Geçen yıl açılıştan bir gün önce Düzgün Baba Cemevinin bahçesinden sökülen Hasret Gültekin heykelinin başka bir alana dikilmesi tepki çekti.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi yaptığı yazılı açıklamayla Hasret Gültekin heykelinin Nazimiye ilçesine yerleştirilmesine tepki gösterdi.
“Sivas Katliamı Şehitleri Anı Ormanı-Anıt Projesi” kapsamında, 33 canın isimlerinin de bulunduğu Hasret Gültekin heykeli 15 Temmuz 2020 gecesi, açılıştan bir gün önce yerinden sökülerek bir depoya kaldırılmıştı. Cemevi bölgesinin “kutsal olduğu” gerekçesiyle kaldırılan heykel daha sonra Nazımiye ilçesinde bir yere yerleştirildi. Bu duruma tepki gösteren Alevi kurumlarından Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi ise yazılı bir açıklamayla yapılanların yanlış olduğuna dikkat çekti.
Hasret Gültekin heykeli ve Cemevi bölgesinin kutsallığı…
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada bir yıl önce yaşanan sürece ilişkin şunlar dile getirildi: “Aradan geçen bir yılın ardından anlıyoruz ki, Dersim’de birileri Madımak şehitlerine hakaret etmeyi kendilerine görev edinmişler. Bilindiği gibi bundan bir yıl önce tam da bu günlerde Hasret Gültekin’ in heykeli sökülerek bir depoya konulmuştu. Kurumumuz adına defalarca çağrıda bulunarak bu yanlıştan, bu saygısızlıktan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini belirtmiştik. Şehit aileleri başta olmak üzere milyonlarca Alevinin yüreğini sızlatan bu yanlışta ısrar edilmiş ve adeta üç maymun oynanmıştır. 16 Temmuz 2020 günü açılışının yapılacağı duyurulan “Sivas Katliamı Şehitleri Anı Ormanı-Anıt Projesi” kapsamında, 33 canımızın isimlerinin de yerleştirildiği Hasret Gültekin heykeli 15 Temmuz 2020 gecesi yerinden sökülmüştü. Sökülme gerekçesi olarak ise bölgenin kutsal olduğu dolayısı ile heykelin dikilemeyeceği yönünde açıklamalar yapılmıştı. Fakat Cemevinin yakınlarında birçok şantiye ve yapımı devam eden otopark vs. olduğu da görülmüştü.”
‘Madımak bizim kırmızıçizgimizdir’
Heykelin yerinden sökülerek bir depoya kaldırılmasının üzerinden geçen bir yılın ardından ise sorun çözülmek yerine daha karmaşık bir hale getirildi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi’nin açıklamasında konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi: “Aradan tam bir yıl geçti. Tüm bu olanlar yetmezmiş gibi bu sefer ise Hasret’in heykeli kaçırılarak Nazmiye’de bir yere yerleştirilmiştir. Vicdanlarımızı bir kere daha sızlatan bu davranışları anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu davranışın bir açıklaması vardır o da, Dersim’de birileri Madımak şehitlerimize hakaret etmeyi kendilerine görev edinmiştir. Madımak bizim kırmızıçizgimizdir ve öyle kalacaktır. Tıpkı 32 canımız gibi, Hasret Gültekin’de 1993’ün 2 Temmuz günü direnişin ve onurun sembolü Pir Sultan Abdal’ı anmak için Sivas’taydı. Hasret’i Sivas’ta katlettiler ama Dersim’e de “sığmıyor”..! Alevi kamuoyuna altını çizerek belirtiriz ki; şehitlerimize hakarete taraf olanlarla tüm kurumsal ilişkilerimizi gözden geçireceğimizi bildiririz.”
Ne olmuştu?
Dersim’in Nazimiye İlçesindeki Düzgün Baba Cemevinin bahçesine dikilen Sivas Katliamı’nda hayatını kaybeden sanatçı Hasret Gültekin’in heykeli 15 Temmuz 2020 gecesi yerinden kaldırılmıştı.