Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), koronavirüs salgınından kaynaklı küresel işsizlik uyarısında bulunarak, büyük ölçekli önlem çağrısı yaptı.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), koronavirüs ve çalışma yaşamı üzerine yaptığı değerlendirmede virüsün 25 milyon insanı işsiz bırakabileceği uyarısında bulundu.
NTV’den Prof. Dr. Cem Kılıç’ın haberine göre, ILO tüm ülkelerin kararlı, koordineli ve acil müdahale için önlem alması için çağrı yaptı.
Küresel krize karşı koordinasyon
ILO’ya göre, dünya nüfusunun yüzde 40 ila 70’inin enfekte olabileceği tahmin edilirken, koronavirüs pandemisinin küresel piyasalar üzerinde yıkıcı etkilerine ve küresel işsizlik sorununa dikkat çekildi.
2008 küresel ekonomik krizine atıfta bulunulan değerlendirmede, virüsle mücadelede uluslararası çapta koordinasyonun önemine vurgu yapıldı.
ILO’dan, işyerinde işçilerin korunmasına, ekonomi ve istihdamın canlandırılmasına ve sermayenin desteklenmesine yönelik üç temel eksende acil, büyük ölçekli ve koordinasyon çağrısı yapıldı.
Koronavirüse karşı mücadelede yapılması gerekenler
ILO’ya göre, koronavirüs pandemisinin işgücü piyasası üzerindeki etkilerini azaltmak için alınması gereken başlıca önlemler şu şekilde sıralandı: Sosyal korumanın genişletilmesi, Kısa çalışma, ücretli izin ve diğer destekler yoluyla istihdam muhafazasının desteklenmesi, İşletme büyüklüğüne bakılmaksızın, yani mikro, küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler dahil olmak tüm işletmeler için finans ve vergi destekleri yapılması, Kamu maliye ve para politikası önlemlerinin alınması, Belirli ekonomik sektörler için borç verme ve finansal destek sağlanması.
Küresel kriz uyarısı
ILO, koronavirüsün küresel piyasalardaki etkilerini geçmiş dönemde yaşanan krizlerle kıyaslayarak gayri safi milli hasıla büyümesine etkilerine ilişkin, küresel işsizlik için farklı senaryolar ortaya koyuyor. Büyük bir işsizlik dalgasına hazırlık yapılması gerektiğini değerlendirdi. ILO değerlendirmesinde, gelişmekte olan ülkelerde söz konusu krizin etkilerinin daha büyük tahribatlara konu olacağına dikkat çekildi. ILO tahminlerine göre, 2020 sonuna kadar bu kayıplar 860 milyar ila 3.4 trilyon dolar arasında olacak. Bu durum, mal ve hizmet tüketiminde düşüşe neden olacak. Bu da ne yazık ki, işletmelerin ve ekonomilerin geleceğini olumsuz açıdan etkileyecek. ILO, çalışan yoksulluğunda 14 milyon azalış olacağına dair daha önceki 2020 tahminlerinin aksine, dünya genelinde 8.8 ila 35 milyon insanın çalışan yoksulluğuna düşeceğini tahmin ediyor.
Küresel krize karı acil önlemler alınmalı
ILO’nun ön değerlendirme raporunda, koronavirüs salgınının küresel sağlık krizinin ötesinde işgücü ve küresel piyasalarda da bir krize yol açacağı uyarısı yapıldı. İLO, küresel piyasalarda yıkıcı etkileri olacak krize karşı alınması gereken acil önlemlerin koordinasyon içinde alınması gerektiğine işaret etti.