TÜİK TÜFE oranlarını açıkladı. Gıdada enflasyon sürüyor. Yıllık ortalamada yüzde 11’edayanan gıda enflasyonu çarşı pazarda bunun çok üstünde.
TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Rakamların soğuk diline göre enflasyonda az da olsa bir artış söz konusu ancak bunun sahadaki karşılığının böyle olmadığını vatandaş gündelik yaşamından çok iyi biliyor. Rakamlar başka vatandaş bambaşka havada.
Gıdada şubat ayı enflasyonu yüzde 2.33 artarken, yıllık fiyat artışları ise yüzde 10.58 oldu.
TÜİK verilerinde gıdada aylık ve yıllık enflasyon artarken, bunun kat kat fazlası sokaktaki enflasyonda vatandaşın cebine yansıdı.
Gıdada enflasyon her geçen zamanda biraz daha yükseliyor
Türkiye İstatistik Kurumu ‘Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Şubat 2020’ raporuna göre, tüketici enflasyonu şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0.35, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 1.71, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12.37 artış gösterdi.
Yıllık ortalamada artış yüzde 13.94 olurken, açıklanan sonuçlara göre, aylık enflasyonun artış hızı yavaşladı ama yıllık oranın yükselmeye devam ettiği de görüldü. 2020’nin ekim ayında yüzde 8.55’e kadar düşen yıllık enflasyon, şubatta yüzde 12.37 ile son 6 ayın en yüksek değerine yükseldi.
Rakamlar azar azar da olsa enflasyonu gizleyemiyor
TÜİK’in verileri, Şubat 2020’de, endekste kapsanan 418 maddeden, 146 maddenin ortalama fiyatında düşüş yaşandığını gösterirken, 24 maddenin ortalama fiyatında ise bir değişim yaşanmadı. 248 maddenin ortalama fiyatında ise belli bir oranda artış yaşandı. Ana harcama grupları açısından ise en yüksek aylık artış yüzde 2.33 ile gıda ve alkolsüz içecekte yaşandı. Sağlıkta da yüzde 2.03’lük artış dikkat çekti. Alkollü içki ve tütün ile giyimdeki gerilemeler ise sınırlı bir atış gözlendi. Şubatta, aylık olarak en çok fiyatı artan ürün yüzde 44.1 ile kabak, en çok fiyat düşüşü ise yüzde 12.6 ile erkek kazağı gösterdi.
Rakamlar sahadaki gerçekle ne kadar örtüşüyor?
Öte yandan, özel kapsamlı TÜFE göstergeleri içinde olan kirada, aylık enflasyon yüzde 0.81 artarken, yıllıkta ise yüzde 10.11’e tırmandı.
Evdeki hesap sokağa uymayacak
Merkez Bankası, 2020’nin ilk çeyreğinde yılık enflasyonun yüzde 12 civarında seyrettikten sonra düşüşe geçeceğini ve yılın yüzde 8.2’de bitirileceğini tahmin etse de ülkede yaşanan gelişmelerin yönü bu tahminlerin gerçek hayatta bir karşılığının olmayacağını gösteriyor.