Yumurta üreticileri girdi maliyetlerindeki artışı fiyatlara yansıttılar. Yumurtanın toptan fiyatı 0.86 kuruşa yükselirken, perakendede ise fiyatı 1 TL’nin üzerine çıktı.
Türkiye genelinde yaşanan kuraklıktan kaynaklı artan yem fiyatları yumurta üreticilerinin girdi maliyetlerini de arttırdı. Artan maliyetlere katlanamayan yumurta üreticileri çözümü yumurtaya yeni bir zam yapmakta buldular. Yem maliyetlerinden dolayı yumurta üretimindeki azalma TÜİK verilerine de yansıdı.
Yumurta yine zamlandı
Yumurta fiyatlarına yüzde 50’ye varan zam yapan üreticiler artan fiyatları okulların açılması, üretimin azalması ve yükselen girdi maliyetlerine bağladılar. Yumurtaya gelen yeni zamdan sonra beyaz yumurtanın kolisi 20 TL’den 30 TL’ye yükseldi.
Yumurtaya yüzde 50 zam
Diyarbakır ve Bölgedeki en büyük yumurta toptancılarından olan Vehbi Yalın, yumurta zammını 3 nedene dayandırdı. Bir ay öncesine göre yumurtanın toptan fiyatına yüzde 50’ye varan zamlar uygulandığını belirterek, zamların nedenini ise şöyle sıraladı: “Okulların açılması yumurta tüketimini artırdı. İkinci artış nedeni ise yem maliyetleri. Mısır ve soya fiyatlarının yükselmesi yumurta zammında bir etken. Yumurtanın girdi maliyetlerinin çiftçiden yüksek çıkması otomatikman üreticinin maliyetlerine de yansıdı. Üçüncü ise yeteri kadar üretimin olmaması.”
Girdi maliyetleri yumurta fiyatını etkiledi
Yumurtanın tanesinin toptan fiyatının 0,86 kuruş olduğunu ifade eden Yalın, artan girdi maliyetlerinin yumurta üretiminde düşüşe neden olduğunu belirterek şunları söyledi: “Türkiye’nin nüfus ortalamasına göre kişi başına günlük yumurta tüketimi 0,8’dir. Yani günde 1 yumurta dahi tüketilmiyor. Geçen yıl üreticiler yumurtadan para kazanamadığı için üretim de yüzde 10 düştü. Girdi maliyetleri artınca ve üretici para kazanamayınca üretimde düşüş oldu.”
‘Yumurtadan para kazanamayan üretici bu yıl kümesleri dolduramadı’
Türkiye’deki yumurta üretiminde belli başlı illerin başı çektiğini ve ülkedeki yumurta üretiminin büyük bir bölümünü gerçekleştirdiklerini belirten Yalın, şöyle konuştu: “Yumurta üretiminde Türkiye’yi besleyen 3-5 il var. 81 vilayet bu illerden yumurta dağıtımı yapılır. Türkiye’de en çok yumurta üretimi olan iller Afyon, Konya, Kayseri, Gaziantep ve Ankara’dır.”
Kahverengi yumurta daha pahalı
Yumurta zammı tost fiyatlarını da yükseltti. Bir ay önce 7 TL olan tost fiyatları 10 TL’ye çıktı. Yumurta zammıyla birlikte fiyatı daha yüksek olan kahverengi yumurta ise tezgahlarda bulunmamaya başladı. Beyaz yumurta ile kahverengi yumurta arasında en az 5 TL fiyat farkının olacağı öngörülüyor. Kolisi 30 TL olan beyaz yumurtaya ilgi artarken kahverengi yumurtanın ise kolisinin 35 TL’ye çıkacağı tahmin ediliyor.
TÜİK: Yumurta üretimi azaldı
Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre de yumurta üretimi azaldı. TÜİK verilerine göre, Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre Tavuk yumurtası üretimi yüzde 1,4, azaldı. Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre tavuk yumurtası üretimi de yüzde 3,3, azaldı.
PİRYOL