Diyarbakır’da yapımı 6 yıl süren ve 500 milyon liraya mal olan Selahaddin Eyyubi Camisinin avlusundaki zeminin taşları oynamaya başladı.
Kapalı otopark alanının üzerindeki zemin döşemesi parke taşlarının kısa sürede oynamaya başlaması yapılan işin nasıl da özensiz yapıldığını gözler önüne seriyor. Derz dolgu yapılmayan taşlar arasında oluşan boşluklardan kaynaklı yaşanan bu durum yeni bir maliyete kapı aralıyor.
Caminin giriş kısmına yakın zeminde yer alan taşların bu kadar kısa zamanda deforme olmasının imkansız olduğunu ifade eden bazı yurttaşlar ise harcanan onca paraya yakışmayacak bu görüntünün biran önce giderilmesini istedi.
Diyarbakır’da yapımı 6 yıl süren ve 500 milyon liraya mal olan Merkez Camii, 14 Nisan 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla açılmıştı.
Selahaddin Eyyubi Camisi olarak da anılan caminin açılışının üzerinden henüz 2 yıl bile geçmemişken, caminin avlusunda zemine döşeli taşlar oynamaya başladı bile.
Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde yapılan Merkez Cami’sinin temel atma törenine; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beraberinde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak katılmıştı.
İnşaatı 6 yılda tamamlanan ve 500 milyon liraya mal olan Merkez Cami, 28 bin metrekarelik arsa üzerinde, 20 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği şekilde tasarlanmıştı.
25 Ocak 2017 tarihinde inşaatına başlanılan ve 2019’un sonunda bitmesi beklenen Merkez Camii, planlanandan 4 yıl sonra ancak açıldı.
Diyarbakır’ın Yenişehir Mahallesi Büyükalp Cadddesi’nde bulunan Merkez Camii inşaatının 18 Nisan 2022 tarihinde başlayan çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmaları için öngörülen süre 120 gün olsa da cami inşaatı gibi çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmaları da rötarlı tamamlanabildi. Sur İnşat SAN. ve TİC. LTD.ŞTİ. tarafından üstlenilen projenin maliyeti ise 21,777,712,36 TL. Planlanan takvime göre iş başlangıcından, 2019 yılı sonuna kadar öngörülen toplam harcama tutarı ise 92.116.963,79 TL.
Merkez Camii kullanım alanları
28.500 metrekare arsa alanı bulunan ve toplam inşaat alanı 43.500 metrekare olan cami bünyesinde; bin kişilik çok amaçlı spor salonu, 400 metrekarelik kadın, 470 metrekarelik erkek taziye evi, kapalı otoparklar, sergi salonları, butik sergi ve satış üniteleri, çocuk oyun parkı, çocuk müzesi, 2 adet kütüphane, 600 metrekarelik kitap evi-kafeterya, kent müzesi, şelale ve süs havuzları, oturma ve dinlenme alanları ve yönetim merkezi bulunuyor.