İnşaat firmaları çimento fiyatlarına karşı iş durdururken, TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik ise inşaatçılara seslendi: İnşaatçılar daire fiyatında yüzde 50 indirim yapsın söz veriyoruz çimentolarını bedava vereceğiz”.
İnşaat firmalarının çimento fiyatlarındaki fahiş zamma karşı protestosu sürerken, çimento üreticilerinden TÜRKÇİMENTO ise açıklama yaptı.
TÜRKÇİMENTO, “Müteahhitler daire fiyatlarını yüzde 50 düşürürse çimentoyu bedava veririz” ifadelerini kullandı.
İnşaatta artan girdi maliyetleri sektörü zor duruma soktu. Müteahhitlerin çimento zamlarını protesto için iş durdurması sürerken, TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik ise bir açıklama yaptı.

TÜRKÇİMENTO: Fabrikaları devretmeye hazırız
Fatih Yücelik, açıklamasında, “150 metrekare bir evde çimento maliyeti yüzde 3. Biz, tonu 35 dolara dünyanın en ucuz çimentosunu satıyoruz. Bize en yakın, 70 dolarla Çin satıyor. İç pazara maliyetin altında satıyoruz. Çok üstümüze geliyorlar. İnşaatta diğer maliyetler içerisinde en az çimentonun fiyatı arttı. İhracat kısıtlaması gündemde. Biz artık fabrikaları devretmeye hazırız. İnşaatçılar daire fiyatında yüzde 50 indirim yapsın söz veriyoruz çimentolarını bedava vereceğiz” diye belirtti.
‘Fabrikaların bazılarını durdurmak zorunda kaldık’
Gaziantep’te düzenlenen Anadolu Buluşmaları’nda konuşan TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, “Bu süreçte çimento ihracatının durdurulması konusu gündeme geliyor ama bu tüm sektörün sonunu getirir. Üretim fazlası olan bir sektörüz. İç pazarın tüketimi belli. Kimse bu maliyetin altından kalkamaz. Fabrikaların bazılarını durdurmak zorunda kaldık. Böyle giderse diğerleri de duracak” ifadelerine yer verdi.
‘1.1 milyar dolarlık yıllık ihracatımız gerçekleşti’
Artan maliyetlere işaret eden Yücelik, “Sektörün yüzde 94’ünü temsil ediyoruz. Fabrikalarda 17 bin 200 işçi çalışıyor. 115 milyon tonluk toplam kapasitemiz var. 27 firma 76 tesis ile üretim yapıyor. İhracatta dünya ikincisiyiz. 1.1 milyar dolarlık yıllık ihracatımız gerçekleşti. Ancak ayakta kalmakta zorlanıyoruz. Bizim devletten aldığımız fiyata tüm tesisleri devretmeye hazırız. İsteyen inşaatçıya da devrederiz” diyerek müteahhitlere meydan okudu.
‘KDV hariç bir ton çimentonun banttan çıkış fiyatı 340 lira’
Çimentoda enerji maliyetine dikkat çeken Yücelik, “İnsanlar, “Kayadan çimento yapıyorsunuz. Hangi maliyetiniz yüksek?” diyor. Bir ton çimentonun içinde 207 lira kömür, 86 lira elektrik maliyeti var. Torba kağıdını Euro ile alıyoruz. Kağıt, hammadde ve işçilik 106 lira. KDV hariç bir ton çimentonun banttan çıkış fiyatı 340 lira. Bizim bunu 500 liradan aşağı satmamamız lazım” dedi.
Dünyada çimento pahalı
35 dolara çimento sattıklarını ifade eden Yücelik, “Dünyada bizden sonra en ucuza satan ülke Çin ve 70 dolara satıyorlar. Diğer pazarlar ortalama 100 dolar. Üstelik biz sürekli zamlanan elektriği günlük ödüyoruz. Sonra iç pazarda 90 gün vade ile satış yapıyoruz. İhracatı dolarla yaptığımız için iç pazara bu kadar ucuza hatta zararına satabiliyoruz. Aradaki farkı öyle kapatıyoruz. İhracatımızın durması geri gelmeyecek kayıplar doğurur” diye ifade etti.
‘İnşaatçılar daire fiyatında yüzde 50 indirim yapsın çimentolarını bedava vereceğiz’
TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu müteahhitlere çağrıda bulunarak şunları söyledi: “150 metrekare bir dairede temeli, bahçesi dahil 70 metreküp beton harcanıyor. Yani 21 liralık. Burada çimentonun payı 7-9 bin lira. İnşaatçılar daire fiyatında yüzde 50 indirim yapsın söz veriyoruz çimentolarını bedava vereceğiz. Bizden daha ucuza bulup getiren varsa nakliyesi da dahil her şeyini ben karşılayacağım.”
‘Dünyanın en ucuz çimentosunu satıyoruz’
Elektrik zammına dikkati çeken TÜRKÇİMENTO Başkan Yardımcısı Nihat Özdemir ise elektriğe yüzde 61 zamlandığını belirterek, “Petrokok fiyatları da katlanıyor. Elektrik sürekli zamlanıyor. Bizim en büyük maliyetimiz enerji. Çimento üretiminde binlerce derecelik fırınlar kullanılıyor. Bu fırındalar da enerji harcıyor. Biz artan enerji maliyetlerine rağmen çalışıyoruz. Bu kadar maliyet artışı varken biz sorumlu gösteriliyoruz. Dünyanın en ucuz çimentosunu satıyoruz. Ama şartlar bizi çok zorluyor. Bir konutta en düşük maliyet çimentodur” dedi. Sektördeki geçmişe oranla yabancı yatırımcı oranının düştüğünü ifade eden Özdemir, “Günah keçisi olduk. İhracata getirilecek kısıtlama üreticiler için büyük bir problem oluşturur. Bu ülke ekonomisi için de ciddi sorunları getirir. Öngörülebilir bir ortam olması gerekiyor. Bu şartlarda yabancı yatırımcı sadece Türkiye’ye Bodrum’a tatil için gelir. Daha da zor…” dedi.
Ne olmuştu?
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON), çimento zamlarına karşı 9 Eylül’de birçok ildeki temsilcilerinin katılımıyla iş bırakma eylemi başlatmıştı. 24 Eylül’e kadar devam edeceği açıklanan iş bırakma eylemine 60 bin şantiyenin katıldı. PİRYOL