adli ve idari soruşturmaların başlatılmasını ve etkin bir şekilde yürütülmesini talep ediyoruz. Diyarbakır Barosu olarak sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuyla saygıyla paylaşıyoruz” ifadeleri kullanıldı. PİRYOL