Anıza ekim yöntemi ile hem toprağın yapısı hem çiftçinin cebi korunabilir. Ancak yararlarının yanında olası risklerini de göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Anız dediğimizde ilk akla gelen anız yangınlarıdır. Çünkü ülkemizde bugüne kadar bir türlü önü alınamayan anız yangınları toprağa ve topraktaki canlılara büyük zararlar vermiştir.
Toprağın yapısındaki organik maddelere büyük zararlar veren ve toprağın yapısının bozan anız yangınlarına son verecek proje geleceğin tarımına da ışık tutuyor.
Doğrudan ekim yöntemi gelişiyor
Geleneksel ekim yöntemlerini bir çırpıda bırakmak, alışkanlıklara hemen son vermek mümkün değil anacak anıza doğrudan ekim yöntemi yavaş yavaş da olsa ülkemizdeki çiftçilerin benimsediği bir ekim yöntemi olarak öne çıkıyor.
Koruyucu toprak işlemeli ekim yöntemlerinden biri olan doğrudan ekim yöntemi birçok açıdan çiftçiye avantajlar sunuyor.
Koruyucu toprak işlemeli ekim yöntemlerinde, azaltılmış toprak işlemeli ekim, doğrudan ekim (anıza ekim) ve malç ekim gibi ekim yöntemlerini uygulanmaktadır.
Toprağın yapısını bozmadan, az maliyetle ekim yöntemi
Toprağın ve çevrenin ve ekonominin korunmasında etkili olan ekim yöntemlerinden olan anıza doğrudan ekim nedir, nasıl yapılır?
Klasik tarımda toprak işleme üretim maliyetleri büyük yer tutmaktadır ve anıza doğrudan ekim yöntemi tam da bu maliyetlerin azaltılmasında ciddi rol oynamaktadır. Çiftçilerin toprağı işleme masrafları doğrudan ekim yöntemi ile azalıyor, çünkü toprağı ekime hazır hale getirmek için önceden uygulanan sürme ve ikileme işlemleri yapılmadan ekim direkt olarak anıza yapılıyor.
Anıza ekim yöntemini uygulamada klasik mibzerler kullanılmıyor. Anıza doğrudan ekim yapabilecek yeni ve daha güçlü mibzerlere ihtiyaç var.
Toprağın fazladan işlenmesinin önüne geçilir
Geleneksel toprak işleme sisteminde, tohum yatağını hazırlamak ilk olarak toprak pulluk kullanılır ve toprak 25-30 cm derinlikte alt üst edilir. Pullukla herk edilen tarla sonrasında ikileme makineleri ile yeniden işlenir. Toprağın ekime hazır hale gelebilmesi için yapılan iki işlemde de ciddi girdi maliyetleri devreye girer. Oysa anıza doğrudan ekimde bu iki işleme gerek olmadan ekim doğrudan anıza yapılır. Yani, toprağın iki defa işlenmesi için harcanan yakıt, zaman ve emek çiftçinin cebinde kalır. Toprağın pulluk ile alt üst edilmesi ve toprağın parçalanması için sonrasında yapılan ikileme işlemleri biranda gereksiz hale gelir. Kaldı ki toprağın altüst olmasının topraktaki erezyonu arttırması ve toprağın yapısının bozulmasına da yol açmaktadır.
Yakıt ve zamandan tasarruf
Geleneksel toprak işlemede, topraktaki organik maddelerin zarar görmesi, daha fazla yakıt tüketimi, anız yangınlarının toprağın yapısına ve çevreye verdiği zarar, zaman kaybı, toprağın yapısındaki organik madde içeriğinin azalması, topraktaki su kaybı, toprağın erozyona açık hale gelmesi gibi dezavantajları vardır. Yani, geleneksel tarım yöntemi hem toprağa hem çiftçiye zarar.
Anıza ekimin avantajları
Anıza doğrudan ekim yönteminde ise, toprağın su tutma kapasitesi artar. Toprağın organik madde içeriği ve yararlı böceklerin popülasyonu korunur. Topraktaki besin kaybı korunarak, gübre kullanımı ihtiyacı azalır. Toprağın ekime hazırlanması için maliyetler ve zaman azalır. Topraktaki erozyon azalır. Topraktaki tekerlek trafiğinin azalması demek toprağın daha fazla sıkışmasının önüne geçmek demektir. Bitki çıkışı daha kolay sağlanır.
Doğrudan ekimin dezavantajları
Doğrudan ekim yönteminin geleneksel ekim yöntemine göre avantajlarının yanında bazı dezavantajları da yok değil. Yeniden işlenmeyen toprakta su göllenmesi veya kötü drenaj gibi aşırı su problemleri ortaya çıkabileceği gibi ürün artıklarından kaynaklı hastalık veya zararlıların bir sonraki ekime taşınma riski de vardır. Doğrudan ekim mibzeri klasik mibzerlere göre daha pahalı ve ek girdi maliyeti demektir. Tarla yüzeyinde bulunan artıklar sürgünlerin beslenmesini engelleyebilir. Toprağın havalanma sorunları sıcaklık ve nem üzerinde olumsuz etkide bulunabilir. Yabancı otlarla mücadelede ek masraflar çıkarabilir.
Dönüşümlü ekim yöntemi!
Aslında klasik ekim yöntemi ile anıza ekim yöntemi dönüşümlü olarak kullanılabilir. Böylece hem doğrudan ekim yönteminin avantajlarından yararlanılırken hem de belli bir süreden sonra oluşan risklerinden korunmak mümkün hale gelebilir. Yani, toprak birkaç yıl doğrudan ekim yöntemi ile ekilirken ara ara geleneksel ekim yöntemi ile toprak havalandırılarak, olası zararlarından korunma yolu denenebilir.