Bölge baroları, yeni infaz düzenlemesine ilişkin yaptıkları açıklamada, “infazda eşitlik” ilkesine işaret ederek, hukuk ve vicdan vurgusu yaptı.
Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Dersim, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van baroları, infaz düzenlemesinin yer aldığı yeni yargı paketine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Cezaevlerindeki tutuklu sayısının 300 bine dayandığının vurgulandığı açıklamada, adalet sistemindeki sorunlara dikkat çekildi.
Yeni düzenlemenin çifte standart yarattığına dikkat çekilen açıklamada, devlete karşı işlenen suçlar ve düşüncelerinden kaynaklı cezaevlerinde bulunanların kapsam dışı bırakılması eleştirilerek, anayasanın eşitlik ilkesine vurgu yapıldı.
Anayasa’nın eşitlik ilkesi!
Açıklamada, “Gerek Anayasanın 10. Maddesi ile düzenlenen kanun önünde eşitlik ilkesi, gerek temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşme ve belgelerde yasa önünde eşitlik, ayrımcılık yasağını da içeren bir yaklaşımla evrensel bir ilke olarak ele alınmış ve kabul edilmiştir. Devletin yasa önünde eşitlik ilkesi karşısındaki konumu Anayasanın 10. Maddesinde düzenlenmiş, 11. Maddesi ile de anayasal bağlayıcılık pekiştirilmiştir. Bu ilkeyi uygulama, uyma ve uyulmasını sağlama yükümlülüğü öncelikle devlete yüklenmiştir. İlkenin temel yükümlüsü olan devletin, her düzey ve nitelikteki tüm organ ve görevlileriyle yasa önünde eşitlik ilkesine uygun davranması gerekmekte olup devlet organların ve idare makamları için öngörülen bu yükümlülüğün, ilkenin ayrım gözetmeme boyutunu da kapsadığı kuşkusuzdur” ifadelerine yer verildi.
‘Devleti güçlü kılan güç değil adalettir’
Açıklamada koronavirüs salgını vurgusu yapılarak şu ifadelere yer verildi: “Barolar olarak; yaşanan salgının ciddiyeti ve cezaevlerinde bulunan mahpusların yüksek risk grubunda bulundukları dikkate alınarak, salgına karşı cezaevlerinde bulunan tüm mahpuslar yönünden gerekli ve önleyici tedbirlerin ivedilikle alınması yönündeki talebimizi daha önce kamuoyuyla paylaşmıştık. İnfaz rejiminde yapılacak olan düzenlemede; devletin, eşitlik ilkesine ve ayrımcılık yasağına uygun davranarak, suç ayrımına gitmeden ‘infazda eşitlik’ ilkesi yönünde bir düzenleme yapmasının hukuki ve vicdani yönden elzem görmekteyiz. Unutulmamalıdır ki devleti güçlü kılan güç değil adalettir.”